ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Commision-Eurostat
Φωτο: Shutterstock

Διαψεύδει η Κομισιόν ότι πιέζει για κυβέρνηση τεχνοκρατών στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν χαρακτήρισε το δημοσίευμα ως «γελοίο και αβάσιμο» και υποστήριξε ότι «η Κομισιόν δεν θα πέσει τόσο χαμηλά ώστε να το σχολιάσει».

Σε διάψευση δημοσιεύματος της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Euractiv σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει ώστε να σχηματιστεί οικουμενική κυβέρνηση στην Ελλάδα προχώρησε η Κομισιόν. 

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσίευμα του Euractiv, το οποίο αναφέρει ότι «κύκλοι της κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα», το διέψευσε. Ο κ. Μαμέρ έκανε λόγο για «γελοίο και εντελώς αβάσιμο δημοσίευμα». Ειδικότερα, όπως σημείωσε « η Κομισιόν δε θα πέσει τόσο χαμηλά σχολιάζοντας ένα τόσο γελοίο και αβάσιμο δημοσίευμα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος «δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα».

Σύμφωνα με το Euractiv το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026, και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι «έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο που δεν αφήνει να ανοίξει η οικονομία σε ευρωπαϊκές και ξένες επενδύσεις».

Παράλληλα σημειώνεται ότι «δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τον Ιούνιο του 2021, το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης ήταν το μόνο που άλλαξε πριν λάβει το πράσινο φως των Βρυξελλών με τη Γερμανία και άλλα κράτη να ζητούν «διευκρινίσεις» από την Αθήνα σχετικά με την επιλογή των εταιρειών που θα επωφεληθούν από τα φθηνά δάνεια.

Συγκεκριμένα, πηγή ανέφερε ότι η ανησυχία είναι ότι το ελληνικό κράτος θα δώσει προτεραιότητα σε «ασφαλείς» επενδύσεις – οι οποίες ούτως ή άλλως θα λάμβαναν χρήματα από τις τράπεζες – και όχι σε επενδύσεις υψηλού κινδύνου σε τομείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ. Μητσοτάκης: Αναβάθμιση ύψους 400 εκατ. ευρώ για μονάδες Υγείας

Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, η αναβάθμιση των 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας θα πραγματοποιηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στο πλαίσιο της δημιουργίας του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.
european union-europi-europe-komision
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Ελλάδα για τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα καθώς δεν έχει καταρτίσει θαλάσσια χωροταξικά σχέδια από τον Μάρτιο του 2021 και παρά την προειδοποιητική επιστολή που είχε λάβει τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Στρασβούργο ο πρωθυπουργός για ευρωπαϊκή στήριξη από τις καταστροφές

Εκτός από τις συναντήσεις του Κ. Μητσοτάκη με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόεδρο της Κομισιόν θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες όπου θα συμμετέχουν αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης.
refugees
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που ζητά από την ΕΕ να χτίσει φράχτες

Μαζί με ακόμα επτά χώρες, η Ελλάδα ζητά από την Κομισιόν την μεταρρύθμιση του πλαισίου για το άσυλο και την αύξηση της προστασίας των συνόρων με στόχο να αποφευχθεί μια νέα μεταναστευτική κρίση.