ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Η συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την ΑΟΖ ανησυχεί την Τουρκία

Ερωτηματικό αποτελεί πλέον η συνέχιση του διαλόγου Ελλάδας-Τουρκίας που είχε ξεκινήσει η Άνγκελα Μέρκελ, με την Άγκυρα να μην επιθυμεί ούτε διάλογο, ούτε και προσφυγή στη Χάγη.

Η ιστορική συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ αποτελεί δυσμενής εξέλιξη για την τουρκική διπλωματία που βλέπει πλέον να αλλάζουν τα δεδομένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Άγκυρα προσπαθούσε για καιρό να ανατρέψει την συγκεκριμένη συμφωνία, προειδοποιώντας την Αίγυπτο, ενώ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση του δήλωσε πως η Ελλάδα δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το ερώτημα πλέον είναι πως θα συνεχιστεί ο διάλογος με την Τουρκία που ξεκίνησε με διαμεσολάβηση της καγκελαρίου Μέρκελ, πώς και πότε θα ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν θετικά τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για διάλογο με την Τουρκία και μάλιστα θα εφαρμόσει απόφαση της Χάγης, αν τα πράγματα οδηγηθούν εκεί με αντικείμενο τη υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Όμως είναι γνωστό ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί ούτε διάλογο αλλά ούτε και μια προσφυγή μόνο με αυτά τα θέματα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Πώς είδαν την συμφωνία τα γερμανικά ΜΜΕ

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη». Η συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

«Με την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει την συμμαχία με την Λιβύη επειδή στην διαμάχη για φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα». Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για μια συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Anastasiadis, Al Sisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα θωρακίζει την άμυνά της, παράγοντας αστάθειας η Τουρκία

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη με τους προέδρους Αιγύπτου και Κύπρου, τόνισε ότι η συνεργασία των τριών χωρών αποτελεί έναν «φάρο» σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.