ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:15:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Ηλιόπουλος: Αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου του Μητσοτάκη

«Πέρασε ένας χρόνος και ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση να ενισχύσει το σύστημα υγείας. Λόγω ιδεοληψίας τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους. Οι χώροι εργασίας δεν προστατεύτηκαν με ελέγχους από το σώμα επιθεωρητών» τονίζει ο κ. Ηλιόπουλος.

Κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της πανδημίας άσκησε σε συνέντευξη του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος στην ηλεκτρονική εφημερίδα Political.  

«Πέρασε ένας χρόνος και ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει το σύστημα υγείας. Λόγω ιδεοληψίας τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους. Επιπλέον οι χώροι εργασίας δεν προστατεύτηκαν με ελέγχους από το σώμα επιθεωρητών, το οποίο αντί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδίου, είναι σε αποσύνθεση» σημειώνει ο κ. Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει ένα πρόσωπο αναλγησίας στη λογική ότι η κοινωνία διαιρείται στις εξής κατηγορίες: από τη μια ο κόσμος που παραδίδεται στη μοίρα της λεγόμενης "ατομικής ευθύνης" όπου επικρατεί η αρχή "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", και από την άλλη η ελίτ, οι λίγοι προνομιούχοι, οι συναγελάζοντες με τον κ. Μητσοτάκη. Λοιπόν, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προσπάθησε να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης στη χώρα, απέτυχε παταγωδώς και την πληρώνουμε όλοι μας. Είναι η μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού και αρνείται να την αποδεχτεί» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:

Φαίνεται, δυστυχώς, πως οδεύουμε για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Όλο το προηγούμενο διάστημα ασκήσατε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση. Τι θεωρείτε ότι έκανε λάθος;

Δυστυχώς σε λίγο καιρό συμπληρώνεται ένας χρόνος που η χώρα θα βρίσκεται σε κατάσταση πανδημίας. Πέρασε ένας χρόνος και ακόμα περιμένουμε από την κυβέρνηση να ενισχύσει το σύστημα υγείας. Από την πρώτη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε την κυβέρνηση για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού γιατρούς και επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Λόγω ιδεοληψίας τα νοσοκομεία αφέθηκαν στην τύχη τους. Επιπλέον οι χώροι εργασίας δεν προστατεύτηκαν με ελέγχους από το σώμα επιθεωρητών, το οποίο αντί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού σχεδίου, είναι σε αποσύνθεση. Οι χώροι εργασίας είναι κέντρα υπερμετάδοσης του ιού. Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση αφήνει χιλιάδες πολιτών να στοιβάζονται καθημερινά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αντί να πολλαπλασιάσει τα Μέσα ακούγαμε τον Άδωνι Γεωργιάδη να μας λέει ότι δεν χρειαζόμαστε περισσότερα Μέσα, ειρωνευόμενος ουσιαστικά όλον αυτόν τον κόσμο που εκτίθεται καθημερινά. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εμφανίζει ένα πρόσωπο αναλγησίας στη λογική ότι η κοινωνία διαιρείται στις εξής κατηγορίες: από τη μια ο κόσμος που παραδίδεται στη μοίρα της λεγόμενης "ατομικής ευθύνης" όπου επικρατεί η αρχή "ο σώζων εαυτόν σωθήτω", και από την άλλη η ελίτ, οι λίγοι προνομιούχοι, οι συναγελάζοντες με τον κ. Μητσοτάκη. Λοιπόν, το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που προσπάθησε να επιβάλει ο κ. Μητσοτάκης στη χώρα, απέτυχε παταγωδώς και την πληρώνουμε όλοι μας. Είναι η μεγάλη ήττα του πρωθυπουργού και αρνείται να την αποδεχτεί.

Εστιάζετε πάρα πολύ στην υπόθεση της άρσης της πατέντας στα εμβόλια. Μπορούν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες να προχωρήσουν στην παραγωγή τους;

Το ζητούμενο δεν είναι αν οι εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να προχωρήσουν στην παραγωγή τους. Το ζητούμενο είναι αν ένα ευρωπαϊκό δίκτυο φαρμακοβιομηχανιών από χώρες της ΕΕ, μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτό. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σύμφωνα με το Politico εμφανίζεται θετικός. Όπως και ο ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Αλτμάϊερ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει πρωτοστατήσει σε αυτήν την κίνηση. Ο κ. Μητσοτάκης την χλευάζει. Συγνώμη αλλά θα το επαναλάβω: ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στον απαρχαιωμένο νεοφιλελεύθερο κόσμο του που απομονώνει την Ελλάδα από τη ευρωπαϊκή συζήτηση.

Τι παραπάνω θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Μπορεί το δημόσιο ταμείο να σηκώσει τέτοιο βάρος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις στήριξης των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Μερικές από αυτές είναι το κούρεμα του αρχικού κεφαλαίου σε χρέη με στόχο να μη γιγαντωθεί και πάλι το ιδιωτικό χρέος, η παροχή εισοδήματος έκτακτης ανάγκη και η μη επιστρεπτέα ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων. Μιλάμε για στήριξη που παρέχεται σε όλη την ΕΕ χωρίς περιοριστικά δημοσιονομικά πλαίσια, δεδομένης της προετοιμασίας για το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι να περιορίσουμε την ύφεση με κάθε μέσο. Αν δεν γίνει αυτό τώρα, αν δεν διασωθούν τώρα επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας, στη συνέχεια η ανάκαμψη, όχι μόνο θα έχει βαρύτατο κοινωνικό κόστος, αλλά θα είναι και δημοσιονομικά πολύ πιο ακριβή. 

Πως απαντάτε σε όσους σας κατηγορούν ότι «γυρίζετε στον ΣΥΡΙΖΑ του 3%» για την στάση σας απέναντι στο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ;

Η απάντηση είναι απλή: είναι ΣΥΡΙΖΑ του 3%, όπως λένε, οι πρυτάνεις, οι καθηγητές και οι φοιτητές σε όλη τη χώρα; Δεν αντιδρά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Αναρωτιέμαι, για να αντιστρέψω το ερώτημα, μήπως όσοι υποστηρίζουν στη ΝΔ το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ εμπνέονται από τη Δράση του 1,5%;

Δημοσκοπικά, πάντως, το κόμμα σας βρίσκεται σε απόσταση από τη ΝΔ. Μπορείτε να ανατρέψετε την κατάσταση;

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2012 και μετά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις αυτό που κάνει είναι να ανατρέπει την κατάσταση που φωτογραφίζουν οι δημοσκοπήσεις. Επομένως είναι ένα κόμμα που μπορεί, είναι στο πολιτικό DNA του να ανατρέπει τέτοιου είδους καταστάσεις. Κι αυτό, όποιος μελετά τον ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να το λαμβάνει πάντοτε υπ' όψιν του.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Η κυβέρνηση απέτυχε πλήρως στη διαχείριση της κρίσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος τόνισε ότι η κυβέρνηση αγνοεί τις μεγάλες εστίες μετάδοσης του ιού, όπως τα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία και οι χώροι εργασίας.
axtsioglou, bouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αχτσιόγλου: Αυτάρεσκη έναντι της οικονομικής καταστροφής η κυβέρνηση

Όπως υπογράμμισε η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ η «η ΝΔ δεν στήριξε τους εργαζόμενους, δεν ενίσχυσε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά με απευθείας επιχορηγήσεις».
Iliopoulos-SYRIZA-Politiki-antipoliteusi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηλιόπουλος: Οι πολίτες δεν αγοράζουν το αφήγημα της ατομικής ευθύνης

«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη και για τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας -από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 4.601 συνανθρώπους μας- αλλά και για την τεράστια ύφεση στην οικονομία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.