Φωτο: ΑΠΕ

Κ. Χατζηδάκης: Η απολιγνιτοποίηση θα προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις

Ο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε πως η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει μέλλον πέρα από τον λιγνίτη αναφέροντας πως θα υπάρξει ανάπτυξη στη περιοχή και μεγάλες επενδύσεις.

Τρέχει η πορεία απολίγνιτοποίησης της χώρας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη να σημειώνει πως το master plan της κυβέρνησης θα φέρει σημαντικές επενδύσεις για την στήριξη αλλά και την ανάπτυξη της οικονομίες στις λιγνιτικές περιοχές.

Ο υπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στις Περιφερειακές Ενότητες Φλώρινας και Κοζάνης, σε δηλώσεις του για την πορεία της απολιγνιτοποίησης σημείωσε οτι το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας είναι πράσινο και ευρωπαϊκό. «Θέλουμε να υπάρξει μια καινούρια αρχή για τη Δυτική Μακεδονία, να μην εξαρτάται μόνο από την ενέργεια, ακόμα και αφού περάσουμε στις ΑΠΕ. Θέλουμε να στηρίζεται και στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στον εναλλακτικό τουρισμό, την «έξυπνη» γεωργία. Κατά την επίσκεψή μου είδα ότι η Δυτική Μακεδονία μπορεί να έχει μέλλον πέρα από το λιγνίτη».

«Εδώ», πρόσθεσε, «μπορεί να αναπτυχθεί μια σειρά δραστηριοτήτων και έχουμε δύο βασικά εργαλεία προς αυτή την κατεύθυνση. Το ένα είναι τα 5 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις λιγνιτικές περιοχές, ποσό δεκαπλάσιο σε σχέση με το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας. Το άλλο είναι το πλαίσιο των επενδυτικών-φορολογικών κινήτρων που θα οριστικοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα προσελκύσουν μεγάλες και σημαντικές επενδύσεις.

Ήδη υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός και την Τετάρτη παρουσίασα 16 εμβληματικές επενδύσεις, εκ των οποίων οι 11 αφορούν στη Δυτική Μακεδονία. Είναι κρίσιμο να μην υπάρξει κενό, γι' αυτό θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα τα σχέδια αποκατάστασης των ορυχείων. Μας ενδιαφέρει αυτοί που σήμερα σκάβουν, αύριο να σκεπάζουν, έτσι ώστε οι εργολαβικοί εργαζόμενοι να μην έχουν πρόβλημα και να μην έχει πρόβλημα μετάβασης η περιοχή. Αυτή είναι η κατεύθυνσή μας, η αλλαγή μοντέλου για την περιοχή με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και τους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί για τη δίκαιη μετάβαση».

Όπως σημείωσε ο κ Χατζηδάκης, ο λιγνίτης αποσύρεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τόσο για λόγους περιβαλλοντικούς, όσο και για οικονομικούς. Είναι πλέον το ακριβότερο καύσιμο. Γι' αυτό το λόγο η κυβέρνηση εκπόνησε ένα σφαιρικό σχέδιο (masterplan) για τη δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών με το οποίο δεν παύει μόνο η μονόπλευρη στήριξή τους από τον λιγνίτη, αλλά και προβλέπεται η στήριξη της ανάπτυξής τους σε πέντε πυλώνες:

  1. Καθαρή ενέργεια
  2. Βιομηχανία, βιοτεχνία και εμπόριο
  3. «Έξυπνη» αγροτική παραγωγή
  4. Βιώσιμος τουρισμός
  5. Τεχνολογία και εκπαίδευση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θωμάς: Επενδύσεις 8 δισ. για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης την επόμενη 10ετία

Ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για ενεργειακή αναβάθμιση του 12-15% των κτιρίων έως το 2030 (περί τα 600.000 κτίρια), θα απαιτηθούν επενδύσεις της τάξης των 8 δις. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ιταλία εξέφρασε την στήριξη της για τον EastMed

Αν και η Ιταλία δεν θα υπογράψει την διακρατική συμφωνία για τον EastMed, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης (αρμόδιος για θέματα Ενέργειας) Στέφανο Πατουανέλι έστειλε επιστολή στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη εκφράζοντας την στήριξη της χώρας του στο έργο.