ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Παραδοσιακό ψωμί αρτοπωλείου

Αρτοποιών Αθηνών: Αίτημα για επανεξέταση πλαισίου βιοτεχνικής αρτοποιίας

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα, ζητώντας αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τα βιοτεχνικά αρτοποιεία, ώστε να λυθούν προβλήματα στη λειτουργία και στους ελέγχους.

Η Συντεχνία Αρτοποιών Αθηνών, Προαστίων και Περιχώρων έθεσε στο επίκεντρο της συνάντησης εργασίας με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Γεώργιο Βλάχο, την ανάγκη επανεξέτασης του θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των βιοτεχνικών αρτοποιείων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας συμμετείχαν επίσης η εντεταλμένη σύμβουλος Βιομηχανίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Αττικής, Εβίνα Γιακουμάτου, υπηρεσιακά στελέχη, καθώς και ο πρόεδρος της Συντεχνίας, Ιάσων Καπλάνης, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι εκπρόσωποι της Συντεχνίας ανέδειξαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιοτεχνική αρτοποιία. Τόνισαν ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δημιουργεί δυσχέρειες στην καθημερινή λειτουργία των επιχειρήσεων και τις καθιστά ευάλωτες σε ελέγχους και πρόστιμα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Συντεχνία υπογράμμισε πως απαιτείται συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου μέσα από οργανωμένο διάλογο με την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς. Επισήμανε ότι κάθε νομοθετική ή κανονιστική αλλαγή πρέπει να προκύπτει έπειτα από τεκμηριωμένη μελέτη και διαβούλευση, ώστε να επιλύονται τα υφιστάμενα προβλήματα χωρίς να επιβαρύνονται περαιτέρω οι επιχειρήσεις.

Διάλογος με την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

Όπως αναφέρθηκε, για ζητήματα που αφορούν πιθανές αλλαγές στη σχετική νομοθεσία, θεσμικός συνομιλητής της πολιτείας είναι η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος. Η Συντεχνία θα καταθέσει τις παρατηρήσεις και προτάσεις της στην Ομοσπονδία, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τον κλάδο.

Οικονομικές επιβαρύνσεις και νέες υποχρεώσεις

Στη συνάντηση τέθηκαν, επίσης, οι οικονομικές και λειτουργικές επιβαρύνσεις που αντιμετωπίζουν τα βιοτεχνικά αρτοποιεία. Συζητήθηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης των μικρών επιχειρήσεων μέσω των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και η προοπτική διοργάνωσης ενημερωτικών δράσεων για την ορθή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις νέες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων τροφίμων, όπως η απογραφή στην πλατφόρμα Open Business. Η Συντεχνία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναλυτική επεξεργασία του νέου πλαισίου και των εφαρμοστικών διατάξεων, προκειμένου να αξιολογήσει τις επιπτώσεις τους στη λειτουργία των βιοτεχνικών αρτοποιείων και να υποβάλει σχετικές προτάσεις στην Ομοσπονδία.

Όπως σημείωσε η Συντεχνία, η συνάντηση σηματοδοτεί την έναρξη ενός σταθερού διαύλου επικοινωνίας με την Περιφέρεια Αττικής, με σκοπό την ανάδειξη των προκλήσεων του κλάδου και την αναζήτηση λύσεων για τη στήριξη της βιωσιμότητας των βιοτεχνικών αρτοποιείων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

κλειστό γυμναστήριο Εκάλη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΥΠΑ: Υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για ΑμεΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Η ΔΥΠΑ προσκαλεί τα ενταγμένα μέλη του μητρώου εκπαιδευτικών να δηλώσουν προτίμηση σχολικής μονάδας για ΣΕΚ ΑμεΑ Αθήνας και ΕΚΕΚ ΑμεΑ Θεσσαλονίκης για το σχολικό έτος 2026-2027. Αφορά αποκλειστικά τα μέλη του μητρώου.
Κτίριο ΟΟΣΑ πρόσοψη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκίνησε στην Αθήνα έργο ΟΟΣΑ για Ακεραιότητα Πληροφορίας

Ξεκίνησε στην Αθήνα το Διασυνοριακό Έργο του ΟΟΣΑ για την Ακεραιότητα της Πληροφορίας, με έξι ευρωπαϊκές χώρες και υποστήριξη από ΕΟΧ και Νορβηγία. Στόχος η υλοποίηση διεθνούς προτύπου για διαφάνεια, πλουραλισμό και θεσμούς.
Αναφιώτικα Πλάκα Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

FLUX Laboratory Athens: Κέντρο δημιουργίας και καινοτομίας στην Αθήνα

Το Ελβετικό Κέντρο για τον Πολιτισμό και το FLUX Laboratory Athens ανοίγουν επίσημα στις 1 Οκτωβρίου στην Πλάκα, σηματοδοτώντας την έναρξη του φεστιβάλ «One & Only Athens» και προβάλλοντας μια κοινωνικά ενεργή προσέγγιση στη δημιουργία.
Πλατεία Συντάγματος Αθήνα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αλλαγές στην κυκλοφορία στο κέντρο το Σαββατοκύριακο λόγω «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο»

Λόγω των εκδηλώσεων «Αθήνα χωρίς Αυτοκίνητο», θα ισχύσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας από το βράδυ του Σαββάτου 19/9 έως το βράδυ της Κυριακής 20/9, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ.
Μέγαρο Ακαδημίας Αθηνών
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τον Κήπο της Αρχαίας Αγοράς, 25/9 στη Στοά Αττάλου

Η Ακαδημία Αθηνών τιμά τα 100 χρόνια λειτουργίας της με εκδήλωση για τον Κήπο της Αρχαίας Αγοράς στις 25 Σεπτεμβρίου 2026, 18:30, στη Στοά Αττάλου, με ομιλίες για τα χόρτα, τα βότανα και τα φυτά της περιοχής.