Φώτο: ΑΠΕ

Σε εξέλιξη το συμβούλιο υπουργών, τι επιδιώκει ο Ν. Δενδιας

Την αναγνώριση της συμφωνίας με την Αίγυπτο από την ΕΕ, και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων ζητά ο υπ. Εξωτερικών και δηλώνει οτι δεν αποκλείεται να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 42.

Το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών βρίσκεται σε εξέλιξη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να στοχεύει στην έμπρακτη απόδειξη στήριξης της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Αν και το σημερινό συμβούλιο δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για την λήψη κυρώσεων κατά της Τουρκίας καθώς είναι άτυπη η σημερινή συνάντηση, ωστόσο, ο κ. Δένδιας στοχεύει σε μια δήλωση αναγνώρισης της συμφωνίας που υπέγραψε η χώρα με την Αίγυπτο για τον καθορισμό της ΑΟΖ αλλά και την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» λίγο πριν το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σημείωσε πως η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι απειλές και οι προκλήσεις απέναντι στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της ΕΕ θα έχουν συνέπειες. Αναφέρει πως ανάμεσα στις επιλογές είναι και η ενεργοποίηση του άρθρου 42 για την κοινή πολιτική ασφάλειας και άμυνας. Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών,το Άρθρο 42 των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλόγως των εξελίξεων, παραμένει μια επιλογή, και όλα θα κριθούν από την συμπεριφορά της Τουρκίας.

Υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ζητήσει από τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ να προετοιμάσει μια λίστα κυρώσεων, η οποία θα στοχεύει στην τουρκική οικονομία. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας αναδεικνύει πως η Ελλάδα είναι είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο τα κυριαρχικά της δικαιώματα

Εν συνεχεία ο υπουργός Εξωτερικών καταγγέλλει πως η τουρκική ηγεσία εμμένει στην παραβατικότητά της και ότι επέλεξε να αντιδράσει με πρόσχημα μια καθόλα νόμιμη συμφωνία, κλιμακώνοντας την ένταση και επιδιώκοντας την στρατικοποίηση της κατάστασης. «Είναι δυστυχώς μια επαναλαμβανόμενη έκφανση της παρωχημένης αντίληψης που έχει η Άγκυρα για το πώς λειτουργούν οι διεθνείς σχέσεις, με όλους βέβαια τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί. Πρόκειται για διπλωματία των κανονιοφόρων», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά και τονίζει: «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία σε αυτόν τον ολισθηρό δρόμο».

Στο ερώτημα αν οι διερευνητικές είναι ακόμα «ζωντανές» ή ενταφιάστηκαν, δήλωσε καταρχήν υπέρ της επανέναρξής τους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει αυτός ο διάλογος. Και αυτές αφορούν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, όπως διευκρινίζει και καθιστά σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.

Απαντώντας σε ερώτηση για τις έρευνες που έχει προαναγγείλει η Τουρκία στη βάση των αιτήσεων για νέες άδειες της TPAO, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως αν η Τουρκία επιχειρήσει να τις υλοποιήσει, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί σε όλα τα επίπεδα. «Έχουμε ήδη προβεί, όπως παγίως πράττουμε άλλωστε, στις ενδεδειγμένες κινήσεις πέραν της ΕΕ, τόσο στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και σε αυτό του ΝΑΤΟ. Και θα συνεχίζουμε να εγείρουμε το ζήτημα σε όλα τα fora που συμμετέχουμε ώστε η ακραία επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και οι επιπτώσεις στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια να αποτελούν αντικείμενο έντονου προβληματισμού για όλα τα κράτη που πορεύονται με γνώμονα τη διεθνή νομιμότητα και τις σχέσεις καλής γειτονίας» σημειώνει περαιτέρω.

Αναφερόμενος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της χώρας μας και της Αιγύπτου, επανέλαβε πως είναι μια δίκαιη συμφωνία που συνομολογήθηκε εν πλήρη αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρούμε με την Αίγυπτο και επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει εκφράσει τη βούλησή της για οριοθετήσεις με όλα τα γειτονικά μας κράτη, της Τουρκίας συμπεριλαμβανομένης, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Όσον αφορά τη σημερινή συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, ο κ. Δένδιας αναφέρει πως θα του εκφράσει την ανησυχία της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τον αποκαλούμενο δυτικό κόσμο.

Υπενθυμίζει ότι ο κ. Πομπέο είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν από περίπου 10 περίπου μήνες στην Αθήνα, και ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει κατ’ επανάληψη υπογραμμίσει τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες και έχει καλέσει, ακόμα και πρόσφατα, την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία οφείλει να καταδικάσει την πρόκληση στο Καστελόριζο

Το πρωί του Σαββάτου drone πέταξε πάνω από το Καστελόριζο παίζοντας τον εθνικό ύμνο της Τουρκίας, ενώ υπήρξε και ρίψη κόκκινης μπογιάς στην ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη σε βράχο του νησιού.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρβιτσιώτης: Οι εκβιασμοί και οι μιλιταρισμοί δεν χωράνε στο τραπέζι του διαλόγου

Ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρει εισαγωγικά στο άρθρο του πως στη συλλογική πολιτική συνείδηση, η Χάγη σηματοδοτούσε πάντα το ύστατο καταφύγιο για τη διευθέτηση της μακροχρόνιας διαμάχης Ελλάδας- Τουρκίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Δύο λύσεις για την Τουρκία - Διάλογος με άμεση αποκλιμάκωση ή κατάλογος κυρώσεων

O υπουργός Εξωτερικών καθιστά απολύτως σαφές πως η διαφορά με την Τουρκία αφορά στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ και ότι αυτό υπήρξε διαχρονικά το αντικείμενο των διερευνητικών επαφών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Να υπάρξει λίστα κυρώσεων από την ΕΕ αν η Τουρκία συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία την υπάρχουσα διαφορά στα όρια της υφαλοκρηπίδας και τις ΑΟΖ, εφόσον όμως η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις και τις παράνομες ενέργειες.