ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: υπ. Ανάπτυξης

Συμφωνία για προγράμματα 24,4 εκατ. με Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν

Στην υπογραφή συμφωνίας με Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν για τα Προγράμματα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού EOX 2014-2021 «Άσυλο και Μετανάστευση» & «Διαχείριση Υδάτων» προχώρησε η Ελλάδα.

Συμφωνία ύψους 19,4 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» και 5 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EOX) 2014-2021» υπέγραψε η χώρα μας με την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν.

Οι υπογραφές «έπεσαν», παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη και τον Νορβηγό υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Jens Frølich Holte, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, αντίστοιχα.

Βασική στόχευση του συγχρηματοδοτούμενου (τα 16,5 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΕΟΧ και τα 2,9 εκατ. από εθνικούς πόρους) προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» είναι η διασφάλιση της άρτιας λειτουργίας του εθνικού συστήματος διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης, η υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους υπηκόους τρίτων χωρών με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα. Επιπλέον, το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων μεταξύ των εθνικών φορέων που διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τομέα διαχείρισης του Ασύλου και της Μετανάστευσης και των δοτριών χωρών με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

Το συγχρηματοδοτούμενο (τα 4 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον ΕΟΧ και το 1 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους) πρόγραμμα για το Περιβάλλον «Διαχείριση Υδάτων» στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης των υδάτινων σωμάτων και στην κάλυψη αναγκών διαχείρισης των υδάτων, κυρίως σε ευαίσθητες περιοχές και νησιά. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν πράξεις που αφορούν σε προμήθεια μονάδων αφαλάτωσης, αναβάθμιση παλαιών μονάδων αφαλάτωσης και έργα για τη μείωση της απώλειας ύδατος, σε συνδυασμό με καινοτόμες τεχνολογίες, καθώς και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Νορβηγός υφυπουργός, κ. Jens Frølich Holte δήλωσε αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας:

«Η μετανάστευση και το ζήτημα του ασύλου αποτελούν πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη. Απαιτούνται κοινές ευρωπαϊκές λύσεις. Για αυτόν τον λόγο η μετανάστευση και το άσυλο συνιστούν σήμερα προτεραιότητα για τη συνεργασία μας στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού των EEA Grants. Η βοήθεια αυτή είναι ένας πρακτικός και απτός τρόπος για να δείξουμε την υποστήριξη και την αλληλεγγύη μας με την Ελλάδα και τις ελληνικές αρχές. Η Νορβηγία και η Ελλάδα είναι πολύ στενοί εταίροι και είναι σημαντικό για εμάς να συμβάλλουμε στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλους τομείς, όπως μέσα από το πρόγραμμα για το Περιβάλλον «Διαχείριση Υδάτων».

Από την πλευρά της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ. Γιάννης Τσακίρης τόνισε:

«Υπογράψαμε σήμερα δύο πολύ σημαντικές συμφωνίες με τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η μία αφορά στην εθνική διαχείριση του ασύλου και το μεταναστευτικό, που είναι ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Η συμφωνία αυτή είναι σε πλήρη σύμπνοια και με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού σχετικά με την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων. Η δεύτερη συμφωνία αφορά στη διαχείριση των υδάτων, η οποία προωθεί την καινοτομία και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε αυτόν τον τομέα και μας κάνει ακόμη πιο δυνατούς στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής που έρχεται. Ευχαριστούμε τις δότριες χώρες και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία με ακόμη πιο σημαντικά έργα».

Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, η  Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Ταμείων (EKT-ΕΤΠΑ-ΤΣ), κ. Νίκη Δανδόλου, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, κ. Frode Overland Andersen, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η κ. Ελένη Κονταξάκη από την Ειδική Υπηρεσία του ΕΟΧ στην Ελλάδα, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mitsotakis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά

«Η Αθήνα υπηρετεί την αναβάθμιση του ρόλου της Ευρώπης σε κάθε περιοχή στρατηγικών ενδιαφερόντων της υπογράφοντας υποδειγματικές συμφωνίες συνεργασίας με τους γείτονές της», τόνισε ο πρωθυπουργός.