ΓΔ: 789.95 -0.19% Τζίρος: 2.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:51:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
Φώτο: Nick Paleologos / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Ισχυρή ανάκαμψη μετά το τέλος της πανδημίας

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως στόχος της κυβέρνησης στη διάρκεια της πανδημίας ήταν να κρατηθεί ζωντανός ο παραγωγικός ιστός, να προστατευθεί η εργασία και να μην γίνουν απολύσεις.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, αναφερόμενος στην οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αναμένει ισχυρή, ρωμαλέα ανάκαμψη μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού. «Θα μοιάζει με το τέλος ενός πολέμου» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στις χθεσινές φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, υπογράμμισε τον μόνιμο χαρακτήρα τους, τονίζοντας ότι στόχοι της κυβέρνησης είναι η προστασία της εργασίας, η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και το διαγενεακό χάσμα, που υπάρχει στην πατρίδα μας. Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, επανέλαβε ότι τα πρώτα 4 δισ. ευρώ αναμένονται εντός του 2021, ενώ σε ό,τι αφορά στο δημόσιο χρέος το χαρακτήρισε βιώσιμο, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «κανείς δεν θα μας δάνειζε».

Για τις φοροελαφρύνσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «η μείωση της φορολογίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Αφορά και την πολύ μικρή επιχείρηση και αφορά τελικά και τον αυτοαπασχολούμενο, για τον οποίο έχουμε ήδη μειώσει τη φορολογία. Η μείωση της προκαταβολής αφορά κυρίως την πιο μικρή επιχείρηση. Η πιο μεγάλη επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε μια τράπεζα και να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους, εργοδότες και εργαζόμενους».

«Το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση σε όλους όσοι δεν το έχουν κάνει να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «το εμβόλιο είναι απολύτως ασφαλές, είναι πλέον αποδεδειγμένο», ενώ επανέλαβε πως το Φθινόπωρο θα ανοίξει και θα ολοκληρωθεί η συζήτηση περί του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, διευκρινίζοντας ότι «το όριο του υποχρεωτικού εμβολιασμού θα είναι πλήρως οριοθετημένο» και ότι «κανείς δεν θα μπορεί να απολύσει εργαζόμενο λόγω του εμβολίου».

«Θα γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Δεν είμαι σε θέση να πω το πότε. Η συνάντηση θα γίνει γιατί πρέπει να μιλάμε. Δεν πιστεύω ότι η συνάντηση αυτή θα αργήσει ιδιαίτερα» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε άψογο τον χειρισμό του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα και τις κοινές του δηλώσεις με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι επιδιώκει ένα modus vivendi με την Τουρκία, ότι οι διαφορές μας με τη γείτονα είναι πια ευρωτουρκικές και ότι τόσο οι μεταξύ μας διαφορές όσο και τα πεδία συνεννόησης είναι ξεκάθαρα.

Για το γεγονός ότι οι πολίτες θα κάνουν Πάσχα στα σπίτια τους, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση καθώς το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις -ειδικά στη Αττική- είναι ακόμα υψηλό και θα υπήρχε ένας σοβαρός κίνδυνος να μεταφερθεί ο ιός σε περιοχές με χαμηλότερη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kybernisi-nea dimokratia-ypourgiko symboulio
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε ενέργεια και περιβάλλον πάνω από 1/3 των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Κεντρικός άξονας της συζήτησης του Κ. Μητσοτάκη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα ήταν επίσης η αξιοποίηση των πόρων που θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και η σύνδεσή τους με τους στόχους της κυβέρνησης.