ΓΔ: 1180.76 -0.92% Τζίρος: 36.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:21:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Β. Κικίλιας: Οι Έλληνες εμπιστεύονται το ΕΣΥ ως πυλώνα της κοινωνίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο κ. Κικίλιας τόνισε την άρρηκτη σχέση της υγείας με την οικονομία, καθώς και τον αγώνα που δίνει το ΕΣΥ για τον περιορισμό της πανδημίας.

«Η πανδημία απέδειξε ότι ακόμα και στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, θεμέλιο της ευημερίας παραμένει η υγεία. Χωρίς αυτήν δεν υπάρχει οικονομία», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στο newsbomb.gr ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

Στη συνέχεια, ο κ. Κικίλιας αναφέρει τα εξής: «Σε μια εποχή που πολλοί την φαντάζονται ως εποχή των μηχανών υψηλής νοημοσύνης, αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν υπάρχει τίποτα υπέρτερο και δυσκολότερο από τη διαχείριση και προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Δεκαπέντε μήνες μετά, συνεχίζουμε να παλεύουμε όρθιοι, παρά τις οδυνηρές απώλειες, και συνεχίζουμε τον αγώνα έως την τελική υγειονομική νίκη, η οποία πια διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Η Ελλάδα, η χώρα που πέρασε μέσα από 10 χρόνια σκληρών περιοριστικών πολιτικών, δίνει επάξια μια διπλή μάχη, μέσα στις υγειονομικές δομές της.

Πρώτον, για τη φροντίδα και τη θεραπεία των ασθενών.

Δεύτερον, για τον τάχιστο και οργανωμένο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.

Πρωταγωνιστές οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι τραπεζοκόμοι, οι καθαριστές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ, όλοι αυτοί που είναι δίπλα στον κάθε πολίτη, με αγάπη και σεβασμό, με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό.

Αυτό το σύστημα, στη διαχείριση της κρίσης διέψευσε κάθε πρόβλεψη, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών και κυρίως των ανθρώπων που εργάζονται για αυτό.

Οι πιο πρόσφατες έρευνες κοινής γνώμης αποτυπώνουν ότι 2 στους 3 συμπολίτες μας εμπιστεύονται το Ε.Σ.Υ. ως πυλώνα στήριξης της κοινωνίας.

Το Σεπτέμβριο του 2018 σε έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το 50% των ερωτηθέντων ιατρών απαντούσε ότι το επίπεδο παροχών Υγείας στην Ελλάδα ήταν «χειρότερο» από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και 29% «ισάξιο».

Το Φεβρουάριο του 2021, στην αντίστοιχη έρευνα, μόλις το 25% των ερωτηθέντων απάντησε «χειρότερο».

Συνολικά, οι ιατροί εκτιμούν ότι το σύστημα Δημόσιας Υγείας ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε ποσοστό 92% (47% πλήρως και 45% αρκετά). Με άλλα λόγια, πολίτες και ιατρικός κόσμος συμπίπτουν στην εκτίμηση τους.

Όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να αποδώσουν αν δεν υπήρχε ο μεγαλειώδης παράγοντας, η καρδιά του Ε.Σ.Υ.: το προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, οι άνθρωποι του. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό έχτισε το τείχος προστασίας της Ελλάδας από την αρχή της πανδημίας, έτσι ώστε να μην αλωθεί η χώρα από τον κορονοϊό.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μάχεται, δεν παραδόθηκε, δεν ηττήθηκε. Και αυτό το κατόρθωσαν το Κράτος και οι λειτουργοί του και φυσικά οι πολίτες, που όλοι μαζί επέδειξαν αξιοζήλευτη ευελιξία και προσαρμοστικότητα.

Ταυτόχρονα, έχουμε διασφαλίσει την ισότιμη καθολική πρόσβαση σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, ώστε να χτίσουμε την πολυπόθητη ανοσία μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Το εμβόλιο είναι η πανοπλία μας, το προστατευτικό της ζωής μας κέλυφος.

Δεν παραβλέπουμε επίσης τον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Αποτελεί σταθερό στόχο μας η εντατικοποίηση της μέριμνας για την περαιτέρω επέκταση της προσφοράς υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα βγούμε από τη δοκιμασία χαλυβδωμένοι: σοφότεροι και δυνατότεροι.

Παρά τα δάκρυα, τον πόνο και τον κάματο χτίζουμε μια νέα Ελλάδα, ασφαλέστερη και υγιέστερη.

Γιατί μόνο στην πρόοδο υπάρχει αληθινή σιγουριά και ευημερία».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kikilias, ypourgeio ygeias, koronoios
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ευχές και το «ευχαριστώ» του Β. Κικίλια στους υγειονομικούς

«Αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι ευθύνονται για την ταχύτητα με την οποία προχωρά το πρόγραμμα, για την αγάπη και τη φροντίδα την οποία δείχνουν στους συμπολίτες μου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, δεν υπονομεύεται η προσπάθεια

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Κικίλια, ο οποίος σε σημερινή του συνέντευξη τόνισε ότι η επίταξη των γιατρών ήταν μονόδρομος.