ΓΔ: 2608.44 -0.59% Τζίρος: 320.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Λίνα Μενδώνη ομιλία

Διδυμότειχο: Επίσκεψη Μενδώνη σε έργα πολιτισμού - Τελικό στάδιο για το Τέμενος Βαγιαζήτ

Αυτοψία σε πολιτιστικά έργα του Έβρου έκανε η Λίνα Μενδώνη με κλιμάκιο του ΥΠΠΟ. Το Τέμενος Βαγιαζήτ αποκαθίσταται και θα παραδοθεί τον Αύγουστο. Παράλληλα, παλαιά σχολεία θα μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.

Σειρά αυτοψιών σε σημαντικά έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου πραγματοποίησε από νωρίς το πρωί η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Η υπουργός συνοδευόταν από τη γενική γραμματέα Πολιτισμού, Ολυμπία Βικάτου, και τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλο Τοψίδη.

Η επίσκεψη περιλάμβανε αυτοψία στο Τέμενος Βαγιαζήτ, στον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης και στον Ταφικό Τύμβο της Μικρής Δοξιπάρας-Ζώνης. Επιπλέον, η υπουργός επισκέφθηκε τα δύο παλαιά σχολεία στους οικισμούς Πτελέας Ορεστιάδας και Καρωτής Διδυμοτείχου, τα οποία προορίζονται να μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.

Από τον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης, η Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι το έργο αποκατάστασης του Τεμένους Βαγιαζήτ, το οποίο χρηματοδοτείται με περίπου 15 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Υπουργείο Πολιτισμού, βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης. Τόνισε πως πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο που θα παραδοθεί στο τέλος Αυγούστου, με την ολοκλήρωση των τελευταίων λεπτομερειών. Αμέσως μετά, θα ξεκινήσουν οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο σε συνεργασία με τον Δήμο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να λειτουργεί ως πολιτιστικός προορισμός στο Διδυμότειχο.

Σε ό,τι αφορά τον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής πόλης της Πλωτινόπολης, η υπουργός ανέφερε πως «σήμερα βγήκε η διακήρυξη και αρχές Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι προσφορές για την κατασκευή του στεγάστρου, το οποίο χρηματοδοτεί η Περιφέρεια». Σε παλαιότερες δηλώσεις της, είχε επισημανθεί ότι η επέμβαση αυτή αφορά «τη διαμόρφωση ενός κελύφους που θα προφυλάσσει πλήρως τα σημαντικά ευρήματα, τις αρχαιότητες τόσο από καιρικές συνθήκες όσο και από ανθρωπογενείς φθορές». Επίσης, ο χώρος θωρακίζεται σε επίπεδο πυροπροστασίας και ενεργειακής αυτονομίας, ακολουθώντας σύγχρονες διεθνείς πρακτικές, ενώ ενισχύεται και η εμπειρία του επισκέπτη μέσω ενός περιπάτου που θα συνδέει τον χώρο με το Μουσείο και τα άλλα μνημεία της πόλης.

Η Λίνα Μενδώνη γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου στο Κάστρο Διδυμοτείχου. Παράλληλα, σε συνεννόηση με τον Δήμο και αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παραχωρήσεις, το υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει την αποκατάσταση δύο κτιρίων: ενός ξύλινου αρχοντικού στον Άγιο Αθανάσιο και ενός διατηρητέου απέναντι από το Τέμενος Βαγιαζήτ, ώστε να αποκτήσουν πολιτιστικές χρήσεις.

Αυτοψία πραγματοποιήθηκε και στη Μικρή Δοξιπάρα, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο του στεγάστρου και του εκθεσιακού χώρου, με χρηματοδότηση άνω των 14 εκατ. ευρώ από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Η υπουργός επισκέφθηκε, μαζί με τον περιφερειάρχη Χριστόδουλο Τοψίδη, τα δύο παλαιά σχολεία στην Πτελέα Ορεστιάδας και την Καρωτή Διδυμοτείχου. Τα σχολεία αυτά, σε συνεργασία με τους Δήμους και το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, θα μετατραπούν σε Αγροτικά Μουσεία.

Η Λίνα Μενδώνη υπενθύμισε ότι από το 2019 μέχρι σήμερα στον Έβρο υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτιστικών υποδομών. Όπως ανέφερε, «με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους του υπουργείου Πολιτισμού, τα έργα που εκτελούν οι υπηρεσίες μας ξεπερνούν τα 60 εκατ. ευρώ».

Τέλος, η υπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας καθώς και τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού για την αφοσίωσή τους στην ολοκλήρωση των έργων με την απαιτούμενη ποιότητα και επιστημονική δεοντολογία, εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Λ. Μενδώνη σε πολιτιστικές δράσεις Διδυμότειχου, Σουφλίου και Σοφικού

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε έργα πολιτισμού στο Διδυμότειχο και δομές υφαντικής σε Σουφλί και Σοφικό, στο πλαίσιο αναβίωσης της χειροτεχνίας και ισόρροπης ανάπτυξης της Θράκης.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενδώνη: Το ΥΠΠΟ υλοποιεί στον Έβρο έργα περίπου 40 εκατ. ευρώ

«Στόχος του ΥΠΠΟ είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και να συμβάλλουμε στην ενδυνάμωση του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς η Περιφερειακή Ενότητα του Έβρου είναι ιδανική για να αναπτυχθεί ένα τέτοιο είδος τουρισμού» ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Μενδώνη στα Αιγόσθενα για τις ζημιές από τη φωτιά

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε το Πόρτο Γερμενό για να διαπιστώσει τις ζημιές από τη φωτιά στα μνημεία των Αιγοσθένων. Τα μνημεία γλίτωσαν σοβαρές ζημιές, αλλά υπήρξαν φθορές σε σύγχρονες υποδομές και απαιτούνται καθαρισμοί.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στο Politico: Νέα μέτρα κατά της εργαλειοποίησης της μετανάστευσης ζητά η ΕΕ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει στο Politico ότι η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει τη μετανάστευση ως ένα εργαλείο υβριδικής πίεσης, προτείνοντας νέο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για αποτελεσματική και συλλογική διαχείριση των συνόρων.
Λίνα Μενδώνη ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Κάστρο Μογλενών παραδόθηκε ξανά σε πολίτες και επισκέπτες Πέλλας

Το βυζαντινό Κάστρο των Μογλενών στην Πέλλα, μετά την ολοκλήρωση έργων αποκατάστασης, παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία. Η ανάδειξή του ενισχύει την πολιτιστική κληρονομιά και αναδεικνύει τη σπουδαιότητά του στη Μακεδονία.