ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Vassilis Kikilias, Ypourgeio Ygeias
Φωτο: Nick Paleologos / SOOC

Β. Κικίλιας: Θα διατεθούν 320 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του τουρισμού

Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού, οι πόροι θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης έχοντας σαν στόχο την τουριστική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

Με στόχο να υπάρξουν επενδύσεις στον τουρισμό που θα δημιουργήσουν ποιοτικότερες θέσεις εργασίας και να αναβαθμιστεί το εισόδημα, η κυβέρνηση σκοπεύει να στηρίξει τις επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο υπουργός Τουρισμού τόνισε πως 320 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για τη στήριξη του τουρισμού, την τουριστική ανάπτυξη, την αναβάθμιση των δεξιοτήτων, την ψηφιοποίηση, το τουριστικό μητρώο και άλλες δράσεις. «Αυτά αφορούν μόνο χρήματα τα οποία έρχονται από την Ευρώπη στην Ελλάδα και είναι δημόσιοι πόροι. Φανταστείτε τη μόχλευση που βλέπουμε ήδη από επενδύσεις εγχώριες και εξωχώριες, μικρές και μεσαίες στον τουρισμό, σε καταλύματα, σε πράσινα καταλύματα, σε ψηφιοποίηση, σε αναβάθμιση 3άστερων ξενοδοχείων σε 4άστερα, 4άστερων σε 5άστερα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «δεν έχουν γίνει στο παρελθόν τέτοιες επενδύσεις στον τουρισμό και λόγω των συναρμοδιοτήτων που έχει το υπουργείο Τουρισμού με τα υπουργεία Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών, ουσιαστικά πολύ μεγάλο μέρος των επενδύσεων μέσα από το RRF καταλήγει τελικά στο τουριστικό προϊόν και διαμορφώνει την τουριστική εμπειρία στη χώρα», συμπλήρωσε.

 Απαντώντας σε ερώτηση για τα έσοδα από τον τουρισμό, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι μετά τα 18 δισ. ευρώ του 2019, προ πανδημίας, με τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την κρίση, με υγειονομικά πρωτόκολλα και με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της ελληνικής οικονομίας, μεγάλο κομμάτι των οποίων είναι οι δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού, το 2020 φτάσαμε τα 4,2 δισ. ευρώ έσοδα και 7,4 εκατομμύρια επισκέπτες.

«Για φέτος η πρόβλεψη ήταν αρχικά περίπου στα 6 δισ. έσοδα. Αναθεωρήθηκε η πρόβλεψη από τους ανθρώπους του τουρισμού ότι θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ και νομίζω ότι με το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο που διανύουμε, με την παράταση των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών σε κομβικούς μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Κέρκυρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, όπως το city break σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και με τον τρόπο που εξελίσσεται, νομίζω ότι θα επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξοι οι οποίοι μιλούν για έσοδα 12 δισ. φέτος», δήλωσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Κικίλιας στην ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού, μιλώντας για επέκταση του τουριστικού προϊόντος με περιεχόμενο. Τόνισε ότι όπως επισήμανε και στις επαφές του κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη διεθνή έκθεση τουρισμού στη Γαλλία, στόχος μας είναι οι 8 εβδομάδες σχολικών διακοπών των Γάλλων, αλλά και αγορές όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Αυστρία. Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι φέτος θα γίνει μία ακόμη τουριστική καμπάνια, Νοέμβριο με Ιανουάριο, για να στηριχθεί το «city break» (αποδράσεις σε πόλεις) και οι υπαίθριοι προορισμοί, με συγχρηματοδότηση του ΕΟΤ με μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. «Με τόσα όμορφα τοπία που διαθέτει η Ελλάδα, οφείλουμε να αναδείξουμε και να ενισχύσουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο γαστρονομικός, ο οινοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, ο ορειβατικός τουρισμός και άλλες», ανάφερε ο υπουργός Τουρισμού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kikilias
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Κικίλιας: Στο επίκεντρο η ενίσχυση των τουριστικών επενδύσεων

Για το υπουργείο Τουρισμού, ορόσημα της νέας του στρατηγικής, αποτελούν η προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, η ενίσχυση της εξωστρέφειας και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τηλεδιάσκεψη του υπουργείου Τουρισμού με τους Περιφερειάρχες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Συζητήθηκαν προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη στις περιφέρειες στα πλαίσια των κατευθύνσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, με την παρουσία μελών της ομάδας εργασίας για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέτσας: Αύξηση προϋπολογισμού για εντάξεις έργων σε ΕΣΠΑ - Ταμείο Ανάκαμψης

Ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι έχουν κατατεθεί προτάσεις για έργα τριπλάσιου προϋπολογισμού από τον προβλεπόμενο που είναι 2,5 δισ. ευρώ και ήδη αυτές έχουν φτάσει στα 6 δισ. ευρώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα λόγω κορονοϊού

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) προειδοποίησαν σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αρκετούς τουριστικούς προορισμούς, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων