ΓΔ: 2620.74 -2.44% Τζίρος: 317.73 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:38
Σταύρος Καλαφάτης υπογράφει

Καλαφάτης: Στρατηγικής σημασίας η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Σταύρος Καλαφάτης, δήλωσε ότι το πακέτο των 2,2 δισ. προσφέρει ανακούφιση στην κοινωνία, χωρίς να διαταράσσει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Τόνισε θετικά στοιχεία οικονομίας και ενίσχυση συνεργασίας με ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Σταύρου Καλαφάτη, το πακέτο μέτρων ύψους 2,2 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προσφέρει σημαντικές ανάσες στην κοινωνία. Τα μόνιμα μέτρα στήριξης των πολιτών, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και αποτυπώνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, ευθυγραμμίζονται πλήρως με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο κ. Καλαφάτης τόνισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει όσα περισσότερα μπορεί χωρίς να διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία, όπως επισήμανε και ο πρωθυπουργός στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Παράλληλα, επεσήμανε ότι «είναι πολύ εύκολο στα κόμματα της αντιπολίτευσης να τάζουν στον αέρα».

Όπως υπογράμμισε ο υφυπουργός, η διαχείριση της οικονομίας από την ελληνική κυβέρνηση οδήγησε σε ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θεαματική αύξηση των επενδύσεων, υπερδιπλασιασμό σε επτά χρόνια, αύξηση των εξαγωγών που θα ξεπεράσουν τα 100 δισ. ευρώ το 2026 και μείωση της ανεργίας στο 7,4% μετά από 18 χρόνια.

Αυτοί οι οικονομικοί δείκτες, σύμφωνα με τον κ. Καλαφάτη, επιτρέπουν στην κυβέρνηση να ενισχύει τα εισοδήματα και να προσφέρει ουσιαστική στήριξη, ιδίως στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, στην Ελλάδα, ο υφυπουργός σημείωσε πως πρόκειται για έναν κρίκο στη στρατηγική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που έχει οικοδομηθεί εδώ και χρόνια. Η συνεργασία αυτή εκτείνεται πέραν της εξωτερικής πολιτικής, αγγίζοντας θέματα άμυνας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν σταθερό σύμμαχο της Ελλάδας και η επίσκεψη Ρούμπιο επιβεβαιώνει την περαιτέρω εδραίωση αυτής της στρατηγικής σχέσης. Σε μια περίοδο ραγδαίων γεωπολιτικών εξελίξεων, η Ελλάδα έχει καταφέρει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ασφάλειας, ενώ ενισχύει τη γεωπολιτική, ενεργειακή και αμυντική της θέση.

Ο κ. Καλαφάτης υπενθύμισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 28 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή θέση και πολιτικά. Η ισχυρή παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα διεθνή φόρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμβάλλει στη λήψη πρωτοβουλιών σε κρίσιμες στιγμές.

Σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής στη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε σημαντικές επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και καινοτομία. Υπογράμμισε τη δημιουργία ενός ισχυρού κόμβου έρευνας και καινοτομίας, με το ΕΚΕΤΑ, το ΝΟΗΣΙΣ και το Thess INTEC να αποτελούν βασικούς πυλώνες του οικοσυστήματος.

Τέλος, ο κ. Καλαφάτης σημείωσε πως στόχος είναι η ανάπτυξη όχι μόνο της Θεσσαλονίκης, αλλά συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, με όρους που αφορούν το μέλλον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελληνική οικονομία χρήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πακέτο μέτρων ύψους 1,5 δισ. ευρώ ο στόχος της κυβέρνησης για τη ΔΕΘ

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η ανακοίνωση πακέτου μέτρων 1,5 δισ. ευρώ από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με 1 δισ. από υπεραπόδοση προϋπολογισμού και 500 εκατ. μέσω ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες.
Σπύρος Θεοδωρόπουλος ΣΕΒ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σ. Θεοδωρόπουλος: Θετικό το μέτρο ενέργειας – Προτάσεις για γρήγορες επενδύσεις

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, χαιρέτισε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για το ενεργειακό κόστος, τονίζοντας τη σημασία της στήριξης της βιομηχανίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.
Κώστας Τσουκαλάς πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Τσουκαλάς: Το ΠΑΣΟΚ έγκαιρα πρότεινε λύσεις για τα καύσιμα, ο πρωθυπουργός άργησε

Ο Κώστας Τσουκαλάς τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που πρότεινε μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για καθυστερήσεις. Προτείνει μείωση ειδικού φόρου, ΦΠΑ και φορολόγηση υπερκερδών.
Πινακίδα απεργίας καταστήματος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΔΕΔΥ ζητά αυξήσεις και επαναφορά 13ου-14ου μισθού

Η ΑΔΕΔΥ ζητά σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς και άμεση επιστροφή 13ου και 14ου μισθού, κριτικάροντας τις προτάσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ως ανεπαρκείς και επιμένοντας σε ουσιαστικές λύσεις για τους εργαζόμενους.
Παύλος Μαρινάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Π. Μαρινάκης: Τα επιπλέον έσοδα θα επιστρέφουν στους πολίτες

Ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως οι παροχές βασίζονται σε πραγματικά έσοδα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων αν βρεθούν επιπλέον πόροι. Τεκμηρίωσε τις κυβερνητικές επιλογές για φοροελαφρύνσεις και αύξηση θέσεων εργασίας.
Αλεξάνδρα Σδούκου πορτρέτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξάνδρα Σδούκου: Η Ελλάδα δίνει πλεόνασμα ενώ η Ευρώπη περικόπτει

Η Αλεξάνδρα Σδούκου αναφέρθηκε στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ για ενίσχυση του εισοδήματος και στη μείωση ενεργειακού κόστους, τονίζοντας ότι όσο αναπτύσσεται η οικονομία, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες στήριξης της κοινωνίας.