ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Π. Τσακλόγλου: Να υπάρξει αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης

Ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το σύστημα της επικουρικής σύταξης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Τους λόγους της σταδιακής μετάβασης στο δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, η οποία θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και θα έχει ως μακροχρόνιο αποτέλεσμα υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με τις σημερινές, ανέπτυξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, που σημείωσε οτι τα ελλείμματα του ασφαλιστικού ήταν καθοριστικά για την δεκαετή δημοσιονομική κρίση και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα σε σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης του σε διαδικτυακή ημερίδα του πέμπτου «Thessaloniki Summit», ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως η επένδυση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα έχει διακυμάνσεις, αλλά μακροπρόθεσμα συνήθως έχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τις αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων, και έφερε ως παράδειγμα για τα οφέλη από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις την περίπτωση της Σουηδίας.

Εκεί, όπως επεσήμανε, «το σύστημα κύριας σύνταξης είναι διανεμητικό νοητής κεφαλαιοποίησης και μηδενικού ελλείμματος, όπως το δικό μας τωρινό επικουρικό. Υπάρχει όμως και ένα επαγγελματικό ταμείο που καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων, το οποίο είναι όπως αυτό που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε βάθος 25ετιας η πραγματική απόδοση του διανεμητικού συστήματος ήταν κάτω από 2% ενώ του κεφαλαιοποιητικού πάνω από 5%». «Με αυτό το σύστημα οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αισθητά υψηλότερες συντάξεις σε σύγκριση με τις επικουρικές του υφισταμένου συστήματος» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου. 

Ωστόσο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχουν οι ακόλουθες τέσσερις προκλήσεις:

  • Το σημερινό σύστημα ασφάλισης (κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ) είναι διανεμητικό και, επομένως, ιδιαίτερα εκτεθειμένο στο «δημογραφικό κίνδυνο». Δηλαδή, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων.  
  • Για να διατηρηθούν οι συντάξεις σε επίπεδο ανάλογο των μισθών πρέπει να αυξάνονται οι εισφορές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. 
  • Το σημερινό σύστημα δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. 
  • Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις νεότερες γενιές. Υπάρχει σε νέους ανθρώπους η αντίληψη ότι δεν θα πάρουν σύνταξη και αυτό δημιουργεί κίνητρα για στροφή στην «γκρίζα οικονομία».

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα παραπάνω, με τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής σύνταξης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Χρειαζόμαστε διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, χρειαζόμαστε το ασφαλιστικό να βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας, χρειαζόμαστε την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης του πληθυσμού και, ιδιαίτερα, των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα».  

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι ο νέος φορέας για την επικουρική ασφάλιση θα είναι δημόσιος, και ότι θα δημιουργηθούν ασφαλιστικά προϊόντα με διαφορετικά «προφίλ ασφαλιστικού κινδύνου». Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει την τοποθέτηση των ασφαλιστικών του εισφορών στα προϊόντα αυτά, αλλά τη διαχείριση τους θα την κάνει αποκλειστικά το νέο ταμείο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Την Τετάρτη ανακοινώνεται η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

Όπως σημείωσε η υπουργός Εργασίας στόχος είναι να υπάρξει υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα στα νοικοκυριά που να μπορεί να καλύπτει το κύμα της ακρίβειας. Σημαντική η μείωση των εκκρεμών συντάξεων
Δόμνα Μιχαηλίδου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μιχαηλίδου: Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τους ευάλωτους

«Το 2023 για πρώτη φορά στη μεταμνημονιακή εποχή, έγινε αύξηση 7% στις συντάξεις. Τον Μάρτιο 2023 λοιπόν, από αστοχία της αναδόχου εταιρείας, 572.000 συνταξιούχοι έλαβαν διπλή αύξηση» δήλωσε η υπουργός.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Μιχαηλίδου: Μέσα στους τελευταίους 28 μήνες εκδόθηκαν 750.000 συντάξεις

Στον «Πύργο Ελέγχου», που εδρεύει στο «Πράσινο Κτήριο» του e-ΕΦΚΑ, γίνεται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, η παρακολούθηση της ροής και της ταχύτητας απονομής συντάξεων σε όλη την Ελλάδα.
Tsakloglou, Ypoyrgeio Ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμία αναπροσαρμογή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης την επόμενη 3ετία

Όπως τόνισε ο Πάνος Τσακλόγλου ο νόμος που καθορίζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης είναι του 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα όρια ηλικίας συνδέονται με το προσδόκιμο ζωής και αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται ανά τριετία.