ΓΔ: 2568.75 -0.12% Τζίρος: 100.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:46:37
Θάνος Πλεύρης πορτρέτο

Πλεύρης: Έτοιμοι για κάθε μέτρο απέναντι στα κυκλώματα

Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών αναζητούν ευκαιρίες και κάθε χώρα πρώτης γραμμής κινδυνεύει. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε ανάλογες πιέσεις το 2020 στον Έβρο και το 2025 με αφίξεις από Λιβύη.

Τις τελευταίες εξελίξεις στη Θέουτα σχολίασε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης, επισημαίνοντας ότι τα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών «αναζητούν ευκαιρίες» και ότι κάθε χώρα πρώτης γραμμής μπορεί να αντιμετωπίσει ανάλογες προκλήσεις. Με ανάρτηση στην πλατφόρμα X, ο υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες καταστάσεις.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε στις περιπτώσεις που, επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα βρέθηκε υπό πίεση. Όπως σημείωσε, η πρώτη ήταν τον Φεβρουάριο του 2020 κατά την κρίση στον Έβρο, όταν «σφραγίσαμε τον Έβρο», και η δεύτερη τον Ιούλιο του 2025, όταν η κυβέρνηση ανέστειλε την εξέταση αιτήσεων ασύλου για αφίξεις από τη Λιβύη και προχώρησε σε κράτηση όσων εισέρχονταν παράνομα στη χώρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό, και στις δύο περιπτώσεις η Ελλάδα προστάτευσε τα σύνορά της απέναντι σε «απόπειρα εισβολής», παρά τις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στο 2015, υποστηρίζοντας ότι τότε εισήλθαν στη χώρα περισσότεροι από ένα εκατομμύριο παράτυποι μετανάστες, αποδίδοντας το γεγονός στην αδράνεια της τότε κυβέρνησης.

Αναλύοντας την τρέχουσα εικόνα των μεταναστευτικών ροών, ο υπουργός σημείωσε ότι με την ολοκλήρωση του πρώτου επταμήνου του 2026, οι θαλάσσιες παράτυπες αφίξεις στην Ελλάδα παρουσιάζουν σημαντική μείωση. Ειδική αναφορά έκανε στην Κρήτη, όπου, μετά την αρχική αύξηση των αφίξεων φέτος, οι ροές από τη Λιβύη είναι πλέον χαμηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2025.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, τον Ιούλιο του 2025 οι παράτυπες αφίξεις από τη Λιβύη προς την Κρήτη είχαν ξεπεράσει τις 3.500, ενώ τον Ιούλιο του 2026, μέχρι σήμερα, διαμορφώνονται κάτω από τις 1.400.

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στην αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποδίδοντας τη μείωση των ροών στις «σκληρές πολιτικές», στη διπλωματική προσπάθεια, καθώς και στο έργο των στελεχών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Κλείνοντας, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παραμένει σε εγρήγορση, καθώς «τα κυκλώματα καραδοκούν», διαβεβαιώνοντας πως η χώρα είναι έτοιμη να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία των συνόρων. Παράλληλα, υποστήριξε ότι «το να επιτρέπεις με την πολιτική σου εισβολή στην Ευρώπη δεν είναι ανθρωπισμός, είναι έγκλημα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σύγκρουση Ρωσίας Ουκρανίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Καταδίκη ρωσικών επιθέσεων στην Ουκρανία και παραβίασης πολωνικού εναέριου χώρου

Η Ελλάδα καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις σε αμάχους στην Ουκρανία και την παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου, εκφράζοντας αλληλεγγύη στην Πολωνία και υπογραμμίζοντας πως τέτοιες ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.
Τζόρτζια Μελόνι συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ενδεχόμενη αναστολή Σένγκεν για αφίξεις από Ισπανία εξετάζει η κυβέρνηση

Η Τζόρτζια Μελόνι ζήτησε αναστολή της Σένγκεν για την Ισπανία μετά την άφιξη μεταναστών στη Θέουτα, ενώ ο Αντόνιο Ταγιάνι χαρακτήρισε λανθασμένη την παροχή ισπανικής υπηκοότητας σε παράτυπους μετανάστες.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Φον ντερ Λάιεν συλλυπείται για τον χαμό των τριών πυροσβεστών

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τη θλίψη της για τους τρεις πυροσβέστες που χάθηκαν, τόνισε τη γενναιότητά τους και δήλωσε ότι η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, προαναγγέλλοντας επιπλέον βοήθεια από την ΕΕ.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μόναχο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Μάρκους Σέντερ συναντήθηκαν στο Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας τις ισχυρές ελληνοβαυαρικές σχέσεις και συζητώντας τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, κυρίως στην τεχνολογία.
Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργικό
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ρόλος της Ελλάδας στην απόκτηση των νέων Canadair της ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της Ελλάδας στη νέα παραγωγή αεροσκαφών Canadair CL-515, που θα ενισχύσουν τον ευρωπαϊκό στόλο αεροπυρόσβεσης. Επτά από τα νέα αεροσκάφη θα φέρουν ελληνικά χρώματα.