Η Ελλάδα εφαρμόζει πρωτοποριακά μέτρα για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης στην εργασία, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Κωνσταντίνο Καραγκούνη. Όπως ανέφερε στη Βουλή, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού της Πλεύσης Εργασίας Τζώρτζιας Κεφαλά, «μόνο πέρυσι έγιναν 13 παύσεις εργασιών για όσους εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους».
Ο υφυπουργός τόνισε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν αυτή που για πρώτη φορά εφάρμοσε τέτοια μέτρα προστασίας στην εργασία στην πράξη». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επιδεικνύει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία, διαμορφώνοντας ένα ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τις πλατφόρμες
Αναφορικά με την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2831/24 της ΕΕ για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι έχει συσταθεί ομάδα εργασίας από τον Ιούνιο του 2025. Η ομάδα συνεδριάζει τακτικά και κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων, ενώ προβλέπεται σειρά εργαστηριακών αξιολογήσεων σε συνεργασία με τις επιτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το τελευταίο εργαστήριο της ΕΕ έχει προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο του 2026.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα «είναι από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που έχουμε νομοθετήσει μέτρα για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες πριν ακόμα και από την Οδηγία αυτή, με τον Νόμο 4808/21, διευρύνοντας τα δικαιώματα υπέρ των εργαζομένων χωρίς καμία υποχώρηση σε ήδη κατοχυρωμένα δικαιώματα».
Έλεγχοι και κυρώσεις στις επιχειρήσεις
Για την εποπτεία εφαρμογής της νομοθεσίας, ο κ. Καραγκούνης ανέφερε ότι «μόνο το 2025 πραγματοποιήθηκαν 1.435 έλεγχοι σε επιχειρήσεις που απασχολούν διανομείς εστίασης, courier, καθώς και σε χονδρικό και λιανικό εμπόριο». Ελέγχθηκαν συνολικά 2.070 εργαζόμενοι και διαπιστώθηκαν 136 παραβάσεις, με διοικητικά πρόστιμα ύψους 604.750 ευρώ.
Ο υφυπουργός κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν καταγγελίες στο 1555, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι έλεγχοι του υπουργείου δεν μπορούν να διεξάγονται στον δρόμο, καθώς αυτό αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ., αλλά μόνο σε επιχειρήσεις.
Παρεμβάσεις και αιτήματα της αντιπολίτευσης
Η βουλευτής της Πλεύσης Ελευθερίας Τζώρτζια Κεφαλά επισήμανε ότι οι διανομείς εργάζονται σε επισφαλείς συνθήκες χωρίς επαρκές θεσμικό πλαίσιο, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τόσο τα εργασιακά τους δικαιώματα όσο και τη ζωή τους. Όπως ανέφερε, τα σωματεία τους έχουν αποστείλει επιστολές ακόμη και στον πρωθυπουργό, ζητώντας τη θεσμοθέτηση επαγγελματικού πλαισίου, έκδοση κάρτας διανομέα και δημιουργία ΚΑΔ.
Η βουλευτής αναρωτήθηκε γιατί καθυστερεί η ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2024/2831, η οποία έχει εγκριθεί και από τη Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας της Γενεύης και τη ΔΟΕ. Επισήμανε ότι η κυβέρνηση «δεν πρωτοπορεί, απλώς κάνει τα αυτονόητα», ενώ κατηγόρησε τα υπουργεία Μεταφορών και Εργασίας ότι από το 2022 μεταθέτουν ευθύνες σχετικά με τα αιτήματα των διανομέων.
Τέλος, ζήτησε τροποποίηση του Κώδικα ώστε να παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης φόρου για αγορά μοτοσυκλετών, καυσίμων και συντήρησης, καθώς και έκπτωση ΦΠΑ για τα έξοδα κίνησης. Παράλληλα, πρότεινε την υπαγωγή των διανομέων στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών, δεδομένου ότι δεν έχουν εμπορική ιδιότητα ούτε επαγγελματική εγκατάσταση πέραν της κατοικίας τους.