ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Μ. Βορίδης: Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι συστηματική κι επίμονη

Ο υπουργός στάθηκε στο ότι η χώρα κατάφερε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια να επιστρέψει και πάλι στην 59η θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς, από την 67η που είχε πέσει από το 2015 και μετά.

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι συστηματική κι επίμονη», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα ζητήματα αντιμετώπισης κινδύνων, διαφθοράς και παραβατικότητας στον τομέα της ιθαγένειας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο περίπτερο 15 του υπουργείου Εσωτερικών, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν ανέχομαι να βρίσκεται η Ελλάδα σε χαμηλή κατάταξη στα ζητήματα διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο ένα ηθικό στοίχημα, αλλά έχει οικονομικές συνέπειες», σημείωσε και τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς «είναι ένας εθνικός στόχος».

Ο υπουργός στάθηκε στο ότι η χώρα κατάφερε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια να επιστρέψει και πάλι στην 59η θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς, από την 67η που είχε πέσει από το 2015 και μετά.  

Αναφορικά με την απόδοση της ιθαγένειας, ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 35.000 αιτήσεις που αναμένουν απάντηση. «Χρωστάμε απαντήσεις. Όχι υποχρεωτικά θετικές, αλλά απαντήσεις. Απαντήσεις που θα είναι εμπεριστατωμένες και θα ξέρει ο άλλος γιατί λέμε ναι ή όχι. Θα είναι καθαρή η σχέση και θα μπορεί να εμπιστευτεί ένα κράτος που έχει εγκαθίδρυση γι αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση, που είναι η απόδοση της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη, μια ξεκάθαρη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αλλαγές που έγιναν στις διαδικασίες πολιτογράφησης ανέφερε: «είδαμε ότι υπήρχε θέμα στη συνέντευξη, καθώς κάποιοι περνούσαν όλοι και κάποιοι κόβονταν όλοι. Όμως από εκεί που υπήρχαν καταγγελίες, ξαφνικά έπεσαν στο μηδέν». Συμπλήρωσε δε, πως στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για τις εξετάσεις απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων για πολιτογράφηση πήραν μέρος 2.500 άτομα ενώ στον δεύτερο, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, η συμμετοχή φτάνει στις 6.500.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας στάθηκε στη συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον Νοέμβριο του 2019. «Ήταν πολύ αποτελεσματικό ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε με έναν Οργανισμό που είχε την τεχνογνωσία, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τις διαδικασίες», είπε ο κ. Μπαλέρμας.

Εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο διοικητής Άγγελος Μπίνης υπογράμμισε πως «ξεκινήσαμε με μια αξιολόγηση των καταγγελιών, ποιος ήταν ο αριθμός και η ποιότητα των καταγγελιών που δεχόμασταν για θέματα ιθαγένειας. Είχαμε ξεκάθαρο σχέδιο από την αρχή και βάλαμε τις κατάλληλες δικλείδες σε τρία επίπεδα: οργανωτικό, επιχειρησιακό και νομοθετικό», ενώ παρέδωσε στον υπουργό έναν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας εσωτερικών ελεγκτών κι έναν πρακτικό οδηγό συνεντεύξεων για την απόκτηση της ιθαγένειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

metsola
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση ασυλίας δύο ευρωβουλευτών

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ανακοινώσει το αίτημα στην ολομέλεια στις 16 Ιανουαρίου και θα παραπεμφθεί στην αρμόδια επιτροπή για απόφαση, η οποία αναμένεται το αργότερο μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatarqate: Δεν συνδέεται με τα εμβάσματα 30 εκατ. από το Κατάρ η Ε. Καϊλή

Όπως ανέφερε ο συνήγορος της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, δεν υπάρχει καμία άμεση ή έμμεση σχέση κανενός είδος με τα πρόσωπα που ανακρίνονται στην υπόθεση για το σκάνδαλο διαφθοράς υπέρ του Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δεν αποτελούσε μέρος του δικτύου η Ε. Καϊλή δηλώνει ο σύντροφός της

Δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας Le Soir αναφέρει ότι Φ. Τζόρτζι κατέθεσε ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων που βρέθηκαν σε βαλίτσες, παρά το γεγονός ότι δεν αποτελούσε μέλος της οργάνωσης που δρούσε υπέρ του Κατάρ.
kaili
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatarqate: Ντοκουμέντα για τη συμμετοχή του συντρόφου της Ε. Καϊλή

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει πως ο σύντροφος της Ε. Καϊλή είχε βρεθεί σε συνάντηση που είχε σαν αντικείμενο την προετοιμασία της παρέμβασης του Καταριανού υπουργού Εργασίας στο ευρωκοινοβούλιο, με θέμα το επίπεδο των εργασιακών συνθηκών στην χώρα του.