Αύριο το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα νέα μέτρα

Ο σεισμός στη Σάμο μετέφερε το διάγγελμα του πρωθυπουργού για τα αυξημένα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας που θα ισχύσουν για ένα μήνα.

Για αύριο Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020 μετατίθεται το διάγγελμα του πρωθυπουργού όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω ανάρτησης του στο Twitter. Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη αναβολή του μηνύματός του που ήταν προγραμματισμένο για σήμερα εξαιτίας του σεισμού στη Σάμο, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα η ώρα μετάδοσης του μηνύματος.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Twitter: «Η Σάμος άντεξε. Κυβερνητικό κλιμάκιο μεταβαίνει στο νησί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ενημερώνομαι διαρκώς για την κατάσταση και καλώ τους κατοίκους να βρίσκονται σε εγρήγορση όσο διαρκεί η μετασεισμική δραστηριότητα. Οι ανακοινώσεις για την πανδημία θα γίνουν αύριο».

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Businessdaily, ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα, διάρκειας ενός μήνα, στο μήνυμά του προς τους πολίτες. 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, εξετάζεται το ολοκληρωτικό κλείσιμο της εστίασης, των γυμναστηρίων, των θεάτρων και των κινηματογράφων. 

Οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους σε ολόκληρη την επικράτεια, επέκταση της τηλεργασίας, αναστολή ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα, το κλείσιμο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος νωρίτερα και απαγόρευση κυκλοφορίας από πιο νωρίς, μέτρα που θα αφορούν σίγουρα τις «πορτοκαλί» περιοχές, ίσως και τις «κόκκινες».

Επίσης, στις 18:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Σημειώνεται πως το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανακοινώσει διεύρυνση και επέκταση του πακέτου των παρεμβάσεων που περιλαμβάνει ειδικά επιδόματα, φορολογικές ρυθμίσεις, μειώσεις ενοικίων, φθηνά δάνεια και παροχή πρόσθετης ρευστότητας μέσω των εγγυοδοτικών και ευρωπαϊκών ταμείων.

Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ανησυχία για το νέο πλήγμα στην οικονομία από τον κορονοϊό σημειώνοντας ότι ακόμα και τα στοχευμένα lockdown έχουν σημαντικό κόστος για την οικονομία και για το Δημόσιο, που θα πρέπει να καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη δεξαμενή των ταμειακών διαθεσίμων, καθώς η εισροή πόρων από τα κοινοτικά ταμεία καθυστερεί.

Εξάλλου, όπως είπε νωρίτερα ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναμένεται να ανακοινώσουν ενίσχυση των μέτρων στήριξης της εργασίας, επιπλέον αυτών που ήδη ισχύουν οριζόντια για όλους του κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών και μέσων ενημέρωσης.  

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοινό υπόμνημα για Μετανάστευση από Μητσοτάκη, Κόντε, Σάντσεθ, Αμπέλα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας, Ισπανίας και Μάλτας, συνυπογράφουν και απευθύνουν κοινό υπόμνημα για την υπό διαβούλευση πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.