ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kyriakos Mitsotakis, Prothipourgos, Kyvernisi
Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη τόνισε πως έχει ισχυροποιηθεί η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ είναι και ισχυρότερη οικονομικά. Προχωράει το brain regain και επιστρέφουν οι Έλληνες εργαζόμενοι στη χώρα.

Για την αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδος στο διεθνές γεωπολιτικό και οικονομικό γίγνεσθαι, αλλά και τον ξεχωριστό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει η Ομογένεια στο success story της χώρας μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας πως «η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την περασμένη δεκαετία» και περιέγραψε τη μετάβαση από την εποχή των μνημονίων στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0» που καταρτίστηκε, όπως είπε «από Έλληνες για Έλληνες», εγκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία από την ΕΕ, και «λαμβάνουμε ήδη τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για να το υλοποιήσουμε».

Μιλώντας σε εκδήλωση  παρουσία μελών της Ομογένειας στις ΗΠΑ, την οποία διοργάνωσε το «The Hellenic Initiative», ο πρωθυπουργός μίλησε για το κύρος και την ανάκαμψη της Ελλάδος μετά την δεκαετή κρίση. Ανέτρεξε στο πρόσφατο παρελθόν λέγοντας «Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις. Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας».

Δεν έκρυψε, δε την ικανοποίηση του για ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών για τις ευκαιρίες, που παρουσιάζει πλέον η χώρα μας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ψήφος εμπιστοσύνης στον ελληνικό λαό

Και συνέχισε κάνοντας λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης προς τον ελληνικό λαό: «πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Σήμερα, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν στην Ελλάδα δεν σχετίζεται μόνο με την κυβέρνηση. Εμείς παρέχουμε το πλαίσιο, ο ρόλος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων να εκφραστεί. Και οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο για το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, για τους χαμηλούς φόρους, για τη φυσική ομορφιά όταν επενδύουν στον τουρισμό ή για τον ήλιο και τον άνεμο όταν επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι έρχονται στην Ελλάδα πρωτίστως για τους ανθρώπους. Και έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα, μια νέα γενιά που είναι πολύ μορφωμένη και μια διασπορά, που για πρώτη φορά ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε, μάλιστα, ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές, που διανοίγονται για την Ελληνική Οικονομία: «είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Aναμένω ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερη, αλλά προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας».

Ισχυρότεροι γεωπολιτικά, στρατιωτικά αλλά και ως προς την ήπια ισχύ και την ακτινοβολία στο εξωτερικό

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, εξάλλου, να αναφερθεί και στην ισχυροποίηση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος στην ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου: «η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου. Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το "brand" Ελλάδα. Είμαστε ισχυρότεροι και ως προς κάτι πολύ σημαντικό και αυτό είναι η "ήπια ισχύς" της Ελλάδας, η ακτινοβολία που έχει στο εξωτερικό».

Ο πρωθυπουργός έδωσε, τέλος, ιδιαίτερη έμφαση στην αντιστροφή της τάσης του brain drain: «Βλέπουμε νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να χτίσουν μια ζωή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν οικογένεια στην Ελλάδα και να συνδέσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με το μέλλον της χώρας. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα προσωπικά και μας δίνει, ειλικρινά, την ενέργεια και το κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο».

Αναλυτικά η ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη:

Η περασμένη δεκαετία ήταν πολύ επώδυνη για τη χώρα μας. Πιστεύω όμως ότι έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για την επόμενη δεκαετία. Και καθώς φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας είναι μια ευκαιρία να ανατρέξουμε στην περίπλοκη αλλά και πολύπλευρη ιστορία μας και να αναλογιστούμε πόσο σημαντική πρόοδο έχουμε σημειώσει συνολικά, να γιορτάσουμε το γεγονός ότι ήμασταν πάντοτε στη σωστή πλευρά της ιστορίας όταν έπρεπε να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, να αναγνωρίσουμε το γεγονός ότι η ιστορία μας είναι γεμάτη από κύκλους θριάμβων και καταστροφών αλλά και ότι, με κάποιο τρόπο, πάντοτε βρίσκαμε τη δύναμη να βγαίνουμε πιο δυνατοί από τις δυσκολίες.

Και το πετύχαμε αυτό γιατί καταφέραμε να ενωθούμε σε δύσκολους καιρούς για να αντιμετωπίσουμε βαθιές κρίσεις. Τα καταφέραμε γιατί είχαμε πάντα τους κατάλληλους συμμάχους όταν ήταν αναγκαία η εξωτερική βοήθεια. Και τα καταφέραμε επειδή βρήκαμε αυτή την εσωτερική ώθηση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που μας επιτρέπει σήμερα να είμαστε πραγματικά αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας.

Ασκούμε τη διακυβέρνηση της χώρας εδώ και 26 μήνες. Όταν κάναμε τον υπολογισμό, οι 19 από τους 26 μήνες ήταν περίοδοι έντονης διαχείρισης κρίσεων. Όπως όλες οι κυβερνήσεις στον κόσμο, είχαμε να παλέψουμε με τον COVID. Κάναμε καλύτερη δουλειά απ' ό,τι ανέμεναν πολλοί. Εμπιστευτήκαμε την επιστήμη, εμπιστευτήκαμε τους επιστήμονές μας, πήραμε αποφάσεις γρήγορα. Επικοινωνήσαμε το μήνυμά μας πολύ καθαρά.

Και τα πήγαμε καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες με πολύ πιο προηγμένα συστήματα υγείας. Ταυτόχρονα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις στο μέτωπο του μεταναστευτικού και της σχέσης μας με την Τουρκία. Είχαμε μια πολύ δύσκολη χρονιά πέρυσι, αλλά την ίδια στιγμή, παραμείναμε προσηλωμένοι ώστε να διασφαλίσουμε την τήρηση της κύριας προεκλογικής μας δέσμευσης. Και αυτή ήταν η δέσμευση να επαναφέρουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε ότι αυτή η ανάπτυξη θα λειτουργεί για όλους και δεν θα αφήνει κανέναν πίσω, ότι θα είναι μια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και δεν θα επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος όταν υπερδανειζόμασταν για να ξοδεύουμε.

Θα πρέπει να είναι μια ανάπτυξη που θα επικεντρώνεται στις βιώσιμες επενδύσεις, στην καινοτομία, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων που εξάγουν και δεν απευθύνονται μόνο την ελληνική αγορά. Και μέχρι στιγμής, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για όσα έχουμε επιτύχει. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη το 2021 από το 3,6% στο 5,9%. Aναμένω ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι ακόμη υψηλότερη, αλλά προτιμούμε να είμαστε συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας. Δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια ρεκόρ.

Υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό για επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για μακροπρόθεσμες επενδύσεις στη χώρα. Οι αποτιμήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία, ιδιωτικά η δημόσια, ξεπερνούν κατά πολύ τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις μας. Πιστεύω ότι αυτό αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά κυρίως ψήφο εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό. Σήμερα, ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επενδύουν στην Ελλάδα δεν σχετίζεται μόνο με την κυβέρνηση. Εμείς παρέχουμε το πλαίσιο, ο ρόλος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στη δημιουργική ενέργεια των Ελλήνων να εκφραστεί με τον ίδιο τρόπο που συνέβη στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, και αυτή η έκρηξη δημιουργικότητας που βλέπουμε σήμερα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική.

Και οι άνθρωποι έρχονται στην Ελλάδα όχι μόνο για το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, για τους χαμηλούς φόρους, για τη φυσική ομορφιά όταν επενδύουν στον τουρισμό ή για τον ήλιο και τον άνεμο όταν επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πιστεύω ότι έρχονται στην Ελλάδα πρωτίστως για τους ανθρώπους. Και έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους στην Ελλάδα, μια νέα γενιά που είναι πολύ μορφωμένη και μια διασπορά, που για πρώτη φορά ενδιαφέρεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Όταν ξεκινήσατε το έργο σας, Andrew, μιλούσαμε για την πρόκληση του brain drain, για το πώς ταλαντούχοι νέοι Έλληνες έφυγαν από την Ελλάδα επειδή πραγματικά, δεν υπήρχαν καλές δουλειές στη χώρα.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η αντιστροφή αυτής της τάσης. Βλέπουμε νέους ανθρώπους που έφυγαν από την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία να επιδιώκουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα για να χτίσουν μια ζωή στην Ελλάδα, να δημιουργήσουν οικογένεια στην Ελλάδα και να συνδέσουν το επαγγελματικό τους μέλλον με το μέλλον της χώρας. Και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό για μένα προσωπικά, και μας δίνει, ειλικρινά, την ενέργεια και το κουράγιο να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο.

Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι σήμερα πολύ ισχυρότερη από ό,τι ήταν την τελευταία δεκαετία. Σίγουρα είναι ισχυρότερη οικονομικά. Το κύρος της στην Ευρώπη υπερβαίνει τα τυπικά της χαρακτηριστικά. Η φωνή μας ακούγεται στην Ευρώπη. Την περασμένη δεκαετία, πάντα ζητούσαμε από τους Ευρωπαίους στήριξη για πακέτα διάσωσης. Ήμασταν πάντα υποχρεωμένοι να συμμορφωνόμαστε με τις κατευθυντήριες γραμμές τους για τις μεταρρυθμίσεις.

Για πρώτη φορά έχουμε το δικό μας σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Ονομάζεται "Ελλάδα 2.0". Το υποβάλαμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εγκρίθηκε με απόλυτη επιτυχία. Ήταν ένα σχέδιο που καταρτίστηκε από Έλληνες για Έλληνες και είμαι πολύ χαρούμενος που ήδη λαμβάνουμε τα πρώτα ευρωπαϊκά κονδύλια για να το υλοποιήσουμε.

Έτσι, η Ελλάδα είναι ισχυρότερη οικονομικά, αλλά είναι επίσης ισχυρότερη γεωπολιτικά. Έχουμε δημιουργήσει ένα δίκτυο ισχυρών συμμαχιών σε μια σχετικά ασταθή περιοχή του κόσμου. Είμαστε πολύ περήφανοι που οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο όλων των εποχών. Πιστεύω ότι οι ΗΠΑ βλέπουν την Ελλάδα ως έναν στρατηγικό σύμμαχο με τον οποίο μοιράζονται, όχι μόνο κοινά συμφέροντα αλλά και κοινές αξίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ελληνική Επανάσταση εμπνεύστηκε από την Αμερικανική και εν τέλει είμαστε δύο ζωντανές δημοκρατίες που αγωνίζονται για τις ίδιες αρχές της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και της αναζήτησης της ευτυχίας.

Είμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά από ό,τι ήμασταν πριν από δύο χρόνια, από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, από ό,τι πριν από δέκα χρόνια. Αλλά είμαστε επίσης ισχυρότεροι ως προς το "brand" Ελλάδα. Είμαστε ισχυρότεροι και ως προς κάτι πολύ σημαντικό και αυτό είναι η ήπια ισχύς της Ελλάδας, η ακτινοβολία που έχει στο εξωτερικό. Αυτό λοιπόν που θέλω να σας πω είναι ότι θέλω να γίνετε μέρος της ελληνικής ιστορίας επιτυχίας.

Είμαι χαρούμενος γιατί η ελληνική διασπορά αισθάνεται υπερήφανη για τη χώρα. Και, φυσικά, οι συνέργειες είναι ξεκάθαρες. Και νομίζω ότι για πρώτη γραμμή φορά, βλέπουμε από τη διασπορά τόσο έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στην ελληνική ιστορία επιτυχίας. Και πιστεύω ότι πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη τάση. Θέλω πραγματικά να γίνετε μέρος της ελληνικής ιστορίας επιτυχίας.

Το όραμά μου είναι η οικοδόμηση μιας κοινωνίας με μεγαλύτερη ισότητα και λιγότερες εισοδηματικές ανισότητες και να διασφαλίσω ότι οι πολιτικές μας θα επικεντρώνονται πάντα σε εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Αυτό ακριβώς έχετε κάνει στο The Hellenic Initiative και είμαι πολύ πολύ χαρούμενος που μπορώ να είμαι παρών σε αυτή τη βραδιά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι βαθιά προσηλωμένη στο να κάνει τη ζωή και την επιχειρηματική δραστηριότητα κάθε ξένου επενδυτή στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο εύκολη και απρόσκοπτη.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Σε δυναμική πορεία ανάπτυξης η ελληνική οικονομία

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ελλάδα θα φτάσει στην επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023, ανοίγοντας έτσι νέες δυνατότητες για τα ιαπωνικά κεφάλαια που θα επανατοποθετηθούν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Kiriakos Mitsotakis, Kivernisi, Nea Dimokratia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επενδυτικές ευκαιρίες στην ατζέντα των συναντήσεων Μητσοτάκη στην Ιαπωνία

Ο πρωθυπουργός πλαισιώνεται από 20μελή επιχειρηματική αποστολή, που απαρτίζεται από εκπροσώπους του ΣΕΒ και του ΕΒΕΑ και θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της Ιαπωνικής Επιχειρηματικής Ομοσπονδίας. Ενδιαφέρον των Ιαπώνων για τις ενεργειακές επενδύσεις.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπαράζ συναντήσεων Μητσοτάκη στο Νταβός με επικεφαλής κορυφαίων ομίλων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε τις επιτυχίες που έχει καταγράψει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ υπογράμμισε τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.
Mitsotakis-Asfaleia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Δράσεις 100 εκατ. για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ένας συνολικός σχεδιασμός με επίκεντρο το ΟΑΚΑ αλλά και τις άλλες εγκαταστάσεις που είχαν ερημωθεί τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας πως έχουν κινητοποιηθεί όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Να είναι η δεκαετία του άλματος της ελληνικής οικονομίας

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μια δυναμική που πρόκειται να διατηρηθεί και το 2023. Απολύτως εφικτός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις εκλογές.