Φώτο: ΑΠΕ

Π. Τσακλόγλου: Να υπάρξει αναμόρφωση της επικουρικής ασφάλισης

Ο υφυπουργός Εργασίας Π. Τσακλόγλου σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατρέψει το σύστημα της επικουρικής σύταξης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Τους λόγους της σταδιακής μετάβασης στο δημόσιο κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικών συντάξεων, η οποία θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και θα έχει ως μακροχρόνιο αποτέλεσμα υψηλότερες επικουρικές συντάξεις σε σχέση με τις σημερινές, ανέπτυξε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, που σημείωσε οτι τα ελλείμματα του ασφαλιστικού ήταν καθοριστικά για την δεκαετή δημοσιονομική κρίση και πρόσθεσε ότι οι παρεμβάσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν το ασφαλιστικό σύστημα σε σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια παρέμβασης του σε διαδικτυακή ημερίδα του πέμπτου «Thessaloniki Summit», ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως η επένδυση σε χρηματοοικονομικά προϊόντα έχει διακυμάνσεις, αλλά μακροπρόθεσμα συνήθως έχει πολύ υψηλότερες αποδόσεις από τις αποδόσεις διανεμητικών συστημάτων, και έφερε ως παράδειγμα για τα οφέλη από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις την περίπτωση της Σουηδίας.

Εκεί, όπως επεσήμανε, «το σύστημα κύριας σύνταξης είναι διανεμητικό νοητής κεφαλαιοποίησης και μηδενικού ελλείμματος, όπως το δικό μας τωρινό επικουρικό. Υπάρχει όμως και ένα επαγγελματικό ταμείο που καλύπτει πολύ μεγάλο ποσοστό ασφαλισμένων, το οποίο είναι όπως αυτό που σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση. Σε βάθος 25ετιας η πραγματική απόδοση του διανεμητικού συστήματος ήταν κάτω από 2% ενώ του κεφαλαιοποιητικού πάνω από 5%». «Με αυτό το σύστημα οι μελλοντικοί συνταξιούχοι μπορούν να προσδοκούν αισθητά υψηλότερες συντάξεις σε σύγκριση με τις επικουρικές του υφισταμένου συστήματος» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου. 

Ωστόσο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, υπάρχουν οι ακόλουθες τέσσερις προκλήσεις:

  • Το σημερινό σύστημα ασφάλισης (κύρια σύνταξη, επικουρική και εφάπαξ) είναι διανεμητικό και, επομένως, ιδιαίτερα εκτεθειμένο στο «δημογραφικό κίνδυνο». Δηλαδή, λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού, όλο και λιγότεροι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν με τις εισφορές τους τις συντάξεις ενός συνεχώς αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων.  
  • Για να διατηρηθούν οι συντάξεις σε επίπεδο ανάλογο των μισθών πρέπει να αυξάνονται οι εισφορές, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε πολύ υψηλό επίπεδο. 
  • Το σημερινό σύστημα δεν συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας. 
  • Το ασφαλιστικό σύστημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις νεότερες γενιές. Υπάρχει σε νέους ανθρώπους η αντίληψη ότι δεν θα πάρουν σύνταξη και αυτό δημιουργεί κίνητρα για στροφή στην «γκρίζα οικονομία».

Ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα παραπάνω, με τη μετατροπή του συστήματος επικουρικής σύνταξης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Χρειαζόμαστε διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου, χρειαζόμαστε το ασφαλιστικό να βοηθά την ανάπτυξη της οικονομίας, χρειαζόμαστε την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης του πληθυσμού και, ιδιαίτερα, των νέων στο ασφαλιστικό σύστημα».  

Ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης τόνισε ότι ο νέος φορέας για την επικουρική ασφάλιση θα είναι δημόσιος, και ότι θα δημιουργηθούν ασφαλιστικά προϊόντα με διαφορετικά «προφίλ ασφαλιστικού κινδύνου». Ο ασφαλισμένος θα μπορεί να επιλέγει την τοποθέτηση των ασφαλιστικών του εισφορών στα προϊόντα αυτά, αλλά τη διαχείριση τους θα την κάνει αποκλειστικά το νέο ταμείο. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

vroutsis, ypourgeio, ergasias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Δεν θίγονται ηλικιακά όρια και θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα

Θα αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά για πρώτη φορά την παθογένεια δεκαετιών, καθώς, μέχρι το τέλος του 2021, θα προσπαθήσουμε να απονείμουμε όλες τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις, τονίζει ο υπουργός Εργασίας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Άμεσα σχέδιο για επίλυση των εκκρεμών κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Εργασίας, αφού ανέφερε πως «οι καινούργιες συντάξεις πλέον είναι δρομολογημένο να βγαίνουν αυτόματα στο μέλλον» είπε πως «οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς κύριες συντάξεις με ημερομηνία Σεπτεμβρίου 2020 ήταν 119.568».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Στις 9 Ιουλίου, τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι, τον Σεπτέμβριο, προγραμματίζεται να καταβληθεί η νέα κύρια σύνταξη, που αφορά τους συνταξιούχους με 30 έτη και μία ημέρα εργασιακού βίου και προκύπτει, με βάση νέους συντελεστές αναπλήρωσης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βρούτσης: Ικανοποιητική η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ»

Έχουν εκδοθεί οι πρώτες 840 ψηφιακές συντάξεις ενώ στις αρχές Ιουλίου, θα παρουσιαστεί η πλήρης εφαρμογή και υλοποίηση της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας.