Φωτο: ΑΠΕ

Αλ. Τσίπρας: Απαραίτητη μια νέα Κοινωνική Συμφωνία, 11 μέτρα αντίδοτο στην κρίση

Ο πρόεδρος του Σύριζα παρουσίασε τους 6 άξονες της νέας κοινωνικής συμφωνίας καθώς και δέσμη 11 μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας και την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης.

Στην ανάγκη μιας νέας Κοινωνικής Συμφωνίας, ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: Τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες  τη νέα γενιά, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Σύριζα, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.

Η Συμφωνία αυτή περιλαμβάνει 6 άξονες: Ενα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της  εργασίας, ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μια αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Μίλησε για ένα σχέδιο με ορίζοντα το 2030 και υπογράμμισε:

 • Η εξέλιξη της εργασίας δεν είναι τα απλήρωτα 12ωρα. 
 • Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό αξιόπιστο και καθολικό κοινωνικό κράτος που θα προσφέρει ασφάλεια σε κάθε δύσκολη συγκυρία και ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες σε όλους. 
 • "Είναι χυδαίο αυτό που συμβαίνει στο δημόσιο διάλογο από στελέχη της κυβέρνησης και τα φιλικά της ΜΜΕ με τη συκοφάντηση ολόκληρων γενιών. Οι νέοι στην Ελλάδα του 2020 βαφτίζονται παρίες, ανεύθυνοι και τεμπέληδες. Και πριν λίγες μέρες, ο παιδονόμος κ. Μητσοτάκης μας είπε και πώς σκοπεύει να τους πειθαρχήσει, δηλώνοντας πως εξετάζει την υποχρεωτική στράτευση στα 18".

Δέσμη 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε μια δέσμη 11 άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης στην οποία, όπως είπε, βρίσκεται η χώρα και είναι τα εξής:

 1. Μέτρο πρώτο : Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.  
 2. Μέτρο δεύτερο : Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων, άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών. 
 3. Μέτρο τρίτο : Επιδότηση της εργασίας από το κράτος, για όσο διαρκεί η κρίση. Η πρότασή περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση. 
 4. Μέτρο τέταρτο : Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση, 400Euro για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200Euro για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100Euro για κάθε παιδί. 
 5. Μέτρο πέμπτο : Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
 6. Μέτρο έκτο : Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
 7. Μέτρο έβδομο : Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση. 
 8. Μέτρο όγδοο: Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο.  
 9. Μέτρο ένατο: Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ o έως 65.000 ευρώ. Αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους.
 10. Μέτρο δέκατο : Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
 11. Μέτρο ενδέκατο: Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι δεν πρέπει να χάσουμε μια ακόμα δεκαετία και πως σήμερα ξεκινάει ένας συλλογικός αγώνας για να μπει τέλος στην κατηφόρα και σε αυτόν τον αγώνα έχει θέση κάθε δημοκρατικός άνθρωπος, κάθε προοδευτικός άνθρωπος.

"Η κυβέρνηση έκανε τη Θεσσαλονίκη να μοιάζει αποπαίδι των Αθηνών"

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρθηκε και στα θέματα της Θεσσαλονίκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ν.Δ ότι «την έκανε πάλι να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών».

«Είναι λίγο αμήχανο να μιλάς στη ΔΕΘ δίχως ΔΕΘ.  Η έκθεση λείπει φέτος από τη Θεσσαλονίκη. Φοβάμαι όμως ότι δεν είναι μόνο η ΔΕΘ που της λείπει. Ένα χρόνο τώρα αυτοί που της έταξαν τα πάντα, την απαξιώνουν τελικά, με συστηματικό τρόπο για μια ακόμη φορά. Πριν δυο χρόνια, όχι τυχαία, μιλούσαμε εδώ για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων. Σήμερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, την επανάφερε στο γνώριμο της ρόλο. Την έκανε πάλι να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών», επισήμανε.

Στην αρχή της ομιλίας του εξέφρασε τα συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους που χάθηκαν στις καταστροφικές πλημμύρες.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", μαζί με τη σύζυγο του Μπέττυ Μπαζιάνα, φορώντας λευκή μάσκα με το νέο σήμα του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε σε περιορισμένο ακροατήριο 50 ατόμων, όπως ορίζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Τον προσφώνησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και στην ομιλία του παραβρέθηκαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Εφαρμόζονται μνημονιακά μέτρα χωρίς μνημόνιο

Για «σκανδαλώδες πλαίσιο υπέρ των τραπεζών» έκανε λόγο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήργησε ποτέ το νόμο Κατσέλη και δεν άφησε ποτέ τους Έλληνες πολίτες δίχως ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας», σημείωσε.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για αδυναμία αντιμετώπισης της ύφεσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη για τη συμφωνία των Πρεσπών και την διαχείριση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης άσκησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια νέα κοινωνική συμφωνία, αναμένεται να προτάξει σήμερα ο Αλ. Τσίπρας

Στις 19.00 θα μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στο Thessaloniki Helexpo Forum, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" όπου θα καταθέσει δέσμη 10 συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων για την διάσωση της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.