ΓΔ: 2603.34 -0.39% Τζίρος: 180.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
Φώτο: SOOC

Βουλή: Άριστες σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας στη συνάντηση προέδρων

Ο Ν. Κακλαμάνης και ο Ιορδανός ομόλογός του επιβεβαίωσαν τις εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-Ιορδανίας και τη σημασία του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζοντας τον ρόλο των δύο χωρών ως πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.

Το υψηλό επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας και Ιορδανίας επιβεβαιώθηκε κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, Mazen Turki S'Aoud El Qadi, στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Ο Ιορδανός αξιωματούχος συνοδευόταν από πολυμελή κοινοβουλευτική αποστολή, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και κορυφαία στελέχη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν τη σημασία της αμοιβαίας προσήλωσης στο διεθνές δίκαιο και στην αναζήτηση ειρηνικών λύσεων για τις τρέχουσες κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικήτας Κακλαμάνης, υπογράμμισε το «υψηλό επίπεδο σχέσεων της Ελλάδας με την Ιορδανία» σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, η υγεία, η παιδεία και ο τουρισμός. Τόνισε ότι οι δύο χώρες αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ειρήνης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με την Ιορδανία να ξεχωρίζει ως παράδειγμα δημοκρατίας στην περιοχή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος, με τον κ. Κακλαμάνη να αναφέρει πως απαιτείται σαφής πολιτικός ορίζοντας και αξιόπιστη διαδικασία που θα οδηγήσει σε συμφωνημένη λύση δύο κρατών. Στόχος παραμένει η διαρκής ειρήνη και ευημερία για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία του ρόλου του Βασιλιά της Ιορδανίας ως εγγυητή των Ιερών Τόπων στα Ιεροσόλυμα, επισημαίνοντας τη φιλική σχέση των δύο χωρών και διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα στέκεται δίπλα στην Ιορδανία» στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κακλαμάνης αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές ενίσχυσης των κοινοβουλευτικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας τη βούληση για εντατικοποίηση των διμερών συναντήσεων μέσω των Ομάδων Φιλίας.

Στρατηγική συνεργασία και περιφερειακές εξελίξεις

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας, Mazen Turki S'Aoud El Qadi, εξήρε τις διαχρονικά στενές ιστορικές και διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Επεσήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας για την Ευρώπη και τη Μεσόγειο, καθώς και τον ρόλο της ως πύλης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρθηκε στη σταθερή στάση της Ελλάδας στο παλαιστινιακό και στη στήριξη λύσης δύο κρατών, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά και στις προσπάθειες για απρόσκοπτη ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Επισήμανε επίσης την προστασία των ιερών μνημείων στην Ιερουσαλήμ υπό τη μέριμνα του Βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο κ. El Qadi αναφέρθηκε στη σημασία της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας για την προώθηση του συντονισμού σε περιφερειακά ζητήματα, τονίζοντας τη συμφωνία των τριών χωρών στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και την προσήλωση σε ειρηνικές λύσεις για τις διαφορές.

Τόνισε ότι η ελεύθερη ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και ανέδειξε τη σημασία της εδαφικής ακεραιότητας σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ και η Υεμένη, χωρίς ξένες παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας εξέφρασε ευχαριστίες προς την ελληνική Δημοκρατία και την κυβέρνηση για τη στήριξη μέσω της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Επανέλαβε τη δέσμευσή του για ενίσχυση της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κοινοβουλίων των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων απένειμε στον Ιορδανό ομόλογό του το χρυσό μετάλλιο του Κοινοβουλίου, ενώ ο κ. El Qadi προσέφερε καλλιτεχνική απεικόνιση της Πέτρας, σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Ιορδανίας. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Ιορδανίας, Γεώργιος Βλάχος, και ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Βασίλειος Μπαγιώκος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νίκος Ανδρουλάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Ο Ν. Ανδρουλάκης παρουσίασε το όραμα της νέας Αλλαγής

Ο Κώστας Τσουκαλάς επισήμανε στο ΕΡΤnews ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε τη «Νέα Αλλαγή» του ΠΑΣΟΚ, που προτείνει ισχυρό κράτος και κοινωνική προστασία, προσφέροντας εναλλακτική στις πολιτικές της ΝΔ και του λαϊκισμού.
Παύλος Μαρινάκης πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μιχάλης Μπεκίρης προχωρά σε νομικές ενέργειες

Ο Παύλος Μαρινάκης ανακοίνωσε ότι ο Μιχάλης Μπεκίρης θα κινηθεί νομικά κατά της εφημερίδας Documento για δημοσίευμά της, τονίζοντας ότι δεν συντρέχει νέο θέμα πέραν της απάντησης που έχει ήδη δοθεί από τον κ. Μπεκίρη.
Κυριάκος Πιερρακάκης στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει δυναμική και επιδραστική στην Ευρώπη

Ο Κ. Πιερρακάκης τόνισε στη Βουλή πως η κυβέρνηση στηρίζει τους πολίτες σε κρίσεις, δίνοντας δύναμη για να τις ξεπερνούν, ενώ ανέφερε μέτρα 1,4 δισ. για την ενεργειακή κρίση και τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει δυναμική στην Ευρώπη.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή οι αμυντικές συμφωνίες για διαβαθμισμένες πληροφορίες

Στη Βουλή κατατέθηκαν για κύρωση τρεις συμφωνίες της Ελλάδας με Λουξεμβούργο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Σλοβενία για την προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών. Συζητούνται 19/10/2026 και ψηφίζονται στην Ολομέλεια 20/10/2026.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Γεραπετρίτης: Υπέρ του Διεθνούς Δικαίου η Ελλάδα στη Βουλή

Η Ελλάδα στηρίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, με τον Γ. Γεραπετρίτη να καταδικάζει τις αμερικανικές κυρώσεις. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως η ΕΕ θα παραμείνει υπέρ της διεθνούς δικαιοταξίας, απαντώντας σε ερώτηση της Ζ. Κωνσταντοπούλου.
Νικήτας Κακλαμάνης βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Κακλαμάνη με τους πρεσβευτές Γαλλίας και Αιγύπτου στη Βουλή

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, συναντήθηκε με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας, τονίζοντας το άριστο επίπεδο των ελληνογαλλικών σχέσεων, τη σημασία της στρατηγικής συνεργασίας και την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας.