ΓΔ: 2710 0.32% Τζίρος: 190.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:46:37
Νίκος Δένδιας συνεδρίαση

Ο Ν. Δένδιας στη Ρώμη αύριο για συνάντηση με τον Ιταλό ΥΠΕΞ και υπογραφή για τις φρεγάτες FREMM

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει αύριο στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, όπου θα συζητηθούν ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας και συνεργασίας, ενώ θα υπογραφεί συμφωνία για απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών FREMM.

Στη Ρώμη θα μεταβεί αύριο, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Κροσέτο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον ασφάλειας. Η ατζέντα θα επικεντρωθεί στην ευρωπαϊκή άμυνα, τη στρατηγική κατάσταση στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και στην ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Δένδια με τον κ. Κροσέτο, θα υπογραφεί εφαρμοστική ρύθμιση μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας. Η ρύθμιση αυτή ενεργοποιεί το πρόγραμμα πρόσκτησης δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM (κλάσης Bergamini).

Η υπογραφή της εφαρμοστικής ρύθμισης θα πραγματοποιηθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και την αντίστοιχη ιταλική Διεύθυνση Εξοπλισμών. Παρόντες θα είναι και ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Δημήτριος Χούπης, καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Δημήτριος - Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ. Η διαδικασία εντάσσεται στην υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας (MoU) και της δήλωσης προθέσεων για την απόκτηση των φρεγατών τύπου FREMM, που υπεγράφησαν στις 29 Σεπτεμβρίου 2025 στη Λα Σπέτσια της Ιταλίας, κατά τη συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Κροσέτο.

Μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολεμικά πλοία ασκήσεων
ΔΙΕΘΝΗ

Ελλάδα-Ιταλία: Μνημόνιο ναυτικής συνεργασίας και πρόθεση για 2+2 φρεγάτες

Ελλάδα και Ιταλία υπέγραψαν μνημόνιο για ναυτική συνεργασία και δήλωση πρόθεσης για την απόκτηση 2+2 ιταλικών φρεγατών FREMM, παρουσία των υπουργών Άμυνας Δένδια και Κροσέτο, στη Λα Σπέτσια.
salamis, fregata
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για αγορά 2 φρεγατών Bergamini – Τι προβλέπεται

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2026 θα υπογραφεί στη Ρώμη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας για την απόκτηση δύο ιταλικών φρεγατών τύπου FREMM, παρουσία των υπουργών Άμυνας Δένδια και Κροσέτο, οριστικοποιώντας τους σχετικούς όρους αγοράς.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις γίνονται σύγχρονη «μηχανή» αντιμετώπισης προκλήσεων

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η δημιουργία του θόλου προστασίας και η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέα οπλικά συστήματα σηματοδοτεί νέα εποχή και δυναμική απάντηση σε κάθε πρόκληση, ενταγμένη στην «Ασπίδα του Αχιλλέα».
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Νίκος Δένδιας παρών στην υπογραφή δωρεάς για νέα Μοίρα Ικάρων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα δώσει χαιρετισμό στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για νέα Μοίρα Ικάρων την Τρίτη 21 Ιουλίου, στις 10:00 π.μ., στο αμφιθέατρο της Σχολής Ικάρων «Υποστράτηγος Ν. Σιαλμάς».
Νίκος Δένδιας εκδήλωση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας σε ναυτική βάση και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Θαλάσσιας Ασφάλειας Πορτογαλίας

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Πορτογαλία, όπου επισκέφθηκε τη ναυτική βάση Λισαβόνας και ενημερώθηκε για την ανάπτυξη θαλάσσιων και υποθαλάσσιων drones στο CEOV.