Φώτο: Shutterstock

Αποστρατικοποίηση των νησιών ζητά εκ νέου η Τουρκία 

Σε ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο συνεδρίασε σήμερα, η Άγκυρα υποστηρίζει ότι κάποιες χώρες παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο.

Στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών επανέρχεται για μία ακόμη φορά η Τουρκία, καθώς σήμερα συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Παρά τη διαφαινόμενη «ηρεμία» της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, η οποία δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει με την Ελλάδα διερευνητικές επαφές, στην ανακοίνωση του τουρκικού  ΣΕΑ τονίζεται ότι «η Τουρκία προτρέπει τις χώρες, που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως για την αποστρατικοποίηση των νησιών, να ενεργήσουν με κοινή λογική. Δεν θα κάνουμε κανέναν συμβιβασμό και καμία υποχώρηση σε ότι αφορά τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Πάντως φροντίζει να προσθέσει ότι η τουρκική πλευρά «τάσσεται πάγια υπέρ του διαλόγου για δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων στην περιοχή», ενώ «ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους οργανισμούς να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ