ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Ο εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη απάντησή της ΕΕ κατά του κορονοϊού

Η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων τόνισε πως ήδη γίνονται σημαντικά βήματα στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει στο μέλλον κρίση ανάλογη με του κορονοϊού.

Ο κορονοϊός μας δίδαξε πως να εργαζόμαστε μαζί, καθώς για πρώτη φορά τόσοι πολλοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο αφοσιώθηκαν σε ένα σκοπό και αυτός ήταν ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, τόνισε κατά την τοποθέτηση της κατά την «25η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist», η Ευρωπαία επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, κ. Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως είπε η επίτροπος, μέχρι το τέλος Ιουνίου, 400 εκατ. δόσεις εμβολίων είχαν διατεθεί στις χώρες της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι έως σήμερα το 60% του ευρωπαϊκού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση και το 40% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις, δηλαδή θεωρείται πλήρως εμβολιασμένο.

«Όμως αυτός δεν είναι λόγος να εφησυχάσουμε» όπως τόνισε, επισημαίνοντας πως κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση αλλά ακόμα δεν τελειώσαμε με την πανδημία. «Ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνεχιστεί και να αυξηθεί ιδίως μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Δ», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ίδια τόνισε ότι χρειάζεται να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας με τους πολίτες και να τους εξηγήσουμε ότι μέχρι στιγμής ο εμβολιασμός είναι το πιο δυνατό μέσο για να προλάβουμε την εξάπλωση του ιού, που δυστυχώς όπως τόνισε άφησε πίσω του μια μεγάλη ζημιά που έχει να κάνει με την ψυχική υγεία των κατοίκων της Ευρώπης.

«Όμως μάθαμε πολλά από τον κορονοϊό», πρόσθεσε η κ. Κυριακίδου τονίζοντας ότι «ήδη γίνονται σημαντικά βήματα στην Ευρώπη, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένη σε μια ανάλογη κρίση στο μέλλον». Στόχος μας είναι να βγει η Ευρώπη πιο ενισχυμένη από την κρίση αυτή, κατέληξε.

«Ο πλήρης εμβολιασμός παραμένει η ισχυρότερη απάντησή μας κατά της COVID-19 και των νέων παραλλαγών του κορονοϊού. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια θα κερδίσουν τον αγώνα, και όχι οι μεταλλάξεις», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου πριν από την επίσκεψή της στην Ισπανία.

Η Ευρωπαία Επίτροπος αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Υγείας Καρολίνα Ντάριας και τον Υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων Λούις Πλάνας. Οι συζητήσεις με την υπουργό Υγείας θα επικεντρωθούν στη στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια και στην ανάπτυξη της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού στην Ισπανία, καθώς και στην πορεία προς την κατεύθυνση των προτάσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι «πάνω από το 65% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ έχει πλέον εμβολιαστεί με μία δόση - στην Ισπανία ο αριθμός είναι ακόμη υψηλότερος. Όλοι πρέπει να συνεχίσουμε να προχωράμε μπροστά και να αυξήσουμε τον αριθμό των πλήρως εμβολιασμένων ατόμων το συντομότερο δυνατό». Η συζήτηση με τον υπουργό Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων θα επικεντρωθεί σε βασικά θέματα που σχετίζονται με την Ασφάλεια των Τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της Στρατηγικής «από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», της καλής μεταχείρισης των ζώων και της μικροβιακής αντοχής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60

«Ναι» στην τροπολογία ψήφισαν η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής. Καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25. Ψηφίστηκε και η τροπολογία για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους ευάλωτους.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi, Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στους 4 μήνες η τρίτη δόση αν το εγκρίνουν οι ειδικοί

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ και δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Kyriakos Mitsotakis, Kyvernisi
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60 ετών με μηνιαίο πρόστιμο 100 ευρώ

Περιθώριο έως τις 16/1 έχουν οι άνω των 60 ετών για την πρώτη δόση. Ένα ακόμη μέτρο αφορά την παροχή ενός δωρεάν self test για κάθε ενήλικο μεταξύ 6 - 12 Δεκεμβρίου και ακολούθως μεταξύ 3 έως 7 Ιανουαρίου.