Τις τελευταίες εξελίξεις στη Θέουτα σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών «αναζητούν ευκαιρίες» και ότι κάθε χώρα πρώτης γραμμής μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις. Με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα βρέθηκε υπό πίεση. Όπως σημείωσε, η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 κατά την κρίση στον Έβρο, όταν «σφραγίσαμε τον Έβρο», και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2025, όταν η κυβέρνηση ανέστειλε την εξέταση αιτήσεων ασύλου για αφίξεις από τη Λιβύη και προχώρησε σε κράτηση όσων εισέρχονταν παράνομα στη χώρα.
Σύμφωνα με τον υπουργό, και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της απέναντι σε «απόπειρα εισβολής», παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο 2015, υποστηρίζοντας ότι τότε εισήλθαν στη χώρα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες, αποδίδοντας το γεγονός στην αδράνεια της τότε κυβέρνησης.
Αναλύοντας την τρέχουσα εικόνα των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου επταμήνου του 2026, οι θαλάσσιες παράτυπες αφίξεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Ειδική αναφορά έκανε στην Κρήτη, όπου, μετά την αρχική αύξηση των αφίξεων φέτος, οι ροές από τη Λιβύη είναι πλέον χαμηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Ιούλιο του 2025 οι παράτυπες αφίξεις από τη Λιβύη προς την Κρήτη είχαν ξεπεράσει τις 3.500, ενώ τον Ιούλιο του 2026, μέχρι σήμερα, διαμορφώνονται κάτω από τις 1.400.
Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδοντας τη μείωση των ροών στις «σκληρές πολιτικές», στη διπλωματική προσπάθεια, καθώς και στο έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.
Κλείνοντας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, καθώς «τα κυκλώματα καραδοκούν», διαβεβαιώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συνόρων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το να επιτρέπεις με την πολιτική σου εισβολή στην Ευρώπη δεν είναι ανθρωπισμός, είναι έγκλημα».