Φώτο: Shutterstock

Πρόθυμη για διάλογο με την Αθήνα εμφανίζεται η Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν, Ιμ. Καλίν, υποστήριξε ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε κατηγορήσει την Ελλάδα για «παιδιάστικη συμπεριφορά».

Την ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα «βλέπει» ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν όπως υποστήριξε σε δηλώσεις του. 

Μιλώντας σε  διαδικτυακό πάνελ, εκτίμησε ότι η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια αποτέλεσε ευκαιρία προόδου των διαπραγματεύσεων, η οποία «δεν πρέπει να σπαταληθεί», ξεχνώντας, όμως, ότι το υπ. Εξωτερικών της χώρας του και ο αρμόδιος υπουργός, Μ. Τσαβούσογλου υποστηρίζουν ότι αυτή η επιστροφή είναι διαδικαστική και έχει γίνει για λόγους συντήρησης, ενώ παράλληλα έχουν ξεκαθαρίσει ότι «οι έρευνες στην Ανατ. Μεσόγειο δεν θα σταματήσουν». 

«Θέλουμε να δούμε μια νέα σελίδα να γυρίζει στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αλλά και στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», υποστήριξε ο Καλίν και προσέθεσε ότι «ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι το κλίμα είναι τόσο εποικοδομητικό αυτή τη στιγμή, ώστε να φθάσουμε σε μια συνεννόηση σχετικά με τα βήματα που χρειάζονται τις επόμενες λίγες εβδομάδες, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις».

Πάντως διαφορετική άποψη εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Ερντογάν, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι η Ελλάδα «σταμάτησε την παιδιάστικη συμπεριφορά» και ότι «η Ελλάδα κατάλαβε ότι η γλώσσα των απειλών δεν αποδίδει στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς ή ληστείες».

Σημειώνοντας ότι η Αγκυρα έχει εξ αρχής υποστηρίξει τον «διάλογο και τις διαπραγματεύσεις», ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η Τουρκία έχει λειτουργήσει πάντα με την «αξιοπρέπεια ενός μεγάλου κράτους παρά την παιδιάστικη και προκλητική συμπεριφορά της άλλης πλευράς».
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ