ΓΔ: 2271.47 0.22% Τζίρος: 8.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:37:41
Σταύρος Παπασταύρου συνεδρίαση
Ο Σταύρος Παπασταύρου συμμετέχει σε επιχειρηματική συνεδρίαση με σημαντικούς παράγοντες.

Στ. Παπασταύρου: Να προχωρήσει άμεσα η ΕΕ σε μια ενιαία αγορά ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Στ. Παπασταύρου, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, με στρατηγικές διασυνδέσεις και υποδομές.

Την ανάγκη για τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου, σε δηλώσεις του από τη Λευκωσία. Ο Υπουργός βρίσκεται στην κυπριακή πρωτεύουσα μαζί με τον Υφυπουργό, κ. Νίκο Τσάφο, προκειμένου να συμμετάσχουν στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Προσερχόμενος στην αίθουσα του Συμβουλίου, ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ανέδειξε με εμφατικό τρόπο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη γεωπολιτική και στην ενεργειακή ασφάλεια η Ευρώπη»

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε πρώτη στην επίθεση που δέχτηκε η Κύπρος, κάνοντας ένα βήμα ιστορικής σημασίας, καθώς υπενθύμισε στην Ευρώπη το άρθρο 42 παράγραφος 7 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών για την Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη στάση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία, όπως είπε, κινήθηκε υπεύθυνα και αποτελεσματικά εφαρμόζοντας στοχευμένα μέτρα στήριξης για πολίτες και νοικοκυριά.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι τώρα είναι η στιγμή η Ευρώπη να προχωρήσει αποφασιστικά στη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς ενέργειας. Επεσήμανε την ανάγκη για νέες διασυνδέσεις, στρατηγικές υποδομές και διαφοροποιημένο ενεργειακό μείγμα, ώστε να εξασφαλιστεί προσιτή και άφθονη ενέργεια για όλους.

«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει αποφασιστικά για να προστατεύσει αποτελεσματικά τους πολίτες της και την ενεργειακή της ασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπασταύρου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αξιοποίηση των εθνικών πόρων φυσικού αερίου, ο Υπουργός ανέφερε ότι «η Κύπρος κινείται ήδη προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς ακολουθούμε». Τόνισε, επίσης, πως είναι κρίσιμο η Ευρώπη να διαθέτει ένα ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα, χωρίς να αποκλείει καμία επιλογή, προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στέφανος Παπασταύρου ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λευκωσία οι Παπασταύρου και Τσάφος για την ενέργεια

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, και ο Υφυπουργός Νίκος Τσάφος συμμετέχουν στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας ΕΕ, εστιάζοντας στην ισορροπία ΑΠΕ και φυσικού αερίου και την ενίσχυση διασυνδέσεων.
Κάρολ Ναβρότσκι ομιλητής
ΔΙΕΘΝΗ

Πολωνία: Πρόταση δημοψηφίσματος κατά της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας

Ο Πολωνός πρόεδρος Κάρολ Ναβρότσκι, αντίθετος στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ανακοίνωσε δημοψήφισμα για την κλιματική πολιτική της ΕΕ, προκαλώντας αντιδράσεις από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Βασίλης Κικίλιας στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Ρεαλιστικές λύσεις για ναυτιλία και ενέργεια χωρίς βάρος στους πολίτες

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, συμμετείχε στο Άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο της ΕΕ στη Λευκωσία, αναδεικνύοντας τις ελληνικές θέσεις για τη ναυτιλία, τη στήριξη των ναυτικών, τη ναυτική εκπαίδευση και την ανάγκη ρεαλισμού στις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Κτίριο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στ. Παπασταύρου και D. Šuica: Σύμφωνο Μεσογείου για σταθερότητα στην περιοχή

Ο Σταύρος Παπασταύρου συναντήθηκε με την επίτροπο Dubravka Šuica για την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-ΕΕ στη Μεσόγειο, τονίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της χώρας και τα έργα που προωθούν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Δύσκολο καλοκαίρι για καύσιμα λόγω πολέμου στο Ιράν και Ορμούζ

Δύσκολο αναμένεται το καλοκαίρι για την Ευρώπη λόγω ελλείψεων καυσίμων εξαιτίας του πολέμου στο Ιράν και του κλεισίματος των στενών του Ορμούζ, δήλωσε ο επίτροπος Ενέργειας ΕΕ Νταν Γιόργκενσεν, τονίζοντας ότι εξετάζονται μέτρα διαχείρισης.
Σταύρος Παπασταύρου σε εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπασταύρου: Η Ελλάδα φάρος σταθερότητας στον νέο ενεργειακό χάρτη Ευρώπης

Ο Στ. Παπασταύρου τόνισε στην CERAWeek 2026 ότι η Ευρώπη έμαθε πως η ενεργειακή εξάρτηση δεν σημαίνει ασφάλεια. Υπογράμμισε την ανάγκη απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο μέσω κλεισίματος του TurkStream και ανάπτυξης αμερικανικού LNG.