Φωτο: ΑΠΕ

Εμπάργκο όπλων στην Τουρκία ζητά η Ελλάδα από Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία

Επιστολές του Ν. Δένδια στους ομολόγους του στις τρεις χώρες. Είχε προηγηθεί το αίτημα εξέτασης από την ΕΕ της συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία. Κοντά στο Καστελόριζο παραμένει το Oruc Reis.

Εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία από Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία φέρεται να ζητά η Ελλάδα, εντείνοντας τις διπλωματικές κινήσεις κατά της τουρκικής προκλητικότητας. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε επιστολές προς στους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, επισημαίνει τις πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, οι οποίες, όπως υπογραμμίζει, αποσκοπούν στη δημιουργία τετελεσμένων με στρατιωτικά μέσα. 

Επίσης, υπενθυμίζει την σχετική παρέμβαση του πρωθυπουργού στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με την υποχρέωση των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως αυτή προκύπτει από κοινή θέση της, να αναστείλουν τις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό για επιθετικές ενέργειες ή την περιφερειακή αποσταθεροποίηση, όπως ακριβώς πράττει η Τουρκία.

Ειδικά στην επιστολή του προς τον Γερμανό ομόλογό του, ο Έλληνας υπουργός ζητάει να μην δοθούν οι άδειες για την εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού προς την Τουρκία, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη και αναβάθμιση τεθωρακισμένων.

Νωρίτερα, με επιστολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βαρέλι, η Ελλάδα ζήτησε να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης, υπογραμμίζει ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει άμεσα την υιοθέτηση περαιτέρω μέτρων. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ως μήνυμα αποδοκιμασίας για την κατά συρροή παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο ελληνικός στόλος, καθώς η Τουρκία επιχειρεί να ανοίξει ένα δεύτερο μέτωπο, αυτή τη φορά στο Βόρειο Αιγαίο.

Παράλληλα, πολύ κοντά στο Καστελλόριζο, έχοντας κλείσει τον πομπό του, βρίσκεται το Oruc Reis. Λίγο μετά τις 11 το πρωί το τουρκικό ερευνητικό πλοίο προσέγγισε στα 10 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο και πλέον κινείται νοτιοδυτικά, εκτός των 12 ν.μ.

Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανέφερε ότι το σεισμογραφικό σκάφος θα παραμείνει στην περιοχή για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να πραγματοποιήσει δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και αν υπάρχουν αποτελέσματα για κοιτάσματα στην περιοχή, η Τουρκία θα στείλει και γεωτρύπανο. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας, ενημέρωση συμμάχων για την τουρκική Navtex

Η προκλητική αυτή συμπεριφορά απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου, ξεκαθαρίζει το ΥΠΕΞ, τονίζοντας ότι η Τουρκία περιφρονεί τις διεθνείς συστάσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Δένδια - Τσαβούσογλου για να ξεκινήσει πάλι ο διάλογος

Ο υπουργός Εξωτερικών συνομίλησε με τον Τούρκο ομόλογο του για τις συνθήκες που θα επέτρεπαν τις δυο χώρες να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες. Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες επανέλαβε ο Ν. Δένδιας.