Φώτο: ΑΠΕ

Χατζηδάκης: Τα απορρίμματα θα χρεώνονται με το... κιλό 

Στόχος του υπουργείου Περιβάλλοντος έως το τέλος του 2022 να έχουν κλείσει όλες οι ανεξέλεγκτες χωματερές, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη φθάνουν στις 28.

Σχέδιο για εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω» εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός, Κ. Χατζηδάκης σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικό σταθμό. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Χατζηδάκης, αναπτύσσοντας το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που παρουσίασε χθες στο υπουργικό Συμβούλιο εξήγησε ότι με κάποιο τρόπο θα ζυγίζονται τα απορρίμματα προκειμένου οι πολίτες να ενθαρρύνονται να κάνουν οικονομική διαχείριση ή θα αποθαρρύνονται να λειτουργούν χωρίς όριο. Τόνισε πως το εν λόγω θέμα αφορά τους δήμους καθώς σχετίζεται με τα δημοτικά τους τέλη.

Σχετικά με τις ανεξέλικτες χωματερές, ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε επισήμως υπάρχουν 28, συμπεριλαμβανομένης της Σαντορίνης ενώ υπάρχουν ακόμη καμιά δεκαριά που δεν λειτουργούν πλέον αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί. «Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουν κλείσει όλες», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι δήμοι που πετούν σκουπίδια με ανεξέλεγκτες χωματερές, επιβαρύνονται με παραπάνω τέλη προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι δήμαρχοι να κάνουν μια σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων.

«Νόμιζα όταν πήγα στο υπουργείο, ότι το σοβαρότερο πρόβλημά μου θα είναι η ΔΕΗ. Τελικά κατάλαβα ότι είναι τα απορρίμματα γιατί δεν ξέρεις από που να ξεκινήσεις», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων εντός διετίας στη Λευκάδα

«Λέμε όχι με πράξεις στη δυσοσμία και τη δυσφήμιση λόγω σκουπιδιών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, ζήτημα που ταλάνιζε το νησί για χρόνια.