ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Νέες ψηφιακές πρωτοβουλίες Υγείας από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι πλέον διαθέσιμες όλες οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία που ο φορέας στον οποίο ο πολίτης είναι ασφαλισμένος εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Νέα σχέδια και πρωτοβουλίες ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα φέρουν σημαντικές αλλαγές στον τομέα της Υγείας, με τον υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη να τονίζει πως «στον τομέα Υγείας πρόκειται να υπάρξουν πολύ μεγάλες παρεμβάσεις, όπως τηλεσυμβουλευτική και στοχευμένες παρεμβάσεις είτε σε απομακρυσμένες περιοχές είτε για συγκεκριμένα νοσήματα».

Ο υπουργός έκανε λόγο για προληπτική ιατρική, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε ένα εξαιρετικό σύστημα, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έχει δεδομένα από το 2012 και μετά. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση μάς επέτρεψε να κάνουμε την άυλη συνταγογράφηση, να προτεραιοποιήσουμε νοσήματα στον εθνικό εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι αυτός ο πλούτος των δεδομένων θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από ειδικούς για να μπορέσει κανείς να πηγαίνει στοχευμένα με όρους προληπτικής ιατρικής και να προτείνει σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, συγκεκριμένες εξετάσεις. Η διαδικασία είναι ότι αυτό το πράγμα είναι κάτι που βρίσκεται στα σκαριά. Για αρχή πρέπει να έχει νοήμονα συστήματα που να μπορούν να διαβάσουν αυτά τα δεδομένα κι έπειτα έρχεται η Τεχνητή Νοημοσύνη». Όπως επεσήμανε ο κ. Πιερρακάκης πρόκειται να γίνουν σχετικές ενέργειες για να λυθούν ζητήματα καθημερινότητας του πολίτη σε συνεργασία και με άλλα υπουργεία και μάλιστα σε σύντομα χρονικό διάστημα. Εξάλλου, όπως σημείωσε «Θεμελιώσαμε την εμπιστοσύνη μας στην ταχύτητα».

Σημειώνεται ότι οι πολίτες έχουν πλήρη πρόσβαση στο ιστορικό των ιατρικών συνταγών και παραπεμπτικών τους από το κινητό τους τηλέφωνο μέσω της εφαρμογής MyHealth. Συγκεκριμένα, είναι πλέον διαθέσιμες όλες οι ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από την ημερομηνία που ο φορέας στον οποίο ο πολίτης είναι ασφαλισμένος εντάχθηκε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Ο χρόνος αυτός μπορεί να φτάνει και μέχρι το 2012, όταν ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η νέα έκδοση της εφαρμογής είναι ήδη διαθέσιμη για κινητά με λογισμικό iOS και Android.

Η συγκεκριμένη αναβάθμιση αποτελεί ένα ακόμα βήμα του σχεδιασμού που έχουν συμφωνήσει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Επισημαινεται ότι μέχρι σήμερα, το MyHealth app παρείχε πρόσβαση στις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά που έχουν εκδοθεί από τον Ιανουάριο του 2020 και εντεύθεν. Με τη νέα προσθήκη, οι πολίτες μπορούν να ανατρέχουν σε μια πολύ ευρύτερη περίοδο. Το MyHealth επιτρέπει στους χρήστες να έχουν πλήρη, γρήγορη, εύκολη και ασφαλή πρόσβαση στα δεδομένα τους σχετικά με την ηλεκτρονική και την άυλη συνταγογράφηση.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιερρακάκης: Συνεχίζεται η αύξηση των νέων ραντεβού για εμβολιασμό

Μέσω του gov.gr εξυπηρετούνται τους πολίτες για 1288 υπηρεσίες, ενώ πρόσθεσε ότι για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης έχει προβλεφθεί ένα τεράστιο κονδύλι περίπου 700 εκατ. για περαιτέρω ψηφιοποίηση.
pierrakakis, texnologia, psifiakis diakyvernisis, 5G
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορυφαία διάκριση και διεθνές βραβείο στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης

«Η βράβευση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης από τον WITSA αντανακλά την πρόοδο που έχει καταγράψει στον ψηφιακό μετασχηματισμό η Ελλάδα» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
livanios
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοβουλία για την ψηφιακή αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Ο Θ. Λιβάνιος τόνισε ότι το υπουργείο θα στηρίξει με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, την αναβάθμιση του πανεπιστημίου Πελοποννήσου με γνώμονα τον ψηφιακό μετασχηματισμό.