ΓΔ: 885.94 0.36% Τζίρος: 39.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:14:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzidakis, energeia
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Κ. Χατζηδάκης: Να τρέξουν οι διατάξεις για τα πολεοδομικά σχέδια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως οι ενεργειακές ρυθμίσεις που προστέθηκαν με ειδική τροπολογία αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ.

Το κρίσιμο, με την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστούν το ταχύτερο οι διατάξεις του, και κυρίως οι ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου δόμηση και τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, κλείνοντας τη διήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον Εκσυγχρονισμό της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης «αυτή είναι η μείζων μεταρρύθμιση». Ειδικότερα για τις ενεργειακές ρυθμίσεις που περιελήφθησαν με ειδική τροπολογία, είπε ότι αντιμετωπίζουν «σίγουρα και σταθερά» το πρόβλημα του Ειδικού Λογαριασμού των ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ), που προέκυψε - βασικά - λόγω κορονοϊού, ενώ συντελούν στη μετάβαση των ΑΠΕ στο μοντέλο της ελεύθερης αγοράς. Τέλος σημείωσε ότι δεν μπορούν αυτή την ώρα να γίνουν άλλες αλλαγές, και ότι δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα ως προς τη φιλοσοφία της παρέμβασης της κυβέρνησης.

Στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ και τη συμβολή της στο πρόβλημα του ΕΛΑΠΕ, είπε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης απέτρεψαν τη φυγή των πελατών της ΔΕΗ και βοήθησαν στην πληρωμή των παραγωγών των ΑΠΕ. Σημείωσε ότι αρχικά το θέμα του ΕΛΑΠΕ αντιμετωπίστηκε, ωστόσο προέκυψε η πανδημία που ανάγκασε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να λάβουν μέτρα. Εμείς δεν επιβαρύνουμε, όπως η Γερμανία τους καταναλωτές, αλλά κάνουμε καταμερισμό βάρους στους προμηθευτές με μία εφάπαξ συμβολή το 2021 (επειδή κέρδισαν από τις εξελίξεις με την πτώση της χονδρεμπορικής τιμής), μια επιβάρυνση 6% ετησίως μόνο για το 2020 για τους παραγωγούς των ΑΠΕ και με μια μικρή επιβάρυνση 3 λεπτών στο ντίζελ. «Πόσο λογικό, εν μέσω κρίσης πανδημίας, [..] να αποδεχθούμε να εξαιρεθούν μόνο οι παραγωγοί των ΑΠΕ» αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδάκης.

Η λύση που δίνουμε για τα οικονομικά του ΕΛΑΠΕ είναι σίγουρα και μακροχρόνια και απόλυτα σταθερή, όπως λένε και οι δύο μελέτες του ΔΑΠΕΠ και της ΡΑΕ. «Αντέχουν όχι μόνο στο σενάριο βασικής γραμμής, θα αντέξουν και στο δυσμενές σενάριο, που θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης σε Ελλάδα και εξωτερικό» είπε ο κ. Χατζηδάκης. Εκτίμησε επίσης ότι "αυτό που προβλέψαμε για να στηριχθούν οι ΑΠΕ, δηλαδή η μεταφορά εσόδων από ΥΚΟ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), στο ΕΤΜΕΑΡ, μπορεί να μη χρειαστεί [..] Οι καταναλωτές έτσι κι αλλιώς δεν θα επιβαρυνθούν εκτός και εάν εφαρμόσουμε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ".

Μιλώντας για τα διαρθρωτικά μέτρα που εισάγει το νομοσχέδιο, είπε ότι τώρα που οι έπεσε το κόστος ενέργειας από ΑΠΕ, πρέπει να πάμε από τις εγγυημένες τιμές (ταρίφες) σε σταδιακή προσαρμογή σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς. Στην κατεύθυνση αυτή, συνέχισε ο κ. Χατζηδάκης, θα πάμε σε διαγωνισμούς των 350 μεγαβάτ για να υπάρξει ανταγωνισμός, και κατεβάζουμε τα όρια συμμετοχής για την είσοδο όλων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Αλλαγές στην εκτός σχεδίου δόμηση και μέτρα για κάλυψη του ΕΛΑΠΕ

Ο υπουργός αναφέρει ότι οι παρεκκλίσεις για δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα μικρότερα από 4 στρέμματα θα καταργηθούν το 2022, ωστόσο στο μεσοδιάστημα δεν θα μετράει ο χρόνος για την έκδοση εγκρίσεων από την δασική και την αρχαιολογική υπηρεσία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oι τρεις άξονες της ρύθμισης που επεξεργάζεται το ΥΠΕΝ για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα

Έτοιμη στο τέλος Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για το θέμα των υπεράκτιων ΑΠΕ. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η συνολική ρύθμιση για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκλείει ο Χατζηδάκης την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος

Ο υπουργός σημειώνει ακόμη ότι τον Οκτώβριο προγραμματίζεται ο Οδηγός του προγράμματος «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», μέσω του οποίου θα χορηγηθούν ενισχύσεις για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης σε χιλιάδες κατοικίες.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χατζηδάκης: Ναι στον ελεύθερο ανταγωνισμό στις ΑΠΕ και στις χαμηλότερες τιμές

«Δεν είναι ανεκτό η Ελλάδα να έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμη ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε.. Θεωρώ ντροπή το ότι είμαστε οι τελευταίοι που δεν έχουμε εφαρμόσει το Target Model» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.