ΓΔ: 903.33 0.85% Τζίρος: 55.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
vouli
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Κόντρα Χατζηδάκη - Τσίπρα στη Βουλή για ΕΛΑΠΕ, ΔΕΗ και Χωροταξικό

Παραδώσαμε πλεόνασμα στον ΕΛΑΠΕ και το γυρίσατε σε «μαύρη τρύπα» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Μόνο ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει ότι το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ είναι πανευρωπαϊκό διότι σχετίζεται με τη ζήτηση ρεύματος απάντησε ο Κ. Χατζηδάκης.

Κόντρα ανάμεσα στον υπουργό ΥΠΕΝ, Κωστή Χατζηδάκη και τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή αναφορικά με τους χειρισμούς του υπουργείου στον ΕΛΑΠΕ σήμερα με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Εναρμονισμένη με όσα συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές χώρες η πολιτική του ΥΠΕΝ και το πρόβλημα του ειδικού λογαριασμού αποτελεί κοινό πρόβλημα στην Ε.Ε. λόγω της πτώσης της ζήτησης ρεύματος και των εσόδων που επέφερε η πανδημία δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης απαντώντας στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα για τις αλλαγές στο νέο Χωροταξικό. «Πάλι νομοθετείτε για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας, γιατί βάζετε ξανά στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, τη μικρή ιδιοκτησία, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών» τόνισε ο Α. Τσίπρας.

«Δεν έχετε το μονοπώλιο της καρδιάς διότι ζυγιστήκατε και οι ασθενέστεροι σας γύρισαν την πλάτη» τόνισε ο υπουργός και έκανε αναφορά για την κυβερνητική πολιτική για κάλυψη όχι για τους κακοπληρωτές της ενέργειας, αλλά για τους κοινωνικά αδύναμους.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των ΑΠΕ και υπογράμμισε ότι μόνο ο κ. Τσίπρας δεν βλέπει ότι το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ είναι πανευρωπαϊκό διότι σχετίζεται με τη ζήτηση ρεύματος. «Όσο χαμηλότερα είναι η ζήτηση, τόσο μειώνονται τα έσοδα. Το ίδιο θέμα παρατηρείται σε πολλές ακόμη χώρες. Επομένως, παίρνουμε μέτρα για να αντιμετωπίισουμε με την προσέγγιση της κατανομής του βάρους. Ανακοινώσαμε μέτρα με 4-5 συνιστώσες και μια από αυτή είναι η συμμετοχή των παραγωγών ΑΠΕ με μια συνεισφορά 6%. Αυτή είναι η πρακτική της κυβέρνησης γενικότερα, την εφαρμόζει και στους ιδιοκτήτες ακινήτων και τις επιχειρήσεις. Είναι μια λογική που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».  Η κυβέρνηση προχωρά με μέτρα σταθερά που δίνουν μια απάντηση στο ζήτημα της ευστάθειας του ΕΛΑΠΕ για το ορατό μέλλον και είναι σχεδιασμένα για να αντέξουν περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης τόνισε 

«Ο κ. Τσίπρας κόπτεται για το συμφέρον των παραγωγών. Εμείς λέμε ότι το περίσσευμα θα πάει στους παραγωγούς, άρα θα έπρεπε να το επικροτεί ο κ. Τσίπρας» σημείωσε κάνοντας αναφορά στις ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ . 

«Την ίδια στιγμή παίρνουμε διαρθρωτικά μέτρα με στόχο την αντιμετώπιση του κορεσμού του δικτύου και να διευκολύνουμε τη μετάβαση των ΑΠΕ σε ένα νέο μοντέλο απελευθερωμένο. Σεβόμαστε τα δικαιώματα των παλιών παραγωγών και για αυτό παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα, αλλά πρέπει να φροντίσουμε να λειτουργήσει και η αγορά ώστε να πέσει το ενεργειακό κόστος. Κανονικά θα έπρεπε με όσα είπε ο κ. Τσίπρας να είναι υπέρ αυτής της πολιτικής. Όπως θα δείτε και αύριο στη συζήτηση, η πολιτική είναι εναρμονισμένη με τις ευρωπαϊκές χώρες και δίνει διέξοδο για πολλά χρόνια.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος. Όταν αυξήθηκαν τα τιμολόγια, κατέβηκε ισόποσα το ΕΤΜΕΑΡ και ο ίδιος είχε κατεβάσει τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Υπήρξε μια επιβάρυνση 2-2,5 ευρώ μεσοσταθμικά για κάθε νοικοκυριό. Τώρα η αντιπολίτευση επικαλείται διάφορες μελέτες της Eurostat. Ο κ. Φάμελλος είχε μιλήσει για μια συγκεκριμένη κατηγορία καταναλώσεων και απέφυγε να αναφέρει ότι στο σύνολο των χαμηλών καταναλώσεων κάτω από 1.000 κιλοβατώρες, κατεγράφη μείωση της τιμής του ρεύματος. Ξεχνάνε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι στην όποια αύξηση συνετέλεσαν και οι ίδιοι το α΄ εξάμηνο 2019 γιατί μείωσαν την έκπτωση συνέπειας της ΔΕΗ» ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης και χαρακτήρισε ως ιλαροτραγική την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ. «Μας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ΔΕΗ αυτός που την είχε φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Ο ορκωτός λογιστής είχε μιλήσει για πρόβλημα βιωσιμότητας και για αυτό πήραμε τα σχετικά μέτρα πέρυσι. Σήμερα κουνάνε το δάκτυλο σε εμάς που σώσαμε τη ΔΕΗ από τη χρεωκοπία, διορίσαμε μια διοίκηση που την εκσυχρονίζει και η μετοχή έχει ανέβει 4-5 φορές επάνω, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα ενισχύεται διαρκώς. Είσαστε κλασική περίπτωση δολοφόνου που επιστρέφει στο χώρο του εγκλήματος».

Τσίπρας: Παραδώσαμε πλεόνασμα στον ΕΛΑΠΕ και το γυρίσατε σε «μαύρη τρύπα»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή και χωροταξική της πολιτική αλλά και προσωπικά στον αρμόδιο υπουργό, Κωστή Χατζηδάκη, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τον «Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας».

Απευθυνόμενος προς τον κ. Χατζηδάκη είπε: «Πάλι νομοθετείτε για λογαριασμό μιας μικρής μειοψηφίας, γιατί βάζετε ξανά στο στόχαστρο τη μεσαία τάξη, τη μικρή ιδιοκτησία, δηλαδή τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών».

Κάνοντας απολογισμό είπε:

«Τους τελευταίους 17 μήνες έχουμε αρνητικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της ενεργειακής πολιτικής: Αυξήσεις αντί για σταθερές τιμές ρεύματος. Ανοχή σε φαινόμενα αισχροκέρδειας (υπερκέρδη προμηθευτών εν μέσω πανδημίας) και επιπλέον αυξανόμενο κύμα αποκοπών ρευματοδότησης σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τις επιχειρήσεις λόγω πανδημίας. Έλλειμμα αντί για πλεόνασμα στον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ. Απώλεια αντί για διατήρηση δημόσιου ελέγχου στα δίκτυα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτό, φυσικό αέριο αντί από ΑΠΕ και προσπάθεια αναδιανομής επ΄ ευκαιρία της κλιματικής μετάβασης. Βίαιη και άδικη απολιγνιτοποίηση χωρίς σχέδιο. Επενδύσεις από λίγους για λίγους -αντί για ενίσχυση του πλουραλισμού στην παραγωγή- με την υποβάθμιση των Ενεργειακών Κοινοτήτων, αφού με νομοθετικές αλλαγές εις βάρος των Κοινοτήτων πάγωσε η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Με δυο λόγια η θητεία σας στο υπουργείο ήταν θεαματική. Καταφέρατε σε τόσο λίγο χρόνο να επιφέρετε τόσο πολλά αρνητικά επιτεύγματα που δύσκολα μπορεί κανείς να σας ξεπεράσει.

Η πρώτη σας πράξη, βέβαια, ήταν να αυξήσετε τα τιμολόγια της μεγαλύτερης της ΔΕΗ. Την παρουσιάσατε ως δήθεν μοναδική λύση για τη "σωτηρία της ΔΕΗ". Έτσι όμως ξέραμε κι εμείς. Αυξήσατε το κόστος ηλεκτρισμού για τους πελάτες της ΔΕΗ κατά 20%, περίπου, και επιβαρύνατε την κοινωνία, νοικοκυριά και επιχειρηματίες, με περίπου πεντακόσια εκατ. ευρώ ανά έτος. Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ ώθησε τους συνεπείς της πελάτες σε "φυγή" προς τους ανταγωνιστές της και διατήρησε υψηλά τα κέρδη των ανταγωνιστών, αφού η ΔΕΗ έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Αποτέλεσμα των επιλογών σας είναι η στρέβλωση του ανταγωνισμού, η λειτουργία ενός καρτέλ στην εμπορία ενέργειας που δεν επιτρέπει στον ανταγωνισμό να λειτουργήσει υπέρ των καταναλωτών. Η στρέβλωση του ανταγωνισμού εν μέσω πανδημίας έδωσε τιμές λιανικής έως και τέσσερις φορές πάνω από τη χονδρική.

Τελικά οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πληρώνουν, βάσει των στοιχείων της Eurostat για το πρώτο εξάμηνο του 2020, ακριβότερο ρεύμα κατά 8,38% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2019, περνώντας αρκετές χώρες στην σχετική κατάσταση.

Τα οικονομικά αποτελέσματα εννεάμηνου, όμως, που ανακοίνωσε προχθές η ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μειώσεις του τιμολογίου της, και όχι σε νέες αυξήσεις. Μειώσεις που θα συμπαρασύρουν αντίστοιχες μειώσεις και στα τιμολόγια των υπόλοιπων/εναλλακτικών παρόχων, προς όφελος όλων των καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, καθώς έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά».

Κλιμακώνοντας την επίθεση είπε: «Γιατί δε το λέτε ανοιχτά; Η μόνη επιχειρηματικότητα που σας ενδιαφέρει είναι η επιχειρηματικότητα των αναθέσεων, της μίζας, της διαπλοκής και της δοσοληψίας. Αυτή την επιχειρηματικότητα την ευνοείτε, όπως θα αποδείξω παρακάτω με τις διατάξεις που εισάγετε και αφορούν τον χωρικό σχεδιασμό. Την υγιή επιχειρηματικότητα, τη "πράσινη" επιχειρηματικότητα την έχετε γραμμένη εκεί που δε πιάνει μελάνι. Αλλά αυτή είναι η αξιοπιστία σας».

Συνεχίζοντας την κριτική αναφέρθηκε και στις χωροταξικές διατάξεις, λέγοντας πως επιχειρείται «μια βίαιη αναδιανομή γης εις βάρος των μικρών και μεσαίων ιδιοκτητών και προς όφελος κάποιων ολίγων του real estate και του κατασκευαστικού τομέα, που θα ωφεληθούν». «Θυμάμαι κάποτε τρομοκρατούσατε τον κόσμο ότι θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ και θα καταργήσει την ατομική ιδιοκτησία. Και τελικά, μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση της Δεξιάς αχρηστεύει την ιδιοκτησία. Και φέρνει νομοθετήματα που προσομοιάζουν στη φεουδαρχία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως απέρριψε ότι η κυβέρνηση βάζει τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση:

«Ψέμα. Δεν υπάρχει καμία ρύθμιση για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Γιατί μέσα από το νομοσχέδιο επιτρέπεται η δόμηση στα μεγάλα τεμάχια άνω των 4 στρεμμάτων και μάλιστα αυξάνει και τους συντελεστές δόμησης σε κάποιες τουριστικές εγκαταστάσεις. Δίνετε μάλιστα περίοδο χάριτος, εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες στις περιοχές εκτός σχεδίου, να χτίσουν με έκδοση άδειας σε 2 χρόνια και δόμηση στα επόμενα 4 χρόνια, με απειλή απαγόρευσης δόμησης μετά. Μέσα στη κρίση την οικονομική να βγάλουν άδειες και να χτίσουν; Σκοπός σας είναι να εξωθήσετε τους ιδιοκτήτες μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους» ανέφερε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσέθεσε:

«Και κλείνετε το μάτι σε 5-10 μεγάλους ομίλους για να κάνουν δουλειές εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Λέτε, βάλε τα χρήματα για την επένδυση, χτίσε ξενοδοχεία 15.000 και πλέον τετραγωνικών και πουλώντας τα σπίτια που θα αποτελούν το 40% της έκτασης, θα βγαίνει το κόστος της επένδυσης».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιτέθηκε εκ νέου στον κ. Χατζηδάκη: «Για να εξασφαλίσετε ότι δεν θα υπάρχει θέμα κωλυσιεργίας χρίζετε τον εαυτό σας και υπερπολεοδόμο. Παίρνετε την αρμοδιότητα να εκδίδετε και τη χωρομέτρηση και την αδειοδότηση και τα συμβούλια αμφισβητήσεων και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Όλα αυτά στο γραφείο σας. Πόσο θα κοστίζει αυτό είναι άλλη ιστορία. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα» ανέφερε και τόνισε:

«Καμία κυβέρνηση δεν τα διανοήθηκε να τα κάνει. Εκβιάζετε τη μικρή και μεσαία ιδιοκτησία. Με στόχο την αναδιανομή γης σε ισχυρούς. Και ξηλώνετε όλο το υπόβαθρο του κράτους δικαίου. Και φυσικά όλες τις θετικές τομές που είχαμε εμείς δρομολογήσει».

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκινά η συζήτηση στην Ολομέλεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο

Η κυβέρνηση , διά του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, έχει καταστήσει σαφή τη βούληση να αναλάβει η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.