ΓΔ: 1011.44 0.74% Τζίρος: 29.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:41:12 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Efi Axtsioglou-SYRIZA-politiki-vouli
Φώτο: George Vitsaras / SOOC

Έφη Αχτσιόγλου: Τα ψέματα της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό

«Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό της νέας γενιάς. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, θα τζογάρονται», ανέφερε η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Ολομέλεια της Βουλής, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μίλησε σήμερα η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Έφη Αχτσιόγλου. Όπως σημειώνεται στην ομιλία της: 

«Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι φορολογούμενοι, το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και το κράτος χάνουν από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ευνοημένες είναι μετρημένες στα δάχτυλα πολυεθνικές ασφαλιστικές εταιρείες, ολιγοπώλια», τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου στη Βουλή. Αυτή είναι η μόνιμη επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Ασκεί πολιτική για την κερδοφορία ολιγοπωλιακών συμφερόντων. Όπως έπραξε στην παιδεία, όπως πράττει στην υγεία με τη διαρκή εξυπηρέτηση των κλινικαρχών, έτσι και στο ασφαλιστικό. Η κοινωνία πλέον αντιλαμβάνεται το για ποιους ασκεί πολιτική ο κ. Μητσοτάκης κι αυτό δεν θα το ανεχτεί για πολύ»,πρόσθεσε.

Η κ. Αχτσιόγλου απάντησε στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι:

  • «Είναι ψευδές πως είναι αναγκαία γιατί το ασφαλιστικό σύστημα καταρρέει. Το δημόσιο και διανεμητικό ασφαλιστικό είναι βιώσιμο, χάρη στη μεταρρύθμιση του 2016, επομένως δεν συντρέχει αναγκαιότητα αλλαγής του. Πόσο δε μάλλον για την επικουρική που δεν επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά.
  • Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό ασφαλισμένων και συνταξιούχων. Οι σημερινές εισφορές πληρώνουν τις σημερινές συντάξεις. Η τοποθέτηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων σε ατομικούς λογαριασμούς θέτει σε πλήρη αβεβαιότητα τις σημερινές επικουρικές συντάξεις.
  • Λέτε ότι οι συντάξεις θα καλυφθούν από τον Προϋπολογισμό. Θα χρειαστεί κρατική χρηματοδότηση που θα επιβαρύνει όλους μέσω της γενικής φορολογίας. Η επιβάρυνση αυτή φτάνει σωρευτικά ως και τα 74 δισ., πρόκειται για δυσβάσταχτο βάρος.
  • Είναι ψευδές πως γίνεται για το καλό της νέας γενιάς. Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα εκτίθενται στους κινδύνους των κεφαλαιαγορών, θα τζογάρονται. Καλλιεργείτε μια επίπλαστη εικόνα για τις αποδόσεις των ασφαλιστικών προϊόντων. Δεν λέτε ότι στο παρελθόν υπήρξαν τεράστιες απώλειες. Ουσιαστικά ο κίνδυνος των κεφαλαιαγορών μεταφέρεται στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους.
  • Είναι ψευδές ότι ενισχύεται η διαγενεακή αλληλεγγύη. Αλήθεια είναι ότι η πλήρης ατομικότητα εκτινάσσει τις διαγενεακές ανισότητες, διότι οι νέες γενιές θα πληρώσουν το δημοσιονομικό κενό μέσω της φορολογίας.
  • Είναι παντελώς έωλο πως θα προκαλέσει εκτίναξη της ανάπτυξης. Η μετακίνηση των κεφαλαίων είναι απολύτως ελεύθερη, τα κεφάλαια θα επενδυθούν όπου υπάρχουν καλύτερες αποδόσεις, στο εξωτερικό. Άρα, δεν υπάρχει κανένα απολύτως όφελος, μόνο τεράστιο κόστος, για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».
     
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Syriza
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για το ασφαλιστικό υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ

Η κ. Αχτσιόγλου είπε ότι «καταθέτουμε το αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, διότι αυτό το νομοσχέδιο προβαίνει σε μία βίαιη αναδιανομή εις βάρος των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων μειώνοντας παράλληλα τους πόρους για το ασφαλιστικό σύστημα».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Πυρά» Αχτσιόγλου εναντίον του Γιάννη Βρούτση για το νέο ασφαλιστικό

Για «εμπαιγμό» προς την κοινωνία κατηγορεί η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση με αφορμή το νέο ασφαλιστικό το οποίο πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή.
Vouli
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή η σύγκρουση για τις υποκλοπές, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει πρόταση μομφής

Πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, να στείλει επιστολές στον πρόεδρο της Βουλής, στα κόμματα και στον υπουργό Δικαιοσύνης για νόμιμες επισυνδέσεις.