ΓΔ: 951.26 -0.04% Τζίρος: 19.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:54:08 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Νέα τουρκική Navtex για έρευνες του Oruc Reis 16 μίλια από τη Ρόδο

Ως τις 14 Νοεμβρίου θα συνεχίσει τις έρευνές του το τουρκικό σκάφος με βάση τη νέα Navtex που ισχύει από σήμερα. Δεν προβλέπεται πάντως κοντινή προσέγγιση σε ελληνικά νησιά.

Νότια της Ρόδου θα συνεχίσει τις έρευνές του το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis για άλλες δύο εβδομάδες, από σήμερα έως τις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τη νέα Navtex που εκδόθηκε από την Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν φαίνεται να αλλάζει τους σχεδιασμούς της μετά το σεισμό που έπληξε τη Σάμο και τη Σμύρνη και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ως μια θετική ένδειξη ερμηνεύεται, πάντως, το γεγονός ότι η νέα Navtex προσδιορίζει την περιοχή των ερευνών σε απόσταση 16 μιλίων από τη Ρόδο και 50 μιλίων από το Καστελόριζο, ενώ οι προηγούμενες έρευνες είχαν φέρει το τουρκικό σκάφος πολύ κοντά στο Καστελόριζο. Σημειώνεται ότι η νέα NAVTEX αφορά και τα συνοδευτικά σκάφη του τουρκικού ερευνητικού, Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Τελευταία στοιχεία του Marine Traffic δείχνουν ότι το Oruc Reis και τα συνοδευτικά σκάφη του πλέουν τώρα νοτιοανατολικά της Κρήτης σε διεθνή ύδατα.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε δεσμεύσει με Navtex θαλάσσιες περιοχές για ασκήσεις κατά την εθνική εορτή της 28ης Οκτωβρίου, αλλά τελικά ακύρωσε αυτές τις ασκήσεις, κάτι που είχε ερμηνευθεί ως μια κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα. Μετά το σεισμό στη Σάμο, εξάλλου, υπήρχαν προσδοκίες για μείωση των εντάσεων και της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά η νέα Navtex δείχνει ότι η Άγκυρα συνεχίζει κανονικά τα ερευνητικά της προγράμματα για υδρογονάνθρακες, αν και αποφεύγει, σε αυτή την φάση τουλάχιστον, μια κλιμάκωση της έντασης με έρευνες πολύ κοντά σε ελληνικά νησιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τουρκία θέλει να «κόψει» την ελληνική ΑΟΖ μέσω Λιβύης

Αδόκιμη και αγεωγράφητη χαρακτήρισε τη συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας ότι δεν λαμβάνεται υπόψη η ύπαρξη της Κρήτης. Αναλυτική απάντηση θα σταλεί στον ΟΗΕ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Σακελλαροπούλου: Καμία υποχώρηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θεμέλιο της εθνικής στρατηγικής αποτελεί η διασφάλιση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Δένδιας: Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι πρέπει η Τουρκία επιτέλους να πράξει όπως της αναλογεί και να σεβαστεί πλήρως τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας σε Ίμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Οι Ίμβριοι έχουν την αμέριστη στήριξη της κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση συναισθανόμενη το χρέος της απέναντι στους Ίμβριους πολίτες και γι αυτό πιέζει την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει.