ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Katrinis
Φωτο: Μιχάλης Κατρίνης

Κατρίνης: Ναι στην απολιγνιτοποίηση, όχι στους κυβερνητικούς αυτοσχεδιασμούς

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ τόνισε πως η κυβέρνηση θέτει το στόχο απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο για νέες και γιγαντιαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ίδια η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Ότι θέτει μαξιμαλιστικούς στόχους και δρα χωρίς σχέδιο στο θέμα της ενεργειακής μετάβασης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης, ζητώντας να εξελιχθεί πιο ισορροπημένα η διαδικασία, ώστε να μην πληγούν οι τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι υπέρ των καθαρών μορφών ενέργειας και της πράσινης ενεργειακής μετάβασης, αναφέροντας ωστόσο ότι ο στόχος της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση ως το 2030 είναι ανέφικτος, από τη στιγμή που η πολύ πιο προηγμένη τεχνολογικά Γερμανία έχει θέσει ανάλογο στόχο ως το 2040.

Επιπρόσθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής τόνισε πως η κυβέρνηση θέτει το στόχο απολιγνιτοποίησης χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό για νέες και γιγαντιαίες επενδύσεις σε ΑΠΕ και υποδομές αποθήκευσης ενέργειας, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η ίδια η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ πρόσθεσε πως εκτός του ανέφικτου του χρονοδιαγράμματος, «με το κυβερνητικό σχέδιο νόμου όλες οι δουλειές δίνονται σε ξένες εταιρείες, που έχουν και την τεχνογνωσία και τις πρώτες ύλες, επιδεινώνοντας περαιτέρω το εμπορικό ισοζύγιο, με επιπρόσθετες  δημοσιονομικές επιπτώσεις για την οικονομία και τους πολίτες».

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για ριζικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης για τη δημιουργία στελεχών, αλλά και την κατασκευή των υλικών και των αναγκαίων υποδομών για τις ΑΠΕ από ελληνικές επιχειρήσεις. Ο Μιχάλης Κατρίνης επανέλαβε τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, που μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνουν:

  • Αναπτυξιακό νόμο με υψηλά ποσοστά επιδότησης στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, με  έμφαση στην επιχορήγηση νέων καινοτόμων επενδύσεων, όπως και επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα.
  • Σαφές χρονοδιάγραμμα για την απόδοση των εδαφών για γεωργική και κτηνοτροφική χρήση.
  • Αναβάθμιση των Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου που επιβάλλεται να διασυνδεθούν με το νέο, αναπτυξιακό πρότυπο.
  • Επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεργία στις περιοχές αυτές.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Χωρίς σχέδιο η Ελλάδα στη δίνη της ενεργειακής κρίσης

Όπως τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ είναι λάθος η επιλογή της κυβέρνησης να αυξήσει την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και επισήμανε ότι η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διατηρεί τα χαρακτηριστικά ενός ολιγοπωλίου.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Κατρίνης: Λάθος οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι προκύπτουν κάποιες μειώσεις στη μικρή και μεσαία περιουσία, οι οποίες αδυνατούν να αντισταθμίσουν τις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος και τις τιμές των βασικών προϊόντων.
kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΙΝΑΛ: Ερώτηση για τις επιπτώσεις του ενεργειακού κόστους στη μεταποίηση

Στην ερώτηση επισημαίνεται η αδικαιολόγητη εκτόξευση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που εκτοξεύει το ενεργειακό κόστος για τις ελληνική βιομηχανία και τις επιχειρήσεις μεταποίησης.
katrinis-kinal
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρίνης: Oι λογαριασμοί ρεύματος δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ, σε μία μόνο εταιρεία, πάνω από 1.000 είναι οι περιπτώσεις που δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.
kostas-skrekas-energeia
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοικτή η παράταση των επιδοτήσεων στο ρεύμα ολόκληρο το 2022

Ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας διαβεβαιώνει ότι τα μέτρα θα συνεχιστούν όσο θα διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Δόθηκαν άλλα 400 εκατ. τον Ιανουάριο, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση παραμένει θεατής, υπογραμμίζει ο Μ. Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ.