ΓΔ: 2065.04 2.90% Τζίρος: 339.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:26:25
Φωτο: Shutterstock

Χ. Μάας: Μετεξέλιξη της προσφυγικής συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

Η πρόοδος της Τουρκίας στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου είναι αποφασιστικής σημασίας για την εμβάθυνση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και επισήμανε ότι η 'Αγκυρα αναγνωρίζει πλέον ότι την συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την ΕΕ.

«Αυτή την στιγμή οι σχέσεις με την Τουρκία είναι σχετικά εποικοδομητικές. Θεωρώ ότι και η Τουρκία αναγνώρισε ότι την συμφέρει να διατηρεί καλές σχέσεις με την ΕΕ. Για την εμβάθυνση των σχέσεων αυτών είναι αποφασιστικής σημασίας το να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Μάας στην εφημερίδα «Die Welt» και πρόσθεσε ότι αυτό ζητείται από πολλούς στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει πρόοδος και σε ζητήματα όπως η επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης ή η απελευθέρωση των ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Ο κ. Μάας δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί η συνεργασία της ΕΕ με την Τουρκία στο μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης. «Παρ' όλες τις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζουμε με την τουρκική κυβέρνηση, πρέπει κανείς να αναγνωρίσει ότι η χώρα επωμίστηκε για μας ένα όχι αμελητέο βάρος στο Προσφυγικό. Στην χώρα αυτή ζουν περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες του εμφυλίου πολέμου της Συρίας, αλλά και από άλλες χώρες της περιοχής. Θεωρώ ότι στην ΕΕ έχουμε συμφέρον να μετεξελιχθεί και να συνεχιστεί η Μεταναστευτική Συμφωνία με την Τουρκία», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη νέα οικονομική στήριξη από την ΕΕ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες, ο Χάικο Μάας απέφυγε μεν να μιλήσει για συγκεκριμένα ποσά, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς χρήματα.

«Η Τουρκία αναλαμβάνει αυξημένο κόστος, το οποίο εξοικονομούν άλλοι. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για την περίθαλψη εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε χαρακτηριστικά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μικρότερη οικονομική βοήθεια στην Τουρκία αν δεν σταματήσει τους εκβιασμούς

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γιοχάνες Χαν ανέφερε πως η Τουρκία μπορεί να λάβει μικρότερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για τους πρόσφυγες εάν δεν εγκαταλείψει τις πολιτικές εκβιασμού.
Γερμανικό Κοινοβούλιο
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Ο καγκελάριος Μερτς συνέδεσε τη βία με μετανάστες

Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς μίλησε για αύξηση αναλογικής και ψηφιακής βίας, αποδίδοντας μέρος της σε μετανάστες, προκαλώντας αντιδράσεις στη Bundestag. Ανήγγειλε μέτρα όπως ηλεκτρονική επιτήρηση και αποθήκευση IP για δίωξη εγκλημάτων.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Κατά κάθε σχεδίου πρόκλησης εμφυλίου ή συγκρούσεων στο Ιράν

Η Τουρκία αντιτίθεται σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Ιράν και προειδοποιεί για τον κίνδυνο ευρύτερης κρίσης στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Φιντάν μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του στην Άγκυρα.
Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ο Φιντάν κατά κάθε σχεδίου αποσταθεροποίησης του Ιράν

Η Τουρκία εκφράζει έντονη αντίθεση σε κάθε απόπειρα αποσταθεροποίησης του Ιράν, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν μετά από συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του.