Φώτο: Delphi Economic Forum

Μητσοτάκης: Ισχυρή απάντηση από Ελλάδα και Ε.Ε. στην Τουρκία, σοβαρές συνέπειες

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και προειδοποίησε την γειτονική χώρα να μην παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι η Τουρκία θα λάβει ισχυρή απάντηση τόσο από την Ελλάδα αλλά και από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν συνεχίσει την προσπάθεια για την καταστρατήγηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

«Η παγκόσμια τάξη αλλάζει», είπε ο κ. Μητσοτάκης και επισήμανε ότι η ΕΕ έχει ακόμα μεγαλύτερο βάρος για αυτό είναι σημαντικό να μιλάμε με μία φωνή. Ο πρωθυπουργός τόνισε, ότι το πρόβλημα με την Τουρκία δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και ότι αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τότε θα αντιδράσει όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η ΕΕ. «Θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως το γεγονός πως είναι και η Τουρκία και η Ελλάδα μέλη της Συμμαχίας αποτελεί πρόβλημα και επισήμανε πως έχει διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ ότι ίσως δεν είναι λύση το να απομακρύνεσαι από το πρόβλημα όταν η μία χώρα είναι τόσο προκλητική και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τον ιστορικό και συγγραφέα Νάιαλ Φέργκιουσον στο Οικονομικό Φόρουμ το Δελφών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως αποφάσισε να προχωρήσει γρήγορα σε lockdown γιατί είδε τι συνέβαινε στην Ιταλία και βρέθηκε μπροστά στην επιλογή ή να περιμένει να δει περισσότερα ή να δράσει γρήγορα. «Τελικά δικαιωθήκαμε και οι πολίτες κατάλαβαν πως σωστά πράξαμε». Είπε επίσης, ότι οι άνθρωποι που επέμεναν για το καλό της οικονομίας να μην γίνει lockdown, παραδέχτηκαν τελικά πως αν καθυστερούσαμε οι επιπτώσεις θα ήταν μεγαλύτερες.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η οικονομία μας ανοίγει σιγά-σιγά και γενικά ήταν επιτυχημένη η επιστροφή μας στην κανονικότητα και επισήμανε πως ακόμα και τις πιο δύσκολες εβδομάδες της πανδημίας, δεν καλύφθηκε όλη η δυναμικότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Οι κανόνες πρέπει να παραμείνουν, δεν πρέπει να γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε πως η επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι ο τουρισμός και το πως θα ανοίξει η χώρα στους τουρίστες διαφυλάσσοντας και τους ίδιους και τους Έλληνες.

«Θα είναι μια διαφορετική τουριστική χρονιά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, και εξήγησε πως όλα γίνονται με προσοχή και σε φάσεις και αν αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τότε θα αλλάξουν και οι κανόνες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, πως θα έρθει φέτος στη χώρα ένας μικρό ποσοστό τουριστών σε σχέση με το 2019 και εξήγησε πως δεν θα επιτραπούν πτήσεις τσάρτερ σε μικρά νησιά που δεν έχουν την κατάλληλη ιατρική υποδομή. 

Για την οικονομία, ο Πρωθυπουργός είπε πως ήταν επιτυχία το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα μπήκαν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ και τώρα οι Ελλάδα εξαιρείται από τους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους, όπως ήταν τα μεγάλα πλεονάσματα. Τόνισε επίσης, πως η χώρα μπορεί και βγαίνει με επιτυχία στις αγορές και πως στόχος της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η εργασία, με το πρόγραμμα γέφυρα να συνεχίζεται έως τον Οκτώβριο.

Όλοι υπολόγιζαν, είπε, σε μία ελληνική καταστροφή αλλά αν δει κανείς τους αριθμούς θα εκπλαγεί γιατί τα πάμε καλύτερα από το μέσο όρο της ΕΕ.  Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης, ότι θα πρέπει η ΕΕ να δώσει περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια και αυτά να χρησιμοποιηθούν για να γίνει η οικονομία των κρατών πιο ανθεκτική και πιο δημιουργική. Πρέπει, συνέχισε, αυτά τα χρήματα να χρησιμοποιηθούν για φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλη ευκαιρία αυτή για την Ελλάδα, για την Ιταλία, την Ισπανία και να πείσουμε όλες τις χώρες πως αυτός είναι ο σωστός δρόμος. Είναι αναγκαίο αυτή η πρόταση της Κομισιόν να υιοθετηθεί ως έχει χωρίς αλλαγές, επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

 

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η κρίση είναι πολύ διαφορετική από το 2008, δεν υπάρχουν καλοί και κακοί,  αλλά είναι ένα συμμετρικό σοκ που τους επηρέασε όλους και κανείς δεν έχει ανοσία στον ιό. Ακόμα και η Γερμανία ξέρει, τόνισε, πως είναι εξαγωγική δύναμη και χρειάζεται και τις άλλες χώρες και όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι προς το συμφέρον μας να προστατεύσουμε την ευρωζώνη χωρίς να έχουμε αδύναμους κρίκους. Πρέπει όμως, είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, να πείσουμε τους συμμάχους μας ότι θα διαχειριστούμε σοφά αυτά τα χρήματα, καθώς η Ελλάδα παίρνει επιδοτήσεις εδώ και 40 χρόνια αλλά δεν τα χρησιμοποίησε πάντα σωστά. «Η Ελλάδα βγαίνει πιο δυνατή από την κρίση, το brand name Ελλάδα αποκτά ξανά αξία». Η κρίση ήταν καταλύτης για  τολμηρές μεταρρυθμίσεις και την ψηφιοποίηση του κράτους, είπε ο Πρωθυπουργός. «Ο πολίτης εμπιστεύτηκε ξανά το κράτος», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εξέφρασε την πεποίθηση πως και η Γερμανία  αλλάζει και είπε πως αυτό  το πιστώνει στην καγκελάριο Μέρκελ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο CNN: Οι τουρκικές προκλήσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες από την Ευρώπη

Υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτήν την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Να σταματήσει τις νέες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι σε κλίμα έντασης

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».