ΓΔ: 896.04 -1.11% Τζίρος: 83.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vasiliskikilias
APE

Β. Κικίλιας: Στόχος μας η πρόσβαση ασθενών σε φθηνότερα φάρμακα

Στα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο περιλαμβάνονται η «ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης», ο «σχεδιασμός κινήτρων για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων», επισημαίνει ο υπουργός Υγείας.

«Η φαρμακευτική πολιτική που σχεδιάζουμε έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών σε κάθε απαραίτητο φάρμακο με το χαμηλότερο δυνατό κόστος» τονίζει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Καθημερινή.

Όπως περιγράφει «στο αμέσως προσεχές διάστημα σχεδιάζουμε και εφαρμόζουμε μία σειρά μέτρων» που μεταξύ άλλων αφορούν «διαμόρφωση ρεαλιστικού/λειτουργικού συστήματος τιμολόγησης, με στόχο τη συγκράτηση της δαπάνης, τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών, αλλά και τη βιώσιμη κυκλοφορία των οικονομικών φαρμάκων», «μέριμνα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στην πραγματική φαρμακευτική καινοτομία», «έμφαση στον έλεγχο του όγκου ιδιαίτερα των νέων ακριβών θεραπειών, με στόχο τη σταδιακή σύγκλιση κατανάλωσης με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μέσους όρους». «Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να εξακολουθεί να εμφανίζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση νέων φαρμάκων με προστασίας πατέντας, όπως δεν είναι δυνατό να διατηρούμε τη θλιβερή πρώτη θέση στην άσκοπη κατανάλωση αντιβιοτικών» υπογραμμίζει ο υπουργός Υγείας.

Στα μέτρα που σχεδιάζει το υπουργείο περιλαμβάνονται η «ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου της συνταγογράφησης», ο «σχεδιασμός κινήτρων για την αύξηση της χρήσης των γενοσήμων». Επίσης, όπως λέει ο κ. Κικίλιας στο «αμέσως προσεχές διάστημα σκοπεύουμε να καλέσουμε τους φορείς της φαρμακευτικής αγοράς σε διάλογο προκειμένου να βρούμε κοινά αποδεκτές λύσεις ώστε κανένας ανασφάλιστος συμπολίτης μας, καμία ευπαθής κοινωνική ομάδα, να μη στερηθεί την πρόσβαση σε κάθε αναγκαίο φάρμακο». Για την ανάγκη να διαθέτει και «αναπτυξιακό πρόσημο» η φαρμακευτική πολιτική κάνει λόγο ο υπουργός Υγείας και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «νομοθετούμε τη δυνατότητα συμψηφισμού του clawback με επενδύσεις σε κλινικές μελέτες, δαπάνες E&A και παραγωγικές δαπάνες».

Ο κ. Κικίλιας δηλώνει «πεπεισμένος ότι οι λύσεις στα προβλήματα του φαρμάκου θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία και τον ειλικρινή θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους – συμπεριλαμβανομένων των ασθενών».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vasiliskikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κικίλιας: Πιθανή αύξηση κονδυλίων για την Υγεία

Ο υπουργός Υγείας ιεραρχεί στις προτεραιότητές του στα νοσοκομεία μετά την κατάσταση που παρέλαβε, τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών και τις στοχευμένες προσλήψεις προσωπικού.
kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευχές και το «ευχαριστώ» του Β. Κικίλια στους υγειονομικούς

«Αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι ευθύνονται για την ταχύτητα με την οποία προχωρά το πρόγραμμα, για την αγάπη και τη φροντίδα την οποία δείχνουν στους συμπολίτες μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, δεν υπονομεύεται η προσπάθεια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε ότι η επίταξη των γιατρών ήταν μονόδρομος.