ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:43:18 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: SOOC

Μ. Βορίδης: Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι συστηματική κι επίμονη

Ο υπουργός στάθηκε στο ότι η χώρα κατάφερε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια να επιστρέψει και πάλι στην 59η θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς, από την 67η που είχε πέσει από το 2015 και μετά.

«Η μάχη κατά της διαφθοράς είναι συστηματική κι επίμονη», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τα ζητήματα αντιμετώπισης κινδύνων, διαφθοράς και παραβατικότητας στον τομέα της ιθαγένειας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο περίπτερο 15 του υπουργείου Εσωτερικών, στην 85η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δεν ανέχομαι να βρίσκεται η Ελλάδα σε χαμηλή κατάταξη στα ζητήματα διαφθοράς. Η υπόθεση αυτή δεν είναι μόνο ένα ηθικό στοίχημα, αλλά έχει οικονομικές συνέπειες», σημείωσε και τόνισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς «είναι ένας εθνικός στόχος».

Ο υπουργός στάθηκε στο ότι η χώρα κατάφερε μέσα στα δύο τελευταία χρόνια να επιστρέψει και πάλι στην 59η θέση στην παγκόσμια κατάταξη διαφθοράς, από την 67η που είχε πέσει από το 2015 και μετά.  

Αναφορικά με την απόδοση της ιθαγένειας, ο κ. Βορίδης είπε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 35.000 αιτήσεις που αναμένουν απάντηση. «Χρωστάμε απαντήσεις. Όχι υποχρεωτικά θετικές, αλλά απαντήσεις. Απαντήσεις που θα είναι εμπεριστατωμένες και θα ξέρει ο άλλος γιατί λέμε ναι ή όχι. Θα είναι καθαρή η σχέση και θα μπορεί να εμπιστευτεί ένα κράτος που έχει εγκαθίδρυση γι αυτή την τόσο σημαντική υπόθεση, που είναι η απόδοση της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη, μια ξεκάθαρη διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις αλλαγές που έγιναν στις διαδικασίες πολιτογράφησης ανέφερε: «είδαμε ότι υπήρχε θέμα στη συνέντευξη, καθώς κάποιοι περνούσαν όλοι και κάποιοι κόβονταν όλοι. Όμως από εκεί που υπήρχαν καταγγελίες, ξαφνικά έπεσαν στο μηδέν». Συμπλήρωσε δε, πως στον πρώτο πανελλήνιο διαγωνισμό για τις εξετάσεις απόκτησης του πιστοποιητικού γνώσεων για πολιτογράφηση πήραν μέρος 2.500 άτομα ενώ στον δεύτερο, που αναμένεται το επόμενο διάστημα, η συμμετοχή φτάνει στις 6.500.

Στην ίδια εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Ιθαγένειας Αθανάσιος Μπαλέρμπας στάθηκε στη συνεργασία με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τον Νοέμβριο του 2019. «Ήταν πολύ αποτελεσματικό ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε με έναν Οργανισμό που είχε την τεχνογνωσία, τη βούληση και την αποφασιστικότητα να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε προβλήματα τις διαδικασίες», είπε ο κ. Μπαλέρμας.

Εκ μέρους της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο διοικητής Άγγελος Μπίνης υπογράμμισε πως «ξεκινήσαμε με μια αξιολόγηση των καταγγελιών, ποιος ήταν ο αριθμός και η ποιότητα των καταγγελιών που δεχόμασταν για θέματα ιθαγένειας. Είχαμε ξεκάθαρο σχέδιο από την αρχή και βάλαμε τις κατάλληλες δικλείδες σε τρία επίπεδα: οργανωτικό, επιχειρησιακό και νομοθετικό», ενώ παρέδωσε στον υπουργό έναν κώδικα ηθικής και δεοντολογίας εσωτερικών ελεγκτών κι έναν πρακτικό οδηγό συνεντεύξεων για την απόκτηση της ιθαγένειας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καταργείται η εισαγγελία Διαφθοράς, απομακρύνεται η Ελ. Τουλουπάκη

Με νομοσχέδιο του υπ. Δικαιοσύνης προβλέπεται συγχώνευση των εισαγγελιών Οικονομικού Εγκλήματος και Εγκλημάτων Διαφθοράς και δημιουργία νέας υπηρεσίας που θα στελεχώνεται από τακτικούς δικαστές.
Kyriakos Mitsotakis, Ursula von der Leyen, Komision
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Αθήνα η σύνοδος της EuroMed 9 με συμμετοχή Μακρόν, Ντράγκι και φον ντερ Λάιεν

Στο επίκεντρο της ατζέντας στη φετινή Σύνοδο Κορυφής των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιείται στη χώρα μας, θα βρεθεί και η συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας καθώς διαμορφώνεται ένα νέο γεωπολιτικό σκηνικό.