ΓΔ: 2198.53 1.75% Τζίρος: 108.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:57:44
Φώτο: ΑΠΕ

Μητσοτάκης: Μονόδρομος η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας καθώς η Τουρκία προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, είπε ο πρωθυπουργός στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας.

Στις ενέργειες της Τουρκίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, τονίζοντας ότι η επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων αποτελεί μονόδρομο. 

«Δυστυχώς η επικαιρότητα με υποχρεώνει να ξεκινήσω από μια παρατήρηση: Η Τουρκία για ακόμα μια φορά προσθέτει έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές ενέργειες απέναντι στην Ελλάδα, απέναντι στην Κύπρο, απέναντι τελικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά» επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος και της Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά». 

«Προσβλέπουμε στη στήριξη των συμμάχων μας αλλά πρέπει να γνωρίζετε κι εσείς ότι εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Τουρκίας θα είναι μονόδρομος. Είναι στο χέρι της Τουρκίας να επιλέξει τι σχέση θέλει να έχει με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την Ευρώπη. Πιστεύω όμως ότι αυτή τη στιγμή φαίνεται να επιλέγει τον λάθος δρόμο», τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας επιβεβαίωσε όσα είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης και αντικατοπτρίζεται, όπως υπογράμμισε, και στις αποφάσεις του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αντικατοπτρίζει τις συστάσεις ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και των κρατών-μελών, ότι έχουμε ξεκάθαρη στάση, αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στο πλαίσιο της Γερμανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταστήσαμε, επίσης, σαφέστατο προς την Τουρκία -όπως είπατε ακριβώς και εσείς- ότι είναι πράγματι στο χέρι της, εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα, να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα ήταν αδύνατο κάτι τέτοιο», τόνισε.

«Επίσης, επιτρέψτε μου, να σας πω με κάθε σαφήνεια -να επιβεβαιώσω δηλαδή- ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο επίπεδο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γνωρίζετε, ότι η Καγκελάριος αναλαμβάνει ενεργό ρόλο. Είναι πραγματικά στρατευμένη προς αυτή την κατεύθυνση. Το ίδιο σθεναρά και με ανάληψη δράσης θα αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα του μεταναστευτικού. Αυτό που επιθυμούμε -και είναι μέλημά μας- είναι να μην επαναληφθούν λάθη τα οποία έγιναν κατά το παρελθόν, να αφεθούν δηλαδή χώρες -όπως η Ελλάδα, πρώτα απ' όλα- μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Αργότερα συνέβη ακριβώς το ίδιο και με την Ιταλία. Αυτό που επιθυμούμε, λοιπόν, είναι να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Θα ταχθούμε υπέρ του να υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση, να υπάρχει από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση πολύ μεγαλύτερη αλληλεγγύη ώστε να καταστήσουμε σαφές ότι τα κράτη-μέλη δεν έχουν μόνο δικαιώματα, αλλά έχουν και υποχρεώσεις έναντι των άλλων κρατών και ότι με τη συμβολή τους θα πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε μια λύση. Και θέλω να είστε σίγουρος ότι έχετε την αμέριστη υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. 

Παράλληλα, συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την επιτυχή κατάληξη της Συνόδου Κορυφής «διότι είστε, προφανώς τμήμα, είστε κομμάτι αυτής της μεγάλης ιστορικής επιτυχίας». Επίσης, ανέφερε ότι η ΕΕ αντέδρασε και αντιμετώπισε αυτή την κρίση, δείχνοντας πυγμή, αλληλεγγύη και έχοντας ένα μέλημα: Να μην αφήσει κανέναν, καμία χώρα, πίσω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλεξάνδρα Σδούκου πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σδούκου: Ο Μητσοτάκης ανέδειξε εθνική γραμμή και αυτοπεποίθηση στην Άγκυρα

Η Αλεξάνδρα Σδούκου δήλωσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα τις εθνικές θέσεις κατά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, σημειώνοντας πως οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βελτιώνονται, αλλά τα δύσκολα ζητήματα παραμένουν.
Δημήτρης Μαρκόπουλος Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Σταθερή θέση Ελλάδας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Ο Π. Μαρινάκης ανέφερε ότι στη Σύνοδο Ελλάδας–Τουρκίας επιβεβαιώθηκε η ελληνική θέση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα βάσει διεθνούς δικαίου, ενώ υπεγράφησαν 7 κείμενα συνεργασίας.
Τάκης Θεοδωρικάκος βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεοδωρικάκος: Η οικονομική συνεργασία με Τουρκία ωφελεί το εθνικό συμφέρον

Ο Τ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι η Ελλάδα παραμένει αμετακίνητη στις εθνικές της θέσεις και επιθυμεί οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, με μόνη διαφορά τον καθορισμό θαλάσσιων ζωνών και υφαλοκρηπίδας.
Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντηση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάντζος: Διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας με ρεαλισμό και χωρίς αυταπάτες

Ο Δημήτρης Μάντζος δήλωσε πως με τις αναθεωρητικές θέσεις και ενέργειες της Τουρκίας, τα περιθώρια επίλυσης της διαφοράς υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ παραμένουν λίγα, ενώ τόνισε τη σημασία ψύχραιμου διαλόγου και συνολικής ανάλυσης της περιοχής.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μουσουλμάνοι Θράκης ζουν αρμονικά με χριστιανούς στη βάση ισότητας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η ελληνική θέση για το Κυπριακό παραμένει σαφής, στηρίζοντας τον διάλογο στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Ανέφερε πως η Λοζάνη καθορίζει τη μειονότητα της Θράκης ως θρησκευτική.