ΓΔ: 2207.73 0.16% Τζίρος: 609.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Από το 2020 η αποπληρωμή των αναδρομικών στις συντάξεις

Διευκρινήσεις για τον τρόπο αποπληρωμής των αναδρομικών στις συντάξεις έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νότης Μηταράκης, ο οποίος δήλωσε ότι οι μειώσεις στις συντάξεις τελείωσαν οριστικά.

Για το θέμα των αναδρομικών τοποθετήθηκε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης,

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «OPEN», ανέφερε: «Η πραγματικότητα είναι πως υπάρχουν πέντε νέες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που κρίνουν αντισυνταγματικό το νόμο Κατρούγκαλου και αναμένεται να καθαρογραφούν. Επιπλέον, τονίζω πως, με βάση τις αποφάσεις αυτές, έχει κριθεί ως συνταγματική η βάση υπολογισμού του ύψους των συντάξεων στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Μέχρι να ολοκληρωθεί όλη η δικαστική διερεύνηση των αναδρομικών για το νόμο Κατρούγκαλου, δεν είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε την αποπληρωμή των αναδρομικών οφειλών των ταμείων».

Στη συνέχεια, σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει κάποια αποπληρωμή, μέχρι τα Χριστούγεννα, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε: «Το θεωρώ ιδιαίτερα δύσκολο να γίνουν πληρωμές μέσα στο 2019. Από το 2020, θα πρέπει να γίνει ένας σχεδιασμός του συνολικού ποσού και, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, να υπάρξει ένας σχεδιασμός και ένα πρόγραμμα αποπληρωμής των όποιων αναδρομικών τελικά αποφασιστούν… Σε κάθε περίπτωση, η όποια απόφαση του ΣτΕ είναι δεδομένο πως θα γίνει απολύτως σεβαστή από την κυβέρνηση, όπως σε κάθε ευνομούμενη χώρα».

«Τελείωσαν οι μειώσεις των συντάξεων»

Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα των συνταξιούχων στους οποίους έχουν διαπιστωθεί λάθη στην εκκαθάριση των συντάξεών τους, ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι, αν έχουν προκύψει λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αυτό δεν θα επηρεάσει το καταβαλλόμενο ποσό. «Το καταβαλλόμενο ποσό παραμένει το ίδιο με αυτό που ήταν, πριν από τον επανυπολογισμό.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, καθώς έχουμε δεχθεί αρκετά ερωτήματα, είναι πως δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση για κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ούτε στο πλαίσιο της νέας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η οποία θα υλοποιηθεί, κατόπιν των αποφάσεων του ΣτΕ, θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα δουν μειώσεις συντάξεων. Οι μειώσεις συντάξεων τελείωσαν και τελείωσαν οριστικά» ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Syntaxeis, Syntaxiouxoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέλουν αλλά δεν μπορούν να αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους οι μισοί Έλληνες

Παρά τη θετική στάση απέναντι στην αποταμίευση, οι Έλληνες παραμένουν ουραγοί στην Ευρώπη, με αρνητικά ποσοστά αποταμίευσης και σοβαρό συνταξιοδοτικό κενό που καθιστά αναγκαία την ιδιωτική ασφάλιση.
Σύνταξη και αποταμίευση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Insurance Europe: Το 59% των Ελλήνων δεν αποταμιεύει για τη σύνταξή του

Σύμφωνα με νέα έρευνα της Insurance Europe, 4 στους 10 Ευρωπαίους και 6 στους 10 Έλληνες δεν αποταμιεύουν για τη σύνταξή τους, παρά την αυξημένη ευαισθητοποίηση για τη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης.
Σύνταξη και αποταμίευση
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήσεις για 2,6 εκατ. συνταξιούχους μετά από 10 χρόνια

Αυξήσεις σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους πραγματοποιήθηκαν στις συντάξεις Ιανουαρίου, πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε δύο δόσεις φέρνει πραγματικές αυξήσεις για όλους έως το 2027.
Υπουργείο Εργασίας επιγραφή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι λαμβάνουν πληρωμές μέχρι 19 Δεκεμβρίου 2025

Περισσότερα από 1,46 δισ. ευρώ θα λάβουν 3.086.186 δικαιούχοι μεταξύ 15 και 19 Δεκεμβρίου 2025, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Στις 19/12 θα δοθούν 1,263 δισ. ευρώ για συντάξεις Ιανουαρίου 2026 σε 2.550.000 άτομα.