ΓΔ: 851.2 -1.79% Τζίρος: 121.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ΣΔΙΤ σε Θεσσαλονίκη και Πελοπόννησο

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, η υλοποίηση των δύο οδικών έργων ΣΔΙΤ αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για τους διαγωνισμούς ΣΔΙΤ των έργων που αφορούν την κατασκευή της νέας περιφερειακής Θεσσαλονίκης και του οδικού άξονα στην Πελοπόννησο που θα συνδέει την Καλαμάτα με την Μεθώνη όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έπειτα από την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών χθες.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021 υποβλήθηκαν οι τελικές δεσμευτικές προσφορές τεσσάρων (4) υποψηφίων αναδόχων για το έργο «Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης µε Σ.∆.Ι.Τ.» και δύο (2) υποψηφίων αναδόχων για το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη, με Σ.Δ.Ι.Τ.».

Υπενθυμίζουμε πως το έργο της αναβάθμισης της Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης (ΑΕΣΠΟΘ) περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (ΥΤΛ, το λεγόμενο Flyover), μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, με τέσσερις λωρίδες, δύο συν λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ), ανά κατεύθυνση. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 370 εκατ. ευρώ.

Η χάραξή της θα ακολουθεί τη ζώνη διέλευσης της υφιστάμενης εσωτερικής περιφερειακής, στο τμήμα της μετά τον ανισόπεδο κόμβο (Α/Κ) Κ5 (είναι το σημείο στο οποίο συγκλίνει και το δυτικό τμήμα της εσωτερικής περιφερειακής, στο ύψος των νοσοκομείων Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝ), έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 (μετά το υφιστάμενο κλειστό τεχνικό Cut &Cover, στο ύψος του νοσοκομείου ΓΕΝΕΣΙΣ).

Ταυτόχρονα θα ανακατασκευαστεί η υφιστάμενη Περιφερειακή Οδός στο σύνολο του εύρους του καταστρώματός της (νέος τάπητας, 3 λωρίδες ικανού πλάτους ανά κατεύθυνση, νέα νησίδα, νέες πλευρικές διαμορφώσεις, προσθήκη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης {ΛΕΑ} / πλατυσμάτων έκτακτης στάθμευσης), ενώ θα διαπλατυνθεί κατά μία λωρίδα κυκλοφορίας και ΛΕΑ το τμήμα από Α/Κ Κ10 («ΓΕΝΕΣΙΣ») έως Α/Κ Κ12 (κόμβος σύνδεσης ΑΕΣΠΟΘ με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών).

Στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για τη «Νέα Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης» (FlyOver) υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές οι ακόλουθοι οικονομικοί φορείς:

  • INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
  • ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

Το έργο «Μελέτη, Κατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Συντήρηση του Οδικού Άξονα Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, Τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος - Μεθώνη, με Σ.Δ.Ι.Τ.» περιλαμβάνει την κατασκευή και αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος και Πύλος - Μεθώνη, συνολικού μήκους περίπου 50χλμ. Το έργο έχει προϋπολογισμό 271 εκατ. ευρώ.

Στον διαγωνισμό ΣΔΙΤ για το «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη» υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές τα ακόλουθα σχήματα:

  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.
  • ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΙΝΤΡΑΚΑΤ

Το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση και αναβάθμιση περίπου 20 χλμ υφιστάμενων οδών, την κατασκευή νέας αρτηρίας σε ένα μήκος περίπου 30 χλμ, τη προσαρμογή και βελτίωση 14 χλμ κάθετου οδικού δικτύου, την κατασκευή νέου παράπλευρου οδικού δικτύου 41,4 χλμ, την κατασκευή 12 γεφυρών και πολλών συνοδών τεχνικών έργων (ισόπεδους κόμβους, υδραυλικά έργα, τοίχους αντιστήριξης κα.). Το έργο αναμένεται να έχει προσωρινό ανάδοχο αρχές του έτους και θα ξεκινήσει η κατασκευή του εντός του 2022.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, η υλοποίηση των δύο οδικών έργων ΣΔΙΤ αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οφέλη όπως η βελτίωση της ασφάλειας και του επιπέδου εξυπηρέτησης των χρηστών στις εν λόγω περιοχές, η μείωση του κόστους μεταφορών και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην τελική ευθεία η «ιπτάμενη» περιφερειακή οδός στη Θεσσαλονίκη

Η νέα Ανατολική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης (Flyover) θα αποτελεί τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα. Κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές και για το έργο «Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επτά ενδιαφερόμενοι για την κατασκευή δικαστικών μεγάρων μέσω ΣΔΙΤ

Ο ιδιωτικός φορέας θα αναλάβει τη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση των δικαστικών μεγάρων Έδεσσας, Σερρών και Κιλκίς καθώς και την ανακατασκευή του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκρίθηκαν έργα για φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία και για το φράγμα Χαβρία

Δύο νέα έργα ΣΔΙΤ ενέκρινε η Διϋπουργική Επιτροπή για τις φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το φράγμα του Χαβρία. Το πρώτο έχει ορίζοντα 2ετίας, το δεύτερο 3ετίας.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προανήγγειλε το τέλος των ενδιάμεσων εκπτώσεων ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε επίσης πως ξεκίνησε έλεγχος στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, με τις υψηλότερες τιμές, και πιθανότατα μέχρι την Παρασκευή θα ανακοινωθούν τα πρώτα πρόστιμα σε όσα πρατήρια είχαν παραβιάσει το περιθώριο κέρδους.
adonis-georgiadis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελέγχους και πρόστιμα σε πρατήρια καυσίμων προανήγγειλε ο Αδ. Γεωργιάδης

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε πως έχουν βρεθεί αρκετές παραβάσεις και προειδοποίησε πως θα ενταθούν οι έλεγχοι από το διυλιστήριο μέχρι το πρατήριο για τα περιθώρια του κέρδους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Γεωργιάδης: Ζούμε τον μεγαλύτερο πληθωριστικό κύκλο από το 1945

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων τόνισε πως πραγματοποιούνται συνεχείς έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας και του παραεμπορίου, αναφέροντας πως σε έξι μήνες τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί είναι περισσότερα από όλα όσα είχαν μπει από το 1974 μέχρι σήμερα.