ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Μ. Κατρίνης: Η κυβέρνηση αδιαφορεί για την επιβίωση των μικρομεσαίων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τονίζει πως ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τη ρευστότητα είναι ηθελημένος από την κυβέρνηση, ενώ μεγάλο μέρος των πόρων έχει κατευθυνθεί στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα προβλήματα άμεσης ρευστότητας των μικρών, κυρίως, επιχειρήσεων και τις συνθήκες αποκλεισμού τους από την πρόσβαση στα περισσότερα εργαλεία ρευστότητας, φέρνει στην επιφάνεια επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης προς το υπουργό Οικονομικών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει τον κίνδυνο η απόφαση του υπουργείου για αύξηση του πλαφόν ενίσχυσης στην επιστρεπτέα προκαταβολή και στην επιδότηση παγίων δαπανών, να οδηγήσει, για άλλη μία φορά, σημαντικό μέρος των διαθεσίμων πόρων στις μεγάλες επιχειρήσεις και σε αυτές που έχουν ήδη αντλήσει ρευστότητα από όλα, σχεδόν, τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία. 

Ο κ Κατρίνης υπογραμμίζει επίσης ότι:

  • η πρόθεση αποκλεισμού από την επιδότηση επαγγελματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις είχαν οφειλές προ πανδημίας, είναι καταστροφική για τις επιχειρήσεις
  • η διατήρηση των αυστηρών τραπεζικών κριτηρίων στα προγράμματα της Αναπτυξιακής Τράπεζας για της μικρές επιχειρήσεις, περιορίζει στην πραγματικότητα  τους δικαιούχους  σε μόνο 8.000.  

Σε δήλωση του ο κ.Κατρίνης τονίζει πως «η κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην των αναγκών επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα, με τις αποφάσεις της επιλέγει ποιες επιχειρήσεις θα βοηθηθούν, ποιες επιχειρήσεις θα επιζήσουν και ποιες όχι» και πρόσθεσε οτι «ο αποκλεισμός των μικρών επιχειρήσεων από τη ρευστότητα είναι ηθελημένος, γιατί η κυβέρνηση της δεξιάς τις θεωρεί εμπόδιο για το μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θέλει να φτιάξει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής, θέτει τα ακόλουθα ερωτήματα στον υπουργό Οικονομικών:

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να επιβάλλει συγκεκριμένη ποσόστωση, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης στην επιδότηση παγίων δαπανών και τους νέους κύκλους επιστρεπτέας, προκειμένου να ενισχυθούν όλες οι κατηγορίες επιχειρήσεων και κυρίως οι μικρές επιχειρήσεις;
  • θα τροποποιηθούν τα αυστηρά κριτήρια δανειοδότησης μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας 
  • θα ισχύσουν τα κριτήρια της «Γέφυρας 1» στο πρόγραμμα επιδότησης δανείων επιχειρήσεων ή θα αποκλειστούν όσες είχαν οφειλές προ πανδημίας; 
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Πιο συμφέρουσα για τον φορολογούμενο η bad bank

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ σημείωσε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός απέδωσε ελάχιστες ρυθμίσεις στα 3,5 χρόνια λειτουργίας και είναι ο ίδιος μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου οδηγώντας σε μαζικές πτωχεύσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Απαραίτητο ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, ένα Green Deal

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ «είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης».