Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Δάνεια με το σταγονόμετρο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι τράπεζες έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, τονίζει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία -όπως τονίζει ο ίδιος- αναδεικνύει την μυωπική και αντιαναπτυξιακή στρατηγική των συστημικών τραπεζών. 

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Κατρίνης:

- Οι τράπεζες έχουν αντλήσει 40 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αφού δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5%. 
- Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,6 δισ. ευρώ το 2020. Και ενώ όλοι θα περίμεναν η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, αφού οι εκταμιεύσεις δανείων (και κυρίως με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) περιορίστηκαν φέτος στα 5,3-6 δις ευρώ, ενώ και για το 2021 προβλέπονται καθαρές νέες πιστώσεις μόλις 4 - 5 δισ. ευρώ, προσθέτει και τονίζει ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 5,99% το Νοέμβριο από 4,55% το Σεπτέμβριο, διευρύνοντας τη διαφορά του από το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο, τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5% από την ΕΚΤ.

Ο κ. Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών:

1ον) Αν προτίθεται να ενεργοποιήσει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας, τροποποιώντας και τις αρχικές του διατάξεις, ώστε να επιβάλλει στις τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν, επιτέλους, τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας.
2ον) Εάν προτίθεται να δημιουργήσει εργαλεία ρευστότητας με ευέλικτα πιστοδοτικά κριτήρια, ώστε να αποτρέψει την πιστωτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε δήλωση του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει: «Οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα σε πρωτοφανή βαθμό, αλλά δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το ρόλο του παθητικού παρατηρητή σε μια διαδικασία πιστωτικού στραγγαλισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμα και στα δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές και θέτουν όρους και κριτήρια που λειτουργούν απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Επέκταση επιστρεπτέας και κούρεμα οφειλών για τους συνεπείς

Ο 5ος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει διαθέσιμα 1,5 δισ. ευρώ για 700.000 επιχειρήσεις, ποσό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες, επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να στηρίξει τη ρευστότητα στην αγορά

Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κινήματος Αλλαγής «το άνοιγμα τη αγοράς δε θα θεραπεύσει αυτόματα όλες τις πληγές του δύσκολου 2020 και της ακόμα πιο δύσκολης δεκαετίας της κρίσης».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Θα προλάβουν οι μαθητές να πάρουν την επιδότηση υπολογιστών;

Σύμφωνα με τον βουλευτή, η παρατεταμένη κρίση, η ανεργία και η καθήλωση των εισοδημάτων διεύρυνε το εγχώριο «ψηφιακό χάσμα» και δημιούργησε επιπλέον εμπόδια στην εκπαίδευση των μαθητών.