ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Να σταματήσει τις νέες γεωτρήσεις στη Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Να σταματήσει τις γεωτρήσεις που σχεδιάζει στην Κυπριακή ΑΟΖ καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Τουρκία με αφορμή τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα, η οποία ισχύει από τις 18 Αυγούστου έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Τουρκίας είναι προκλητικές.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να ανησυχούν βαθιά για τις συνεχιζόμενες έρευνες της Τουρκίας για φυσικούς πόρους στα ύδατα της Κύπρου. Όπως έχουμε πει προηγουμένως, αυτές οι προκλητικές ενέργειες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή και καλούμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Καμία απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει την Τουρκία από το να κάνει έρευνες για φυσικούς πόρους στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο έως το τέλος», είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα. «Καμία αποικιοκρατική δύναμη ή απειλή δεν μπορεί να αποτρέψει τη χώρα μας από τις πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην περιοχή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει να επιλύσει το θέμα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, παρά να κλιμακώσει την ένταση.

Μέρκελ: Πλήρης αλληλεγγύη στα δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου

Την ανησυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, μετέφερε η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ και προεδρεύουσα του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το τρέχον εξάμηνο.

«Εκφράσαμε την κοινή μας ανησυχία για τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου η κατάσταση να αποκλιμακωθεί. Είναι πολύ επικίνδυνη. Εκφράσαμε αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα δικαιώματά τους», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά παραπέμψαμε στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, στο οποίο θα ασχοληθούμε σε βάθος με την σχέση μας με την Τουρκία, κάτι που ασφαλώς έχει πολλές πτυχές».

Η Γερμανία, συνέχισε η Καγκελάριος, «τάσσεται υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου για τα διαφιλονικούμενα ζητήματα της οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων». «Αυτός ο διάλογος υπήρχε μέχρι το 2016. Από την σκοπιά μας πρέπει, ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, να ξαναρχίσει. Αλλά πρέπει ωστόσο να ανησυχεί κανείς για τις εντάσεις και θα επανέλθουμε σε βάθος τον Σεπτέμβριο», κατέληξε η Καγκελάριος.

Αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία, ζητά ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς

"Την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ελλάδα και την Κύπρο και μία ξεκάθαρη αντίδρασή της απέναντι στην Τουρκία", ζητά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σε σημερινές δηλώσεις του, με αφορμή τις τρέχουσες εξελίξεις στην Μεσόγειο, ο Αυστριακός καγκελάριος τόνισε πως "η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποστρέφει το βλέμμα της από αυτές τις κατάφωρες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου".

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς ζήτησε από την ΕΕ "να καταδικάσει με κάθε δριμύτητα τις ενέργειες της Τουρκίας και να λάβει συγκεκριμένα μέτρα εναντίον της Τουρκίας".

"Και εδώ δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται μόνον λόγια του αέρα. Διαφορετικά, η ΕΕ χάνει την αξιοπιστία της χρησιμοποιώντας δύο μέτρα και δύο σταθμά", διαμήνυσε με κάθε σαφήνεια ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος.

Μόλις την περασμένη Παρασκευή, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ σε μήνυμά του μετά τις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, διατύπωνε την σαφή θέση ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας παραβιάζουν διεθνείς νόμους και ότι η ΕΕ πρέπει να επιδείξει "πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο".

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει "πολύ ανήσυχος και σε κατάσταση συναγερμού", ήδη κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, τονίζοντας ότι "η κατάσταση είναι επικίνδυνη και μπορεί να κλιμακωθεί", και ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στην Τουρκία.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του ο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ασκώντας κριτική στην στάση της Τουρκίας, είχε επισημάνει ότι "η τουρκική πολιτική -- μεταξύ άλλων στη Λιβύη και στη Συρία - όπως επίσης πρόσφατα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, θα πρέπει να μας κινητοποιήσει στην Ευρώπη σε αλλαγή σκέψης. Για το λόγο αυτό, η Αυστρία συνεχίζει να ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία".

Αξίζει να σημειωθεί πως στις αρχές Μαρτίου και με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις στον Έβρο με το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε διαμηνύσει πως «σε αυτή την δύσκολη κατάσταση, που συνειδητά προκάλεσε και επέφερε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Η ΕΕ πρέπει να έχει ενότητα και να μην δείξει αδυναμία απέναντι στην Τουρκία», είχε επισημάνει ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα, συνδρομή προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο, πέραν εκείνης στο πλαίσιο της ΕΕ.

«Το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ως Ευρωπαϊκή Ένωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», είχε τονίσει ο ίδιος με κάθε σαφήνεια.

«Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος.

Ο ίδιος, στις τοποθετήσεις του για τις τότε εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, έχει επισημάνει με κάθε σαφήνεια πως «η τρέχουσα κατάσταση δεν αποτελεί σύμπτωση, αλλά πρόκειται για μία συνειδητή, οργανωμένη επίθεση από την τουρκική πλευρά. Στους ανθρώπους δίνονται λάθος ελπίδες και αυτοί μεταφέρονται εν μέρει με λεωφορεία από τις τουρκικές αρχές στα σύνορα».

Είχε επίσης καταγγείλει ότι «ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται συνειδητά την δυστυχία αυτών των ανθρώπων για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ, η οποία γι αυτόν τον λόγο πρέπει να επιδείξει περισσότερη όσο ποτέ ενότητα και να υποστηρίξει μία ενιαία άποψη ότι πρέπει να είναι σαφές πως κανένας δεν μπορεί να έλθει παράνομα στην Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα και να μην γονατίσει μπροστά στον Ερντογάν».

Μητσοτάκης: Ναι στο διάλογο με την Τουρκία, αλλά όχι σε κλίμα έντασης

Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις «θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής» που κάνουν τον γύρο του κόσμου και τόνισε την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας.

Συμφωνώντας με την τοποθέτηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης ότι η προσέγγιση της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Στη συζήτηση που ακολούθησε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια «απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία», όπως είπε. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Τουρκία «αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. «Όχι, όμως», όπως τόνισε, «όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, επαναβεβαιώθηκε ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

Σαρλ Μισέλ για τουρκική παραβατικότητα: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη-μέλη. Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.».

Αναστασιάδης: Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά

Την επιβεβλημένη ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρεί τις αρχές και αξίες που τη διέπουν σε κάθε περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου και όχι κατ΄ επιλογήν, ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών- μελών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβασή του κατά τις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στην παρέμβαση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η ΕΕ επιβάλλεται να είναι παρούσα όποτε παραβιάζονται δημοκρατικές αρχές, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο και όχι κατ΄ επιλογήν ή με βάση τα ειδικότερα συμφέροντα των κρατών μελών, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η Κύπρος βιώνει εδώ και χρόνια την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών από την Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την προσέγγιση και την άμεση αντίδραση της ΕΕ σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Λευκορωσία, υπογραμμίζοντας ότι «αναμένω, ωστόσο, την ίδια σθεναρή και αποφασιστική προσέγγιση να ακολουθηθεί από την ΕΕ και για τρίτες χώρες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο» και πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Τουρκία, υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ, στο ίδιο το έδαφός της και ενάντια του ιδίου του λαού της, με φίμωση του Τύπου και της ελευθεροτυπίας, με φυλακίσεις δημοσίων λειτουργών και άλλες δεκάδες χιλιάδες κατάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχιζόμενη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, καθώς και στις παράνομες και προκλητικές ενέργειές της έναντι των θαλασσίων ζωνών Κύπρου και Ελλάδας.

Τόνισε ότι η ΕΕ έχει την ευθύνη να αντιδράσει σε αυτές τις σοβαρές προκλήσεις έναντι της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας πως η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, όπως επιδεικνύεται και τώρα, δεν θα καμφθεί με μια χλιαρή αντίδραση από την ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα έχει επιπτώσεις στην Αν. Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να βγει συμφωνία που να συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την ΕΕ από τη Ρωσία.
Mitsotakis, Michel, Tourkia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος με Τουρκία εάν συνεχίσει τις προκλήσεις

Ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έστειλε σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου ΥΠΕΞ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Σήμερα η συζήτηση των ηγετών για την τουρκική παραβατικότητα

«Η ΕΕ πρέπει να δείξει την ίδια συνέπεια στην εφαρμογή των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει, ώστε η συμπεριφορά της Τουρκίας να έχει τις ανάλογες συνέπειες», είπε εχθές ο Κυρ. Μητσοτάκης.