Φώτο: ΑΠΕ

ΥΠΕΞ: Ξεκινούν στις 25 Ιανουαρίου οι διερευνητικές με την Τουρκία

Όπως διευκρινίζει το υπ. Εξωτερικών υπήρξε επίσημο αίτημα από την τουρκική πλευρά το οποίο έγινε δεκτό από την Αθήνα και οι επαφές θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο 61ος πρώτος γύρος των Διερευνητικών Επαφών θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Πριν από λίγη ώρα η τουρκική πλευρά επικοινώνησε με την ελληνική πλευρά και πρότεινε όπως η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε την πρόσκληση, επισημαίνουν.

Πριν από την επίσημη τουρκική πρόκληση και την αποδοχή της από την Αθήνα είχε προηγηθεί δήλωση του Τούρκου υπ. Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, ο οποίος τόνισε ότι «σήμερα είναι 11 Ιανουαρίου. Ως Τουρκία κάνουμε μια ανοιχτή πρόσκληση. Καλούμε την Ελλάδα εντός του Ιανουαρίου να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Εμείς είμαστε οικοδεσπότες και την οριστική ημερομηνία θα την καθορίσουν οι επιτροπές που θα συναντηθούν μαζί με τους ομολόγους τους στην Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι για όλα τα θέματα. Έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και έπειτα από τη συνάντηση αυτή στην πρόσκληση του Έντι Ράμα, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο Δένδια στα Τίρανα. Αυτή είναι μια πρόσκληση κι εύχομαι η Ελλάδα να μην την αρνηθεί». 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών κ. Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, ξεκαθάρισε ότι την ώρα που έγιναν οι δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου η ελληνική πλευρά δεν είχε λάβει κάποιο επίσημη αίτημα για το συγκεκριμένο θέμα. Παράλληλα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Πορτογαλία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη τόνισε ότι οι συνομιλίες μπορούν να ξεκινήσουν αφού υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και οριστεί ημερομηνία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis, Sinodos, Korifis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Οι διερευνητικές θα ξεκινήσουν όταν οριστεί ημερομηνία

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες, να βρούμε ημερομηνία και να ξεκινήσουμε τις επαφές. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα».