ΓΔ: 2019.25 1.15% Τζίρος: 240.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

FAZ: Σε τροχιά σύγκρουσης Ελλάδα - Τουρκία

Ο γερμανικός Τύπος για τον κίνδυνο ελληνοτουρκικής σύρραξης, την παρέμβαση Μέρκελ, την ανάγκη προσφυγής στο Δικαστήριο της Χάγης αλλά και το νέο τουρκικό δόγμα στην εξωτερική πολιτική.

Διατηρείται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου η κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle. 

«Ο κίνδυνος η επίδειξη στρατιωτικής ισχύος να οδηγήσει σε ναυμαχία μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ εντάθηκε και παλι από τότε που τα οράματα του προέδρου Ερντογάν για μια τουρκική ηγεμονία στην περιοχή επεκτάθηκαν στους υδρογονάνθρακες της ανατολικής Μεσόγειο», αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung σε σχόλιο με τίτλο «Σε τροχιά σύγκρουσης» και σημειώνει: «Αντιδρώντας η ΕΕ, απείλησε την Άγκυρα με την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που δεν τερματίσει τις προκλήσεις με ερευνητικά και πολεμικά σκάφη, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο. Όλα αυτά αφήνουν παγερά αδιάφορα τον τούρκο πρόεδρο, ακριβώς όπως συνέβη και με τις διαμαρτυρίες για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. Σύμφωνα με πληροφορίες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατάφερε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να αποτρέψει μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας».

Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη

Η εφημερίδα Der Tagesspiegel σε σχόλιό της με τίτλο: «Η διαφωνία για το φυσικό αέριο μπορεί να επιλυθεί μόνο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης» παρατηρεί τα εξής: «Η καγκελάριος Μέρκελ επικοινώνησε με τον Ταγίπ Ερντογάν και πιθανότατα πέτυχε, αυτή τη φορά, μια αποκλιμάκωση. Αυτό όμως δεν αρκεί για να καθησυχάσει. Διότι η διένεξη για τους υδρογονάνθρακες ακολουθεί μια προδιαγεγραμμένη πορεία. Οι δύο πλευρές κάνουν όσα ανακοινώνουν. Η Τουρκία αποστέλει ερευνητικά και πολεμικά πλοία, η Ελλάδα απαντά, όπως είχε προειδοποιήσει, με το πολεμικό ναυτικό και την αεροπορία. Μια υποχώρηση της Ελλάδας ή της Τουρκίας στη διένεξη για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου θεωρείται σχεδόν απίθανη από τη στιγμή που και οι δύο χώρες θεωρούν ότι το δίκαιο είναι με το μέρος τους. Επικαλούνται ωστόσο διαφορετική νομική βάση. Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει ωστόσο να κατανοήσουν ότι απαιτείται μια σαφής ετυμηγορία. Το ταχύτερο δυνατό θα έπρεπε να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Για την αναγκαιότητα της προσφυγής οφείλουν να πείσουν τις εμπλεκόμενες πλευρές η καγκελάριος Μέρκελ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Διαφορετικά η κατάσταση θα καταλήξει σε σύρραξη».

Το νέο δόγμα της Τουρκίας: Μόνη εναντίον όλων

Η εφημερίδα Die Zeit γράφει αναφορικά με την ελληνοτουρκική διένεξη: «Όσο η Τουρκία απομακρύνεται από μια ένταξη στην ΕΕ, τόσο ενισχύεται η αξίωσή της να αναλάβει ηγεμονική θέση στην ευρύτερη περιοχή. Η φιλοδοξία αυτή εντάσσεται στο νέο δόγμα “Μόνη εναντίον όλων”. Πρόκειται για μια νέα, πολιτικά ενορχηστρωμένη, ερμηνεία του εθνικού αφηγήματος, με το οποίο ο Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε κάποτε τη σύγχρονη Τουρκία μετά τις πολεμικές ήττες και τη κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Η πολιτική μας είναι ενεργητική με βάση το εθνικό συμφέρον

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας ενημερώνει το κοινό μέσω της Υπηρεσίας Ενημέρωσης για τις τρέχουσες εξελίξεις και δράσεις στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής.
Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάδα και Τουρκία ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τουρισμό μέσω ΕΟΤ

Σημαντική δράση του ΕΟΤ στην Κωνσταντινούπολη με B2B συναντήσεις και networking event για την ενίσχυση της τουριστικής συνεργασίας Ελλάδας–Τουρκίας και την προβολή ελληνικών προορισμών.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Ενεργές πρωτοβουλίες για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ζητώντας την αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και σαφή στρατηγική στα εθνικά θέματα.
Κυριάκος Μητσοτάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Δεν θα δεχθούμε την Τουρκία στο SAFE όσο διατηρεί το casus belli

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα μπλοκάρει την ένταξη της Τουρκίας στο SAFE όσο διατηρεί το casus belli και αμφισβητεί ελληνικά νησιά, θέτοντας κόκκινες γραμμές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος της ευρωπαϊκής άμυνας

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην Τουρκία και τη Γάζα άσκησε ο Νίκος Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να δίνει «λευκή επιταγή» σε επιλογές που κοστίζουν.
Παύλος Μαρινάκης Συνέντευξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαρινάκης: Η Ελλάδα θέτει την άρση του casus belli ως όρο για την Τουρκία

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι για πρώτη φορά Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το casus belli σε διεθνές επίπεδο και πως η συμμετοχή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκά προγράμματα προϋποθέτει την άρση του.