Φωτο: ΑΠΕ

Παρέμβαση κυβέρνησης για το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων

Το θέμα της αύξησης των χρεώσεων σε σειρά τραπεζικών εργασιών θα βρεθεί στο επίκεντρο στην συνάντηση που θα έχει αύριο ο πρωθυπουργός με τους επικεφαλής των τραπεζών.

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επικεφαλής των τραπεζών θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη, με τη συμμετοχή και του υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Χθες μιλώντας σε συνέδριο της ΕΕΔΕ,  ο κ. Γεωργιάδης άφησε αιχμές για προσυνεννοημένες αυξήσεις προμηθειών λέγοντας πως από πλευράς κοινής γνώμης, «υπάρχει η αίσθηση – δεν λέω ότι έτσι έγινε – πως οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις σε συνεννόηση μεταξύ τους».

Στο ίδιο συνέδριο οι εκπρόσωποι των τραπεζών υπεραμύνθηκαν των αυξήσεων σημειώνοντας ότι πρόκειται για υπηρεσίες που ενέχουν σημαντικό κόστος για τις τράπεζες  και το κόστος αυτός πρέπει να επιμερίζεται σε αυτούς που κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Επισημαίνουν ακόμα ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες οι χρεώσεις για τραπεζικές εργασίες είναι και υψηλότερες και αφορούν περισσότερες εργασίες.

Σημειώνεται ότι τα τραπεζικά έσοδα τα τελευταία χρόνια βρίσκονται υπό πίεση εξαιτίας της μη παραγωγής νέων δανείων και τις γενικότερης συρρίκνωσης των τραπεζικών εργασιών. Έτσι η επιβολή εξόδων σε διάφορες τραπεζικές εργασίες αποτελεί μέτρο αντιστάθμισμα για την ενίσχυση των εσόδων. Η ανάγκη για αύξηση των εσόδων υπαγορεύεται και από την προσπάθεια μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων η οποία απαιτεί την διενέργεια υψηλών προβλέψεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ευνοϊκή αντιμετώπιση στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ καταργείται η προστασία α' κατοικίας

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέες σκανδαλώδεις ρυθμίσεις δανείων μεγαλόσχημων» και ότι «η περίπτωση Πηλαδάκη τελικώς αποτελεί καθημερινή τραπεζική πρακτική».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Θα χάσουν λεφτά όσες τράπεζες δεν δανείζουν

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει δεχτεί δεκάδες καταγγελίες για συμπεριφορές τραπεζικών στελεχών που είναι εκτός του πνεύματος που θα έπρεπε να έχουν οι τράπεζες αναφορικά με την ενίσχυση των επιχειρήσεων.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μάχη» στη Βουλή εξαιτίας της διάταξης για τις τράπεζες

Αντιπαράθεση σε υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η διάταξη που αφορά στα αδικημάτων που διαπράττουν στελέχη τραπεζών. «Έκτρωμα» την χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την ΝΔ να την αποσύρει.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα βήμα πίσω κάνουν οι τράπεζες για τις νέες προμήθειες

Έτοιμοι να επανεξετάσουν το θέμα των νέων χρεώσεων οι εκπρόσωποι των τραπεζών, ιδιαίτερα σε περιοχές με μόνο ένα ATM. Τι συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - τραπεζιτών στο Μέγαρο Μαξίμου.