ΓΔ: 2619.08 -0.15% Τζίρος: 424.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Ολομέλεια Βουλής Ελλάδας
Φώτο: SOOC

Στη Βουλή το Πρωτόκολλο κατά της τρομοκρατίας για κύρωση

Κατατέθηκε στη Βουλή το Πρωτόκολλο αλλαγής της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την καταστολή της τρομοκρατίας. Αν και το ελληνικό δίκαιο καλύπτει ήδη τις διατάξεις, απαιτείται τυπική κύρωση για πλήρη εναρμόνιση με το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Δικαιοσύνης η Διεθνής Σύμβαση με τίτλο «Κύρωση του Πρωτοκόλλου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την καταστολή της τρομοκρατίας».

Το υπό κύρωση Πρωτόκολλο αναμορφώνει βασικές διατάξεις της αρχικής Σύμβασης, οι οποίες αφορούν τον κατάλογο των τρομοκρατικών εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η έκδοση, τις προϋποθέσεις και τη νομική βάση έκδοσης μεταξύ των συμβαλλομένων κρατών, καθώς και τις εγγυήσεις προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Παράλληλα, προβλέπει μηχανισμούς παρακολούθησης, τροποποίησης και ενίσχυσης της διεθνούς θεσμικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, «οι διατάξεις του Πρωτοκόλλου του Συμβουλίου της Ευρώπης, για την τροποποίηση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την καταστολή της τρομοκρατίας όπως υπογράφηκε στο Στρασβούργο στις 15 Μαΐου 2003 επικαλύπτονται, πλήρως, από τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/541 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2017, “για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας…”».

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι σχετικές διατάξεις έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο μέσω του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019) και των μεταγενέστερων τροποποιήσεων με τους νόμους 4637/2019 και 4689/2020.

Παρότι δεν απαιτείται νέα ειδική νομοθέτηση, η τυπική κύρωση του Πρωτοκόλλου κρίνεται αναγκαία ώστε η Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με το δίκαιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και να ενισχύσει το θεσμικό της πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνικό Κοινοβούλιο συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο κληρονομικό δίκαιο

Την Τρίτη συζητείται στην επιτροπή το νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του κληρονομικού δικαίου, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την επόμενη εβδομάδα.
Σημαία Χεζμπολάχ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κατάσχεση εκρηκτικών, δίωξη σε 13 μέλη της Χεζμπολάχ

Η λιβανέζικη δικαιοσύνη άσκησε διώξεις σε 13 άτομα για τη μεταφορά εκρηκτικών της Χεζμπολάχ, με δύο να κρατούνται. Το σιιτικό κόμμα χαρακτήρισε το μέτρο «δυσανάλογο», ενώ η χώρα πιέζει για αφοπλισμό της οργάνωσης.
Νίκος Δένδιας σε ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Δένδιας καταδίκασε την επίθεση στον ελληνορθόδοξο ναό στην Ιορδανία

Ο Ν. Δένδιας καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στον Ναό Αγ. Γεωργίου στο Καράκ Ιορδανίας και εξέφρασε συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, διαβεβαιώνοντας τη στήριξη της Ελλάδας στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής.
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρυσοχοΐδης: Δεν πρόκειται για τρομοκρατία, σύντομα απαντήσεις για την έκρηξη στον Κολωνό

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για την πρόσφατη έκρηξη στον Κολωνό, που τραυμάτισε αστυνομικούς και πολίτες, εστιάζουν στο ποινικό έγκλημα αντί για τρομοκρατία, σύμφωνα με τον Μ. Χρυσοχοΐδη, που διαβεβαιώνει πως σύντομα θα υπάρξουν συλλήψεις.
Σφυρί δικαιοσύνης δικαστηρίου
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Πέντε εκτελέσεις για υπόθεση «τρομοκρατίας»

Η Σαουδική Αραβία εκτέλεσε πέντε πολίτες για τρομοκρατικές ενέργειες, αυξάνοντας τις εκτελέσεις φέτος σε 188. Οι πέντε κατηγορήθηκαν για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση και επιθέσεις κατά των αρχών, κυρίως σε περιοχή με σιιτική πλειονότητα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Χωρίς ζωντανή μετάδοση η εκτέλεση του δράστη στη Φορτ Χουντ

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως δεν θα μεταδοθεί ζωντανά η εκτέλεση του άνδρα που σκότωσε Αμερικανούς στρατιώτες. Η εκτέλεση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Οι οικογένειες των θυμάτων μπορούν να παρευρεθούν αν το επιθυμούν.