ΓΔ: 898.96 0.86% Τζίρος: 50.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Δάνεια με το σταγονόμετρο σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι τράπεζες έχουν αντλήσει δισεκατομμύρια ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δίνουν δάνεια με το σταγονόμετρο, τονίζει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών, κατέθεσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας, Μιχάλης Κατρίνης, με την οποία -όπως τονίζει ο ίδιος- αναδεικνύει την μυωπική και αντιαναπτυξιακή στρατηγική των συστημικών τραπεζών. 

Όπως αποκαλύπτει ο κ. Κατρίνης:

- Οι τράπεζες έχουν αντλήσει 40 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αφού δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5%. 
- Οι τραπεζικές καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 17,6 δισ. ευρώ το 2020. Και ενώ όλοι θα περίμεναν η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες να τροφοδοτήσει την πραγματική οικονομία, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με το σταγονόμετρο, αφού οι εκταμιεύσεις δανείων (και κυρίως με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου) περιορίστηκαν φέτος στα 5,3-6 δις ευρώ, ενώ και για το 2021 προβλέπονται καθαρές νέες πιστώσεις μόλις 4 - 5 δισ. ευρώ, προσθέτει και τονίζει ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξήθηκε σε 5,99% το Νοέμβριο από 4,55% το Σεπτέμβριο, διευρύνοντας τη διαφορά του από το μέσο ευρωπαϊκό επιτόκιο, τη στιγμή μάλιστα που οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο 0,5% από την ΕΚΤ.

Ο κ. Κατρίνης απευθύνει δύο ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών:

1ον) Αν προτίθεται να ενεργοποιήσει το Παρατηρητήριο Ρευστότητας, τροποποιώντας και τις αρχικές του διατάξεις, ώστε να επιβάλλει στις τράπεζες να αναλάβουν ρίσκο και να χρηματοδοτήσουν, επιτέλους, τον παραγωγικό τομέα της οικονομίας.
2ον) Εάν προτίθεται να δημιουργήσει εργαλεία ρευστότητας με ευέλικτα πιστοδοτικά κριτήρια, ώστε να αποτρέψει την πιστωτική ασφυξία των ελληνικών επιχειρήσεων.

Σε δήλωση του ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει: «Οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα σε πρωτοφανή βαθμό, αλλά δεν αναλαμβάνουν κανένα ρίσκο για να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις. Καμία οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει το ρόλο του παθητικού παρατηρητή σε μια διαδικασία πιστωτικού στραγγαλισμού των ελληνικών επιχειρήσεων. Ακόμα και στα δάνεια που χορηγούνται με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, οι τράπεζες είναι εξαιρετικά φειδωλές και θέτουν όρους και κριτήρια που λειτουργούν απαγορευτικά για τις επιχειρήσεις». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Σε «ομηρεία» όσοι έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Όπως επισημαίνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ το αδιέξοδο που βιώνει η συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών επιτείνεται, αφού είναι άγνωστο αν οι  οφειλές τους θα υπαχθούν στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Πιο συμφέρουσα για τον φορολογούμενο η bad bank

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέδωσε ελάχιστες ρυθμίσεις στα 3,5 χρόνια λειτουργίας και είναι ο ίδιος μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου οδηγώντας σε μαζικές πτωχεύσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επιβίωση των μικρομεσαίων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τονίζει πως ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τη ρευστότητα είναι ηθελημένος από την κυβέρνηση, ενώ μεγάλο μέρος των πόρων έχει κατευθυνθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις.
Katrinis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Απροστάτευτα τα νοικοκυριά, χωρίς ρευστότητα οι επιχειρήσεις

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους στα 234 εκατ. ευρώ, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.