ΓΔ: 874.91 0.21% Τζίρος: 33.11 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:46:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katrinis-kinal
Φώτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Ζητούμενο οι επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ μίλησε για το πώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία μεταφέροντας τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και καινοτομία.

Τη σημασία των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων (ΑΞΕ) για την ελληνική οικονομία και τους λόγους που η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο στον τομέα αυτό, ανέλυσε κατά την ομιλία του στο φετινό Συνέδριο Τοπικής Ανάπτυξης (Regional Growth Conference) ο Βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην Κυβέρνηση για τις υποδειγματικές καθυστερήσεις της στον κλάδο των επενδύσεων. 

Ο κ. Κατρίνης μίλησε για το πώς οι ΑΞΕ συμβάλλουν στην οικονομική και κοινωνική ευημερία μεταφέροντας τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία, καινοτομία και δημιουργώντας νέες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα ένα νέο αναβαθμισμένο μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς το περιβάλλον. 

Χαρακτηριστικά είπε: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι ΑΞΕ καταλαμβάνουν πολύ μικρό ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με την Ευρωζώνη, ενώ κρίνεται απαραίτητη η παροχή κινήτρων για την προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα που είναι και οι βασικότεροι τομείς ενάσκησης οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας μαζί με τον τουρισμό. Ταυτόχρονα, η χρόνια γραφειοκρατία, η πολυνομία, η αυξημένη φορολογία, η ψηφιακή ανωριμότητα είναι μερικές από τις παθογένειες του ελληνικού Κράτους που εμποδίζουν τη δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για αυτού του είδους τις επενδύσεις». 

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι« όλα τα παραπάνω διαχρονικά προβλήματα σε συνδυασμό με την αδυναμία της ελληνικής Κυβέρνησης να υλοποιήσει το αναπτυξιακό και φιλοεπενδυτικό σχέδιο που διαρκώς διαφημίζει και επικαλείται, δείχνει ότι η αύξηση των ΑΞΕ στη χώρα μας θα αργήσει να έρθει. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης και του Αναπτυξιακού νόμου δε θα λειτουργήσουν χωρίς ουσιαστική παροχή αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση, χωρίς εθνική στρατηγική και σύμπνοια των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων.

Χρειάζεται προσεκτική μελέτη και συνολικότερος σχεδιασμός για την πιο ορθολογική λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, για τη χορήγηση ρευστότητας και άνοιγμα των ευκαιριών όχι μόνο στις ισχυρές αλλά κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αν και εκπροσωπούν την πλειοψηφία, μένουν πάντα εκτός προγραμμάτων στήριξης. Σε διαφορετική περίπτωση η πολυπόθητη ‘’ανάπτυξη’’ του κου Μητσοτάκη δε θα έρθει ποτέ». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Σοβαρές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων

Αναφερόμενος στο σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο που δεν ενισχύει τις παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Κενό γράμμα το φιλοεπενδυτικό αφήγημα της κυβέρνησης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ανακοινώνει με διθυράμβους τις νέες προσκλήσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ για τον αναπτυξιακό νόμο χωρίς, όμως, να διαθέτει την απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη τόνισε πως έχει ισχυροποιηθεί η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ είναι και ισχυρότερη οικονομικά. Προχωράει το brain regain και επιστρέφουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στη χώρα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Microsoft, Brand Smith

Η απρόσκοπτη προώθηση των επενδύσεων της Microsoft στην Ελλάδα παρά την πανδημία, αλλά και η μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, που έχει αποκτήσει η ελληνική οικονομία είναι τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ έθεσε ως προτεραιότητα την αναθεώρηση των κανόνων του συμφώνου δημοσιονομικής σταθερότητας, τονίζοντας ότι για το συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ακουστεί ούτε μία πρόταση ούτε μία λέξη τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.