ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Pavlos Polakis, Vouli, Syriza
Φωτο: George Vitsaras / SOOC

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη ψήφισε η Βουλή

Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που είχε υποβάλλει εναντίον του ο δημοσιογράφος και εκδότης Γιάννης Κουρτάκης για συκοφαντική δυσφήμιση.

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη αποφάσισε η Ολομέλεια, με 184 ψήφους υπέρ και 109 ψήφους κατά.  Προηγουμένως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν παρεμπίπτον ζήτημα λέγοντας ότι η υπόθεση δεν θα έπρεπε να εισαχθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία, διαφορετικά θα έχει παραβιαστεί το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι η εξέλιξη δείχνει την προσωπική εκδικητικότητα μιντιαρχών, την οποία την υιοθετεί ως δική της η ΝΔ και είπε ότι δεν θα έπρεπε να εισαχθεί για συζήτηση και κρίση, επειδή ζητείται να εξετάσει ξανά η Βουλή αίτημα για άρση της ασυλίας που έχει απορρίψει ήδη Βουλή και ενώ τα πραγματικά περιστατικά είναι ίδια.

«Γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το ποινικό δίκαιο σε βάρος της ελευθερίας του λόγου. Έχει επίσης την ιδιομορφία ότι έχει ήδη τοποθετηθεί η Βουλή. Γίνεται προσπάθεια με νομικά τεχνάσματα να φανεί ότι είναι διαφορετική η βάση της νέας μήνυσης σε σχέση με την παλαιότερη, όσοι όμως τη διαβάσουν - και αυτό θα έπρεπε να είχε γίνει και από την επιτροπή δεοντολογίας- βλέπουν ότι τα πραγματικά περιστατικά είναι εντελώς παρόμοια. Εδώ υπάρχει μια προσπάθεια που καταλήγει στην ίδια τη διακωμώδηση των θεσμών. Δε μπορούμε να ψηφίζουμε συνέχεια, μέχρις ότου περάσει αυτό που θέλουν οι μιντιάρχες. Δεν είναι αυτό το νόημα της δημοκρατίας.  Οι βουλευτές αντιπροσωπεύουν το έθνος όχι τα συμφέροντα των ΜΜΕ», είπε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος είπε ότι καταχρηστικά εισάγεται μιας και πρόκειται για τα ίδια περιστατικά, για τις ίδιες γνώμες, που αφορούν τον ίδιο άνθρωπο, τον κ. Κουρτάκη και η Βουλή αποφάσισε να μην άρει την ασυλία του κ. Πολάκη. «Σήμερα καταχρηστικά επανεισάγεται και με προφανή πολιτική σκοπιμότητα, επειδή οι βουλευτές της ΝΔ αμέλησαν ενδεχομένως να έρθουν στη Βουλή ή διαφωνούσαν με τη γραμμή της ΝΔ. Επομένως η Βουλή θα πρέπει να συνεχίζει να ψηφίζει μέχρι του σημείου που θα ικανοποιηθεί ο κ. Μητσοτάκης, δηλαδή να αρθεί η ασυλία του κ. Πολάκη στην υπόθεση με τον κ. Κουρτάκη.  Έχετε μετατρέψει το Κοινοβούλιο σε παρακολούθημα εκδοτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.  

«Εδώ έχουμε άλλου είδους πρόβλημα. Δεν έχουμε τους στημένους συνδικαλιστές και τη διαπλοκή τους με τη ΝΔ, εδώ έχουμε την εξουσία του Τύπου όχι ως τέταρτη εξουσία, αλλά ως πρώτη, που διαλύει τη δημοκρατία, που ελέγχει το πολιτικό σύστημα, που ελέγχει τη πολιτική και την καταρρακώνει, που την υποβαθμίζει», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. «Αυτός είναι ο σύγχρονος ρόλος των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων που συνιστούν παρακράτος πράγματι. Και εμείς θα το αγνοήσουμε αυτό. Γιατί μας βολεύουν τη μια τα Νέα, την άλλη τα Παραπολιτικά, την άλλη το οτιδήποτε. Είναι μείζον θέμα. Είναι κερκόπορτα για την υπονόμευση της ίδιας της ελληνικής δημοκρατίας. Θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή του 1-1-4. Δεν θα σας επιτρέψουμε την αυθαιρεσία και τον κρυφό αυταρχισμό στο όνομα της τοπικής νομιμότητας», είπε ο κ. Δρίτσας.  

«Είμαι πολύ χαρούμενος σήμερα γιατί μου δίνετε την ευκαιρία, για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, να πω τα έργα και τις ημέρες ενός συγκεκριμένου αχυρανθρώπου, ο οποίος με αυτό που γίνεται σήμερα, σας εξευτελίζει προσωπικά, εσάς σαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε: «Μιλάω για τον κ. Κουρτάκη, που τον λέω αχυράνθρωπο και ας μου κάνει και άλλη μήνυση. Πριν από 3 μήνες ήρθε εδώ μήνυσή του που και τότε έλεγε ότι τον συκοφαντούσα. Με τα ίδια και κάποια λίγο διαφορετικά στοιχεία σήμερα ζητείται πάλι η άρση της ασυλίας μου. Τα ίδια πράγματα που έχω πει από το βήμα της βουλής, σε συνεδριάσεις ολομέλειας ή επιτροπών, σε σχέση με τα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου κυρίου και πολλών άλλων σε σχέση με το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη ΝOVARTIS, επειδή δεν κατάφερε την προηγούμενη φορά να αρθεί η ασυλία μου. Το είχατε υποτιμήσει τότε η μισή εξήγηση. Η άλλη μισή εξήγηση είναι ότι 15 με 20 βουλευτές σας δεν ήθελαν να ψηφίσουν την άρση της ασυλίας μου και να βαστήξουν φανάρι στον Κουρτάκη». 

Ο κ. Πολάκης απευθύνθηκε στα έδρανα της ΝΔ λέγοντας: «Και τώρα παίρνοντας αναρτήσεις από τα κοινωνικά δίκτυα, που λέω τα ίδια πράγματα με αυτά που είχα πει από του βήματος της Βουλής, σας ξαναβάζει σαν να είστε οι μαριονέτες ενός κουκλοθέατρου, οι φιγούρες του καραγκιόζη ενός θεάτρου σκιών, θα σας βάλει να ξαναψηφίσετε. Για να ικανοποιηθεί αυτός και αυτός που είναι από πίσω του». Ο βουλευτής επικαλέστηκε δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ, τοποθετώντας τους στην «ακροδεξιά φράξια της ΝΔ», οι οποίοι «μόνο που δεν του ζήτησαν γονατιστοί συγνώμη», επειδή δεν κατάφεραν να αρθεί η ασυλία του, την προηγούμενη φορά. Ο κ. Πολάκης κατήγγειλε προνομιακή μεταχείριση των sites του κ. Κουρτάκη επί εποχής Σαμαρά, μέσω καταχωρήσεων για το ΚΕΕΛΠΝΟ και πρόσθεσε ότι «τα μέσα του Κουρτάκη και αυτός ο αχυράνθρωπος είχαν τα σκήπτρα του αντισύριζα μετώπου στο χώρο του Τύπου, συντασσόμενα και συμπορευόμενα, σε κάθε θέμα, με την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ».  

«Όλη αυτή η βαθιά διαπλοκή και σχέση αλληλεξάρτησης, μεταξύ του Μητσοτάκη, της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, του Κουρτάκη και άλλων μιντιαρχών, ενδυναμώθηκε τους τελευταίους μήνες πολύ περισσότερο, με αφορμή την πανδημία, που η κυβέρνηση βρήκε ως πρόσχημα, για να διευκολύνει και να μπουκώνει, ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες, με δημόσιο χρήμα, τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, εκτός από κάποιους ενοχλητικούς», ανέφερε ο Παύλος Πολάκης. 

Ο βουλευτής, εκτίμησε ότι πολύ σύντομα ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να αναλάβει ξανά την ευθύνη της χώρας, και χρησιμοποίησε μια μαντινάδα, κλείνοντας την ομιλία του: «Σαν πληγωθεί ο αετός, να μην τον λυπάσαι. Θα ξανανοίξει τα φτερά και τότε να φοβάσαι». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

tsipras, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης πήρε πίσω την ψεύτικη συγγνώμη που είπε στον λαό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι χωρίς κυνήγι μαγισσών «που τόσο εύκολα χρησιμοποίησε παλιότερα ο κ. Μητσοτάκης από τα έδρανα της αντιπολίτευσης», πρέπει να απαντηθεί τι και ποιος φταίει.
Pappas-SYRIZA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήμερα αποφασίζει η Βουλή για δίωξη ή μη κατά του Νίκου Παππά

Η συνεδρίαση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 μμ, με την προβλεπόμενη μυστική ψηφοφορία, ενώ η αποδοχή της πρότασης της προανακριτικής επιτροπής απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόταση νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Στην αιτιολογική έκθεση, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «το φαινόμενο του υπέρογκου τραπεζικού δανεισμού που ορισμένα εκ των πολιτικών κομμάτων έχουν συσσωρεύσει, αποτελεί ένα διαρκές πρόβλημα για τη δημοκρατία και τη λειτουργία της».