ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Kostas Skrekas, Kivernisi
Φωτο: Dimitris Kapantais / SOOC

Κ. Σκρέκας: Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης για τις ανατιμήσεις του ρεύματος

Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει κάθε δυνατό μέτρο για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σημειώνοντας πως η Ελλάδα είναι η χώρα που δίνει τα περισσότερα χρήματα σε επιδοτήσεις ρεύματος.

Εξασφαλισμένη είναι η ενεργειακή επάρκεια της χώρας για τους επόμενους έξι μήνες τουλάχιστον σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα που τονίζει ότι η κυβέρνηση έχει εξετάσει όλα τα σενάρια για την έκβαση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο υπουργός σημείωσε επίσης πως αναμένεται η δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα δώσει στήριξη σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έναντι των συνεχών ανατιμήσεων.

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξει νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «δίνουμε τα περισσότερα λεφτά σε επιδοτήσεις ρεύματος», ενώ απαντώντας για τις τιμές ενέργειας στην Ελλάδα, είπε ότι στις λιανικές τιμές η χώρα μας είναι μεταξύ των φθηνότερων επτά χωρών.

Παράλληλα ανέφερε οτι «περιμένουμε τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα δώσει στήριξη σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έναντι των συνεχών ανατιμήσεων» δηλώντας πως στόχος είναι να δοθούν χρήματα πέραν του προϋπολογισμού για την οικονομική ενίσχυση των καταναλωτών ενέργειας. Όπως τόνισε στα τέλη Μαρτίου θα έχουμε την απάντηση της Ευρώπης στην πρόταση του Μητσοτάκη για τον κεντρικό μηχανισμό. Σύμφωνα με την πρόταση, τα χρήματα θα πρέπει να δοθούν υπό τη μορφή επιδοτήσεων ή δανείων που όμως δεν θα επηρεάζουν το έλλειμμα και το χρέος της κάθε χώρας.

Σημείωσε πως το φυσικό αέριο έχει ανέλθει στα 200 ευρώ από από 80 ευρώ πριν 2 μήνες και 15 ευρώ που ήταν έναν χρόνο πριν. Δηλαδή από πέρσι ανέβηκε κατά 185 ευρώ. Το πετρέλαιο στα 120 ευρώ από 88,3 ευρώ στις 23 Φεβρουαρίου (μια ημέρα πριν την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία) και στα 362 ευρώ το ηλεκτρικό ρεύμα από 175,61 μια εβδομάδα πριν.

Επισήμανε πως ακόμα δεν παρατηρούνται διαταραχές στον εφοδιασμό ενέργειας, ενώ τόνισε πως οι τιμές του φυσικού αερίου και πετρελαίου έχουν εκτοξευτεί εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η Ελλάδα έχει ενεργειακή επάρκεια καθώς θα έχει επιπλέον φορτία από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας για υγροποιημένο φυσικό αέριο από Αλγερία, Αμερική και άλλες χώρες που παράγουν LNG.

Για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως ο λιγνίτης μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας για διάστημα άνω των 30 ημερών και τα αποθέματα πετρελαίου επαρκούν για πάνω από 150 ημέρες και πρόσθεσε πως υπάρχει η δυνατότητα τα εργοστάσια που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο, αντί για φυσικό αέριο να κάψουν πετρέλαιο.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται συμβόλαια διάρκειας 6 μηνών για τα τιμολόγια ρεύματος

Σύμφωνα με απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι προμηθευτές θα μπορούν να προσφέρουν μεικτά προϊόντα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και συμβόλαια τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας.
revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Πιθανή αλλαγή στον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας

Πηγές της Ρυθμιστικής Αρχής ανέφεραν, σε διαφορετικό μήκος κύματος, ότι ο Κώδικας πρέπει να ερμηνεύεται υπό το πρίσμα της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και της σωστής ενημέρωσης του καταναλωτή.
Theodoros Kylakakis, Oikonomia
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θ. Σκυλακάκης: Πώς θα διαλέξουν τιμολόγιο ρεύματος οι καταναλωτές

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως μέχρι πρότινος υπήρχαν 130 διαφορετικά τιμολόγια που δεν τα παρακολουθούσε ο καταναλωτής, ενώ υπογράμμισε πως έχει αρχίσει και λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην αγορά.
energeia_revma
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ενέργειας: Αισιοδοξία για την πορεία των τιμών του ρεύματος

Ανώτατες πηγές του υπουργείου δήλωναν ότι δεν προκύπτει ανάγκη επαναφοράς των οριζόντιων επιδοτήσεων όμως είναι πάντοτε διαθέσιμα τα εργαλεία που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο έξαρσης της ενεργειακής κρίσης.