ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό ΑΠΕ

Αρ. Πελώνη: Μέσα στο 2021 η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον

Το εξαιρετικά καλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, τόνισε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, αναφέροντας μάλιστα την πιθανότητα επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, εφόσον το επιτρέψει η πανδημία.

«Θα ήταν λογικό ο Πρωθυπουργός να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη στην Ουάσιγκτον, εντός του 2021, εφόσον το επιτρέψουν, οι επιδημιολογικές συνθήκες», ανέφερε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm

Ειδικότερα, η κ. Πελώνη, αναφερόμενη στην επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι έγινε μετά την παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την οποία χαρακτήρισε ιστορική, διότι οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν ότι αυτό έχει να γίνει πάρα πολύ καιρό.

«Δείχνει και τις προθέσεις της νέας αμερικανικής Κυβέρνησης να επανεκκίνησει τη διατλαντική συνεργασία. Ο κ. Μπάιντεν έχει πει ότι πιστεύει πάρα πολύ σ' αυτό και σε συνεργασία με όλους τους πολυμερείς θεσμούς», τόνισε η κ. Πελώνη, η οποία ανέφερε ότι η συνομιλία των δύο ηγετών έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα.

«Είναι γνωστές οι σχέσεις που έχει ο κ. Μπάιντεν με την Ελλάδα. Γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα της περιοχής και έχει πολύ στενές σχέσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε εξαιρετικά καλό επίπεδο. Στο καλύτερο, ίσως, επίπεδο των τελευταίων ετών. Αναγνωρίζεται η Ελλάδα, ως ένας κρίσιμος σύμμαχος και δύναμη σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Είχε προηγηθεί και το πολύ θερμό μήνυμα του κ. Μπάιντεν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση», συμπλήρωσε η ίδια.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, η Ελλάδα αναγνωρίζεται όχι μόνο ως κοιτίδα της Δημοκρατίας, αλλά και των ιδανικών της Ελευθερίας, των ιδανικών που ενέπνευσαν και την αμερικανική Επανάσταση, που ενώνουν και τους δύο λαούς.

Η κατάσταση με την πανδημία

Για την πανδημία, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε ότι εδώ και πάρα πολλές ημέρες ξεδιπλώνεται το έκτακτο σχέδιο για το Ε.Σ.Υ στην Αττική, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη πίεση. «Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν. Προστίθενται συνέχεια κλίνες και προχωράει η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Τα κρούσματα είναι υψηλά, αλλά υπάρχει μία εικόνα σταθεροποίησης σε εισαγωγές και εξιτήρια τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο 48ωρο, μάλιστα, υπάρχει και μείωση εισαγωγών», συνέχισε.

Επ' αυτού ανέφερε ότι για παράδειγμα στο ΑΤΤΙΚΟ Νοσοκομείο είχαμε χθες 60 εισαγωγές, ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν και πάνω από 100, στον Ευαγγελισμό είχαμε χθες 44 εισαγωγές ενώ τις προηγούμενες μέρες ήταν επίσης γύρω στις 100. «Αυτή είναι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Την παρακολουθούμε και όλα αξιολογούνται ανά πάσα στιγμή. Το Σύστημα Υγείας αντέχει, παρά την πολύ πιεστική κατάσταση», σημείωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Η κ. Πελώνη είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη πίεση στην κοινωνία και ψυχολογική κόπωση και πως κάθε εβδομάδα η Επιτροπή αξιολογεί τα επίκαιρα δεδομένα και εισηγείται. «Η Κυβέρνηση πάντα αναζητά τρόπους για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, για μικρές ανάσες ελευθερίας, χωρίς επιδημιολογική επιβάρυνση. Μένουμε σε αυτή τη στόχευση. Πρέπει να είμαστε λίγο υπομονετικοί όλοι, καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί για να μπορέσουμε να χτίσουμε το πρώτο μεγάλο τείχος ανοσίας. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70 έως 74 ετών και έχουν φύγει χιλιάδες sms από το πρωί. Ελπίζουμε ότι όσο προχωράμε τους εμβολιασμούς και όσο ανοίγει ο καιρός αυτές οι ανάσες μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες», συμπλήρωσε η ίδια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στρατηγικοί εταίροι για την ασφάλεια στην Αν. Μεσόγειο ΗΠΑ και Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο για τη συνεπή υποστήριξη της Ελλάδας, ενώ τόνισε ότι στη διαχρονική σχέση των δύο χωρών η ελληνοαμερικανική κοινότητα λειτουργεί ως γέφυρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στήριξη Ουάσιγκτον στην Ελλάδα, ζητεί τη μείωση της έντασης στην Αν. Μεσόγειο

«Οι ΗΠΑ εκτιμούν τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας σταθερότητας και χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στην Τουρκία», αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.